пон дек 17, 2018 2:27 pmgenaid_03 написа:В моята къща, където съм с пелетна горелка "Биотех" и котел "Bosch Junkers" вече съм изгорил 4 тона слънчоглед, но тук горелката е снабдена с т.н. "Прахосмукачка", която на всяко запалване и гасене продухва горелката. Като напблюдение - генерира се 2 пъти повече пепел от дървесните пелети, но очевидно са доста по калорични, по бързо се загрява и държи по топло.пон дек 17, 2018 2:16 pmZGabrovski@gmail.com написа:С една дума доволен ли си от слънчогледовите пелети? Не съм купувал от тях, но съм чувал че за камини не е добър вариант. Бързо се задръства всичко и камерата получавала някаква шлака.пон дек 17, 2018 1:05 pmburner написа: А ревизиите на тази камина на колко време ги чистиш с тези пелети? Не се ли пълнят бързо, че и димоотвода..., кюнеца, де?Камината се чисти всеки ден с прахосмукачка, веднъж махах кюнеца долу, нямаше нищо, по точно около 1 мм отлагане по тръбите.
За съжаление Бърнит не са предвидили опция за лесно разглабяне и достигане до ревизиите.
Сложил съм турболатори, които ги вадя на всеки две седмици, изпада някакъв прах от димогарните. Напъхвам във всяка димогарна тръбата на прахосмукачката нагоре и изсмуквам. Това пак на две седмици.
Слънчогледът е доста калоричен, единственият недостатък е повечето пепел, но цената компенсира това, 270 лева за пале от 70 чувала![]()
При родителите ми, където е инсталирана камината, взех слънчогледови защото имах такива под ръка от къщи, за да може да я тестват инсталаторите. В последствие закупих 2 палета. В момента е изгорено половината от едното пале - за месец и половина около 40 торбички по 15 кг.
Иска ежедневно почистване на камината, образува се доста отпадък в горивната камера. Калоричността е доста висока, за около 35-40 минути успява да направи "баня", като отопляавме 4 стаи (3 с радиатори и една с камината), бойлер 60 л. и 2 лири в баните.
Иска повече обслужване отколкото с дървесни, но родителите ми са пенсионери и тъкмо им намерих забавление - да чистят и обслужват камината.
Цената е повече от прекрасна - 270 лв за тон. Пелетите са на "Керпи" - производители на ядки.
Ако имаш времето за поне два пъти на ден чистене с прахосмукачка за пепел и изхвърляне на пепелника, то слънчогледа е добро решение, излиза 4-6 лв на ден, в зависимост от това колко е студено навън.