Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nokoniko - специалист
пон дек 17, 2018 11:20 amZGabrovski@gmail.com написа:
Здравейте на всички. Искам да споделя нещо, което оправих в настройките на камината. Симптоматиката беше, че на който и да е режим на работа, много бързо започваше да намява мощността и по този начин не можеше посмъртно да достигне температура в радиаторите повече от 35-40 градуса, при което така и не можеше да се постигне топлина в къщата.
След анализ на параметрите, проблемът се оказа в параметър 55- модулация по димни газове. Зададената стойност беше 55 (110 градуса реални) при което дори в автоматичен режим на работа вдигаше за около минута-две 110 градуса в димните, след което започваше модулация и сваляше на степен 1.
Вдигнах стойността на 100 (200 градуса) и севидяхме в топлина. След темпериране на системата след около час и половина, започна модулация по температура на водата, но най важното беше, че радиаторите вече не се пипат от жега, както и, че потече вряла вода от чешмата.
Друго нещо, което промених беше П24=190 и П28=240, т.е. вентилатора го усилих драстично. Пламъкът стана почти син на цвят, до бяло, спря да опушва стъклото.
Разходът е чувал и половина за 24 часа - слънчоглед. Това сега в студа, около 8 часа работи на степен Auto и през нощта на 2. Загасва към 6 сутринта поради задръстване на горивната камера, тъй като слънчогледът генерира повече отпадък и кошницата се препълва с отпадък.
Остава проблемът с блокажа на шнека, което се получава всеки петък.... Но баща ми се научи и с леко почукване по шнека с дървеният чук за пържоли нещата се оправят.
Пар.10 и 18 колко са ти? :partyman:
чет дек 13, 2018 12:22 pmnikrum написа:
0. Fuel ignition timeout --> [30]
1. Ignition test timeout --> [10]
2. Fuel type --> [0]
3. Heat up feeder OFF time --> [125]
4. Heat up feeder ON time --> [175]
5. Fuel ignition feeder 1 OFF time --> [120]
6. Fuel ignition feeder 1 ON time --> [30]
7. Ignition test feeder 1 OFF time --> [250]
8. Ignition test feeder 1 ON time --> [10]
9. Power 1 feeder 1 OFF time --> [1]
10. Power 1 feeder 1 ON time --> [17]
18. Power 5 feeder 1 ON time --> [50]
19. Stop fire fan 1 speed --> [220]
20. Test fire fan 1 speed --> [140]
21. Heat up fan 1 speed --> [140]
22. Fuel ignition fan 1 speed --> [160]
23. Ignition test fan 1 speed --> [170]
24. Power 1 fan 1 speed --> [140]
28. Power 5 fan 1 speed --> [195]
50. Cool fluid exit temp. diff. --> [10]
51. Water/air temperature --> [25.0]
52. Water temperature in stove mode --> [55]
53. Cool fluid entry temp. diff. --> [10]
54. Ignition test gases temperature --> [75]
55. Modulation start gases temperature --> [75]
56. Heating device OFF gases temperature --> [90]
57. Maximum (error) gases temperature --> [100]
59. No fuel (error) gases temperature --> [60]
60. Fan 1 blow cleaning period --> [60]
61. Fan 1 blow cleaning duration --> [30]
62. Fan 1 blow cleaning speed --> [220]
67. ON temperature --> [40]
68. OFF temp./T1-T2 for max.modul.speed --> [35]
70. Heat up duration --> [150]
71. Fuel ignition temp. check samples --> [6]
72. Fuel ignition temperature rise --> [2]
76. Selected configuration --> [1]
92. Pellets quality --> [1]
93. Wood quality --> [1]
94. Time to service --> [0]
95. Stove cool fluid entry temp. diff. --> [10]
96. Stove cool fluid exit temp. diff. --> [10]
101. Blow out duration --> [180]
Това пар. на твоята камина ли са или са фабричните, 25Кв Аурига? Ако не са твойте можеш ли да ми пратиш твойте?
пон ное 14, 2016 6:58 pmnikrum написа:
Здравейте, купих Аурига 25 Кw и я инсталирах в еднофамилна къща 120 кв.м.на един етаж. Имам я от месец и я наблюдавам и изучавам . Книжката е неясно преснета и ми се наложи да ползвам инструкцията на контролер fumis, който е универсален и има повече приложения от камина с водна риза.След като ми се изясни логиката на управлението направих леки оптимизации, но си мисля че и авто насторойките са добре направени и се справя добре. Аз се спрях на модела с плътна врата който ползвам като котел в отделно помещения-няма цапане , миризма и шум. Като цяло уреда е много тих така че не би трябвало да е проблем ползването в жилищно помещение. Относно поставяне в помещение с аспирация не мисля че ще е проблем тъй като контролера фумис предполага работа с контрол и поддържане на констатно за дадена мощност подналягане в горивната камера, т.е динамично коригира оборотите на вентилатора .Видях че при желание може да се командва и втори шнек който да захранва от по голям бункер ако някой има нужда...При мен намалих малко мощността на максималната степен- подаване от 65 на 60 и обороти на вентилатора от 205 на 190 защото из цялата камера хвърчаха недоизгорели пелети, а и нямам нужда от тази мощност .Повдигнах малко същите параметри на минимална мощноост-подаване от 21 на 23 и вентилатор от 150 на 155 за да е по стабилно горенето .Понеже я ползвам като котел вдигнах температурата на въздушния датчик пар 51до максимума и в параметър 53 вписах 0 за да не модулира по темп на въздуха. Желана температура на водата на изход от камината 55 гр.След като я пусна след 2 часа започва да модулира и пада на мин мощност при която гори около кг /час.Допълнително има функция да се включи праг на модулация по температура на димните газове-настроих го на 95 гр.и по мое мнение помага за по икономично модулиране. Къщата е добре изолирана и поддържам 22 градуса с 20 кг на денонощие като в периода 24-04 е изключена.Системата подгрява топла вода в бойлер 120 л с темп 55гр.Отначало водата изстиваше и затова монтирах термо задвижка с вентил и бълг.дифер.термостат който да я командва.Когато стане по студено температурата ще я вдигна на 60 гр. Инсталирах български стаен термостат с безжичен датчик и wi-fi свързаност и контрол през интернет и смарт телефон.Голяма екстра! Понеже има функция на програматор който се достъпва през телефона и е много опростен в сравнение с таймерите на фумис ползвам само него. Температурният му хистерезис е 1 градус, но пък прави графика с температуната крива.От нея се светнах че ми изстива бързо къщата и направих допълнителна изолация на тавана по детайл " обърнат плосък покрив" с XPS. Имах гипскартон с вата от долната страна ,но XPS над плочата драстично подобри кривата. За сравнение без XPS от 22 гр. падаше до 15 гр за 4 часа , а сега пада до 19 гр и след това трябват още 8- часа за да стане 15 гр.
Смятам че се получи много добра система на прилична цена.Ако мога да съм полезен с инфо на разположение съм.Отоплявам две бани три спални, голям дневен тракт.
Здравей, би ли могъл да ми обясниш как точно се поставя безжичния интернет програмируен термостат, има ли особености, изисква ли промяна на някой параметър, поставяне на реле и прочие.... Дали говориш за българския ,bboil RF
Благодаря предварително!!!
nelim - специалист
Българския bBoil си е контактно реле, което може да вържеш директно на бялата клема отзад.
Той обаче е скъп, ако искаш може да ползваш Sonoff, който обаче пуска 220волта и трябва да сложиш след него реле и чак тогава бялата букса ;)
veesskoo - напреднал
Здравейте , някой може ли да ми каже кога се включва запалката на камината :?: :?: :?:
Мисля , че имам проблем с нея.
Поздрави
Здравейте колеги.
Имам следните въпроси,наскоро си взех екоспар 18 kw майстора,който ми е монтира е пълен неграмотник за 3 месеца работа в автоматичен режим и изгоря запалката.Питането ми е нормално ли е за отопление на 2стаи и бойлер да гори по чувал и половина на денонощие на авторежим като стаите са по 10 квадрата всяка,къща без изолация,само таван с вата 15см и бойлер,другите радиатори изобщо не са пускани.И за толкова кратък период да изгори запалката.Режим на работа автоматичен,-през пиловин час пали и гасне,температура на водата 65 градуса параметри не сам пипал никакви,както е монтирал и настроил така работи :shock:
ZGabrovski@gmail.com - помощник
пон дек 17, 2018 7:54 pmnokoniko написа:
пон дек 17, 2018 11:20 amZGabrovski@gmail.com написа:
Здравейте на всички. Искам да споделя нещо, което оправих в настройките на камината. Симптоматиката беше, че на който и да е режим на работа, много бързо започваше да намява мощността и по този начин не можеше посмъртно да достигне температура в радиаторите повече от 35-40 градуса, при което така и не можеше да се постигне топлина в къщата.
След анализ на параметрите, проблемът се оказа в параметър 55- модулация по димни газове. Зададената стойност беше 55 (110 градуса реални) при което дори в автоматичен режим на работа вдигаше за около минута-две 110 градуса в димните, след което започваше модулация и сваляше на степен 1.
Вдигнах стойността на 100 (200 градуса) и севидяхме в топлина. След темпериране на системата след около час и половина, започна модулация по температура на водата, но най важното беше, че радиаторите вече не се пипат от жега, както и, че потече вряла вода от чешмата.
Друго нещо, което промених беше П24=190 и П28=240, т.е. вентилатора го усилих драстично. Пламъкът стана почти син на цвят, до бяло, спря да опушва стъклото.
Разходът е чувал и половина за 24 часа - слънчоглед. Това сега в студа, около 8 часа работи на степен Auto и през нощта на 2. Загасва към 6 сутринта поради задръстване на горивната камера, тъй като слънчогледът генерира повече отпадък и кошницата се препълва с отпадък.
Остава проблемът с блокажа на шнека, което се получава всеки петък.... Но баща ми се научи и с леко почукване по шнека с дървеният чук за пържоли нещата се оправят.
Пар.10 и 18 колко са ти? :partyman:
10- 8; 18 - в момента е 56.
24-190; 28-240

Това е след последните промени от неделя.
Иначе досега 18 беше 38.
Решх да го вдигна, защото застудя.

Шнекът започна да блокира след отваряне на ново пале с пелети, имам силното подозрение, че са с повече пепел.
nokoniko - специалист
вт дек 18, 2018 9:55 pmNiko121 написа:
Здравейте колеги.
Имам следните въпроси,наскоро си взех екоспар 18 kw майстора,който ми е монтира е пълен неграмотник за 3 месеца работа в автоматичен режим и изгоря запалката.Питането ми е нормално ли е за отопление на 2стаи и бойлер да гори по чувал и половина на денонощие на авторежим като стаите са по 10 квадрата всяка,къща без изолация,само таван с вата 15см и бойлер,другите радиатори изобщо не са пускани.И за толкова кратък период да изгори запалката.Режим на работа автоматичен,-през пиловин час пали и гасне,температура на водата 65 градуса параметри не сам пипал никакви,както е монтирал и настроил така работи :shock:
ДАЙ ПАРАМЕТРИ 10,18,24 И 28....НЕ ТРЯБВА ДА ПАЛИ И ГАСНЕ ПРЕЗ ПОЛОВИН ЧАС. ЗАПАЛКАТА ЗАТОВА Е ИЗГОРЯЛА. :partyman:
tan_a - помощник
вт дек 18, 2018 10:18 pmZGabrovski@gmail.com написа:
Шнекът започна да блокира след отваряне на ново пале с пелети, имам силното подозрение, че са с повече пепел.
И нашата камина угасва почти всяка вечер след 6-7 часа работа. Дали е от пелетите - новите са много лоши, адски много пепел в камината, шлака в кошничката всеки ден.
Има ли начин за предотвратяване на това гаснене. Снощи ни нямаше в къщи,като се прибирахме беше студено, сигурно е угаснала веднага след нас.
genaid_03 - напреднал
вт дек 18, 2018 4:59 pmnelim написа:
Българския bBoil си е контактно реле, което може да вържеш директно на бялата клема отзад.
Той обаче е скъп, ако искаш може да ползваш Sonoff, който обаче пуска 220волта и трябва да сложиш след него реле и чак тогава бялата букса ;)
Какво реле трябва да се сложи? :?

Тема "Пелетни камини "EcoSpar"- настройки, мнения." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: