• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
iurimil - напреднал
Котела дойде, след много перипетии се оказа че U24 няма и да има до 01.12 при производителя от там нататък внос и т.н.

Та в крайна сметка взехме U26, койтое с 8 KW по-слаб.Доста от съседите са изнервени и това беше компромисния вариант.

Следва монтаж.
vanko68 - специалист
Споко,когато жилищата са повечко,както е при теб,никога няма вариант ВСИЧКИТЕ заедно в един и същи момант да са на 100% консумация.Обикновено мощността на глидерите е с около 15-20% над мощността на котела.
iurimil - напреднал
Мисля сериозно за акумолиращ съд, но другите не са въодушавени(нямало нужда),а определено обема на системата е над 300 литра,за което Ерато препоръчва монтаж на такъв.Интересното е че са навити на втори по-малък котел за по-студените дни???????
Ще видим как ще тръгнат нещата до няколко дни.Ще ви държа в течение.
filmatoplo - майстор
Не е лошо и съд да се сложи , но поне му монтирайте четирипътен вентил -първоначално ръчно да се настрои после със задвижка .Тия от Ерато пак ли с тоя номер - като си купуваш котел те са длъжни да ти дадът гаранционна карта в нея си пише инструкции за монтаж ако нещо му стане (едва ли) тогава ще гледат кой го монтира .Повярвай ми техни хора са монтирали котли и после като стане нещо иди ги търси - пак ходене по мъките . Послушайте ме за четирипътния вентил - за акумулирашия съд оставете сега затапени тетки ако решите винаги може да се сложи. Ако е близо до Бургас щеше да го видя за идея .
iurimil - напреднал
Това е монтажа на котела (обещаната от мен фотосесия).
От снимките се вижда че цялата система се управлява от една термодвойка горе в ляво на тръбата към радиаторите, която включва помпата.Термпдвойката се настройва ръчно и е на принципа проба-грешка по термометъра на котела.
За сега е направена да включва на 60 градуса и изключва на 54.Отворих темата за четирипътен вентил ама ми се измяха разбирачите от блока(от тук на сетне ги оставих).
Първият проблем след 20-на дена палене и опити се появи в следствие на прекомерно затлачване със сажди в горните камери на горивния отсек горенето спря.Паленето е било от долу нагоре, и който мине слага въглища върху жарта от мерак да се види как гори.Цялата камера беше с адски много катрани и сажди по стените - демонтира се под мое ръководство димоотвода и се изчистиха всички 6 канала + промиване с вода,отвътре се изстърга камерата и се изплакна с вода.Ревизия на монтирания димоотвод + проверка на тягата с горящ вестник.
Снощи го напълних след почистването и го запалихме отгоре.Получи се добро горене, и днес е само допълван.
Втория проблем е голямото количесво дим при допълване и запалване на новото количество въглища.Дадох указания да се придърпва остатъка от жарта до вратичката и да се сипват новите въглища отзад,после да се поставят две три дървета отгоре върху жарта.Тази вечер го наблюдавам и ми направи впечетление,че се разгоря добре с малко дим,а горенето се движи постепенно назад.Имам съмнения за тягата на комина че не е достатъчна и тя е основната причина за лошото горене.Прави ми впечетление,че падналата жар в пвпелника е бяла и лесно трошлива(като от добре изгорели дърва).
В следствие на което не можем да развием работна температура 80градуса.
Вече 5-ти час гори и държи 60градуса водата, която върти помпата.Тяговите клапи отпред и отзад са отворени максимално и горенето не е интензивно (бурно), просто нормално с леко бучене.

Прикачен файл

P1020577.JPG
Вход от радиаторната инсталация
P1020577.JPG (45.25 KиБ) Видяна 6051 пъти

Прикачен файл

P1020578.JPG
Изход към радиаторната инсталация
P1020578.JPG (45.05 KиБ) Видяна 6051 пъти

Прикачен файл

P1020579.JPG
Общ изглед
P1020579.JPG (43.53 KиБ) Видяна 6051 пъти

Прикачен файл

P1020580.JPG
Помпа с байпас
P1020580.JPG (46.69 KиБ) Видяна 6051 пъти

Прикачен файл

P1020581.JPG
Общ изглед
P1020581.JPG (47.93 KиБ) Видяна 6051 пъти
pac_ - специалист
Не се вижда добре на снимките,но е добре при тази голяма инсталация да има и филтър преди помпата.При чугунените радиатори се отделя доста мръсотия и се разнася по системата.Филтъра ще събира доста от нея.Добре е било да има и възвратна клапа след помпата.А и това което казва колегата "filmatoplo" за буфер(акум. sъд) е задължително при големите инсталации!При котлите с голяма мощност,при монтаж на акум. съд се удължава гаранцията с още една година(поне така казват от "Ерато")! А и щом топлим няколко апартамента е препоръчително да има и UPS с външен акумулатор. :)
2v6 - майстор
iurimil написа:
...
В следствие на което не можем да развием работна температура 80градуса.
Вече 5-ти час гори и държи 60градуса водата, която върти помпата.Тяговите клапи отпред и отзад са отворени максимално и горенето не е интензивно (бурно), просто нормално с леко бучене.
Като начало за да се подобри тягата може да се изолира кюнеца между котела и комина :idea:
После може да се опита на по-висока температура - примерно да включва помпата над 70 градуса.
Откъде влиза въздух в помещението? Добре е да има въздуховод за външен въздух ниско до котела със светъл отвор поне 400 см2.
naskov - майстор
От опит мога да кажа, че толкова дълъг кюнец е недопустимо. Такива котли се монтират задължително близо до комина и се свързват с него с димоотвод не по-дълъг от 50-60см и то наклонен леко нагоре. Последния Виадрус У26 който монтирах беше свързан по описания начин, комина беше със светъл отвор 30х30, топлоизолиран, висок 10м. Гореше като по учебник :)
drm - специалист
Според мене е малък.Губят му се около 15кв.Добре е когато се прави такава система тя да не испитва никакви затруднения,а в случая ще има защото радиаторите са чогун.Има голяма разлика в количеството вода на чогуна и алумина.С този котел ще ги топли от днеска за утре,и даже имам съмнения че няма да смогва.
Antonii - майстор
drm написа:
Според мене е малък.Губят му се около 15кв.Добре е когато се прави такава система тя да не испитва никакви затруднения,а в случая ще има защото радиаторите са чогун.Има голяма разлика в количеството вода на чогуна и алумина.С този котел ще ги топли от днеска за утре,и даже имам съмнения че няма да смогва.
:?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Мнение за viadrus U24 (Доставен и монтиран viadrus U26)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: