Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jiwano - помощник
Благодаря за мненията, колеги. Защо мисля по този такъв проект. Около настоящата камина съм изградил "куфар" от гипсокартон. Всичко е скрито в него - тръби, кюнци, терморегулатор, обезвъздушител и пр. Хем е приятно за гледане, хем кофти за разтуряне. Ако забода една пелетна камина, трябва всичко да се махне и да я побия на средата на хола като паметник - не ме кефи хич. Спрял съм се на пелетната горелка Грейко защото може да гори всякакви пелети, включително по-евтините слънчогледови. Същата е с вертикален пламък и мисля да се монтира странично,така че пламъка да влиза през пепелника/отдолу на Модена няма водна риза/. Чел съм, също така, че камините са в пъти по-капризни и като настройка и като вид и качество на използваните пелети. А проблем ли е това, че вентилатора е в горелката, а не на димните газове? Възнамерявам да изпълня ъпгрейда сам и с помощта на приятел- заварчик при добро уплътнение на пепелника, вратичката на камината и отворите за въздух. Това за ефективността и разхода много ме притеснява. Верно е, че при камините и котлетата ефективността е висока заради по дългия път на димните газове, докато тук пътя е значително по-къс, да не кажа никакъв. Наясно съм с това, че отоплението ще е по скъпо. Въпроса е колко по-скъпо или това никой не може да каже. Благодаря още веднъж за коментарите и съветите ви.

Прикачен файл

IMG_20190812_163741.jpg
IMG_20190812_163741.jpg (54.78 KиБ) Видяна 1689 пъти
data - специалист
А имаш ли идея къде ще денеш захранващият шнек и бункера ?
filmatoplo - майстор
:) Ами опитай тогава ,сега виждам че доста неща поназнайваш .Не че не сме го правили ,аз лично на камина с въздуховоди -което даже е по трудно за контрол от тази с водна риза :wink: .
пон авг 12, 2019 9:07 pmdata написа:
А имаш ли идея къде ще денеш захранващият шнек и бункера ?
Дейтън, като гледам как са е справил с гипса, лично аз вече имам идеи за шнек и бункер. Даже и горелката няма да се вижда.
Освен тея убавини, трябва да сложи и още един вентилатор на изхода.
jiwano - помощник
за мой късмет, размерите на рб20, 30 са такива, че ако се монтира странично, главата/където става изгарянето/ ще се падне централно под пепелника на камината. До самата горелка трябва да се събере шнека и контейнера за пелети и да се опакова в още едн куфар. А, този шнек къде мога да го видя с размери и т.н? Не може ли да има само бункер и да използва шнека на горелката?
Трифон П.Трифонов написа:
А този вентилатор на изхода за какво е? И няма ли да се стопи от по-високата температура?
jabata - специалист
вт авг 13, 2019 9:05 amjiwano написа:
А този вентилатор на изхода за какво е? И няма ли да се стопи от по-високата температура?
Ами щом си измислил как става, действай и пробвай. Най-много да боли после, ама щом имаш познат заварчик, ще се оправиш :) Вентилатора на изхода се слага, за да охлажда страстите на камината :-D
Майтап, слага се за да изсмуква газовете, от горивната камера, и да ги праща нагоре. Необходимо е, защото ако има макар и малък проблем с вратичката, пепелника или какво там, ще четем тебе по вестниците, че един експериментатор се е задушил в съня си.
Проблема ти е основно вратичката и пепелника. Горелката тя нагнетява, и ако имаш малка тапа в комина (която може да бъде причинена дори и от промяна в налягането) става веселба. А споко, има специални вентилатори за димни газове които издържат на температура. Как мислиш работят камините на пелети? При тях вентилаторите изсмукват всичко, вместо да нагнетяват.
вт авг 13, 2019 9:05 amjiwano написа:
за мой късмет, размерите на рб20, 30 са такива, че ако се монтира странично, главата/където става изгарянето/ ще се падне централно под пепелника на камината. До самата горелка трябва да се събере шнека и контейнера за пелети и да се опакова в още едн куфар. А, този шнек къде мога да го видя с размери и т.н? Не може ли да има само бункер и да използва шнека на горелката?
Трифон П.Трифонов написа:
На пелетните камини, вентилаторите са смукателни, а не нагнетателни.
Това е за да се предотврати задимяване в къщата, което винаги може да се случи- непочистен комин, непочистен котел...
Освен вентилатора имат защита и по налягане в камерата- пресостат.
Това са неща, с които трябва да се съобразиш.
Ако поставиш бункера над горелката пък ива вероятност при обратен огън да стане пожар. Грейко си има температурна защита, но по добре да се избегне тая предпоставка. Аз бих го направил бункера над горелката, но с къс хоризонтарен шнек. Така ще се образува едно своеобразво стъпало, което ще предотврати опасност от горене в бункер. Така се избягва и системата "пожарникар", която е задължителна за котлите с бункер върху малкия шнек.
Ако си техничар и ти е ясна работата- действай, но и аз виждам, че още не си си попълнил знанията, за това. Без да се обиждаш само! Почети, помисли!
Бъзикнах Филматорито зарад едната чест да имам титла с името му до нея, ама Нъцки.

Ооооп, Жабата е писал. Сори, не са прая на по знаещ!

jiwano, всичко може да се събере в още един строен куфар до камината, като си е с плътен, ама наистина плътен капак и вратичка, за да обслужваш и настройваш горелката.
Един наистина интересен казус, достоен за изпълнение.
filmatoplo - майстор
Трифонов рядам са мной :wink: ета здорава.Реших да не развалям хатъра на човека -пуст он сам баротся и ламат голову. :wink:
вт авг 13, 2019 9:41 amfilmatoplo написа:
Трифонов рядам са мной :wink: ета здорава.Реших да не развалям хатъра на човека -пуст он сам баротся и ламат голову. :wink:
Филматори, и ти ли виждаш огромния пепелник под камината?
filmatoplo - майстор
Има възможности както и ти мислиш ,кухото пространство под камината да стане камерата с горелката и пепелника ,а тялото на горелката ,бункер и шнек -да бъдат отзад .

Тема "Камина с пелетна горелка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: