Благодаря за мненията, колеги. Защо мисля по този такъв проект. Около настоящата камина съм изградил "куфар" от гипсокартон. Всичко е скрито в него - тръби, кюнци, терморегулатор, обезвъздушител и пр. Хем е приятно за гледане, хем кофти за разтуряне. Ако забода една пелетна камина, трябва всичко да се махне и да я побия на средата на хола като паметник - не ме кефи хич. Спрял съм се на пелетната горелка Грейко защото може да гори всякакви пелети, включително по-евтините слънчогледови. Същата е с вертикален пламък и мисля да се монтира странично,така че пламъка да влиза през пепелника/отдолу на Модена няма водна риза/. Чел съм, също така, че камините са в пъти по-капризни и като настройка и като вид и качество на използваните пелети. А проблем ли е това, че вентилатора е в горелката, а не на димните газове? Възнамерявам да изпълня ъпгрейда сам и с помощта на приятел- заварчик при добро уплътнение на пепелника, вратичката на камината и отворите за въздух. Това за ефективността и разхода много ме притеснява. Верно е, че при камините и котлетата ефективността е висока заради по дългия път на димните газове, докато тук пътя е значително по-къс, да не кажа никакъв. Наясно съм с това, че отоплението ще е по скъпо. Въпроса е колко по-скъпо или това никой не може да каже. Благодаря още веднъж за коментарите и съветите ви.
Прикачен файл
IMG_20190812_163741.jpg (54.78 KиБ) Видяна 1692 пъти