lov написа:СТи недей да шумиш много по тоя повод. Току виж се сетил някой "умник", че неможе току така ние да си ползваме безплатна енергия и слънчевите лъчи падащи на територията на страната са изключителна държавна собственост и за ползването им се дължи данък.......
Отделно такава ни е скапана държавата. На всякъде по света не само че те насърчават да ползваш такава енергия ами и държавата те подпомага финансово и дотира изграждането на такива системи.Превърнато е в държавна политика и дотират с повече от 50% такива съоръжения. И го карат не ма парче ами комплексно. Колкото повече влагаш в енергоспестяване толкова процента е по голям. А за новите згради просто е включено в строителните норми.
Това е в кръга на шегата (и пак не се знае де...). Откакто сме с колектори от април до късна есен (пак зависи от времето де) се позва топла вода целодневно. Имаме 4 панела незнам нито марка нито нищи, знам само че системата е тип отворена.
И айде да не си говорим за това кога ще се "избие" инвестицията, защото ако същото количество топла вода е стоплена на ток.... не ми се мисли.
И не ми вадете от 67 дерета вода "ама ако ползваш по-малко вода...". В крайна сметка, за мен инвестицията си струва отвссякъде.
П.П. Отделен е въпроса за спестеното време ако бойлера е без ел. нагревател и трябва да палиш колтето зада се изкъпеш. Има и такива случаи.