• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Borizanov - специалист
lov написа:
С

Отделно такава ни е скапана държавата. На всякъде по света не само че те насърчават да ползваш такава енергия ами и държавата те подпомага финансово и дотира изграждането на такива системи.Превърнато е в държавна политика и дотират с повече от 50% такива съоръжения. И го карат не ма парче ами комплексно. Колкото повече влагаш в енергоспестяване толкова процента е по голям. А за новите згради просто е включено в строителните норми.
Ти недей да шумиш много по тоя повод. Току виж се сетил някой "умник", че неможе току така ние да си ползваме безплатна енергия и слънчевите лъчи падащи на територията на страната са изключителна държавна собственост и за ползването им се дължи данък.......

Това е в кръга на шегата (и пак не се знае де...). Откакто сме с колектори от април до късна есен (пак зависи от времето де) се позва топла вода целодневно. Имаме 4 панела незнам нито марка нито нищи, знам само че системата е тип отворена.
И айде да не си говорим за това кога ще се "избие" инвестицията, защото ако същото количество топла вода е стоплена на ток.... не ми се мисли.
И не ми вадете от 67 дерета вода "ама ако ползваш по-малко вода...". В крайна сметка, за мен инвестицията си струва отвссякъде.

П.П. Отделен е въпроса за спестеното време ако бойлера е без ел. нагревател и трябва да палиш колтето зада се изкъпеш. Има и такива случаи.
8180 - майстор
lov написа:
Отделно такава ни е скапана държавата. На всякъде по света не само че те насърчават да ползваш такава енергия ами и държавата те подпомага финансово и дотира изграждането на такива системи.
Ако са верни сметките - там съм написал 100лв. на година от м2 за БГВ.
"Вода на корем", "Виж ми сметките" не са доводи - толкова дава природата и позволява днешната техника и търговска политика, а колко е "авантата" всеки да си смята.

Тя държавата и сега "дотира". Токът от фотоволтаици се харчи към 80ст./kWh (изкупна цена - дето от АЕЦ-а е 5ст.) и на "някои" им излиза сметката. Само дето "дотацията" я покриваме всички ние - новия ред във фактурите за тока.

Да, да метнеш един черен маркуч из двора или да боядисаш в черно панелен радиатор/варел + "безплатно" направи сам обслужване - става. Купуваш ли панели (системи) - мнооого трудно.
LazarGanev - "Велик майстор"
Наистина за малки системи въпросът е спорен и откупуването е по-бавно, защото всичките компоненти са еднакви за една система със 100л бойлер и за друга система 1000л - помпена група, управление тръби... Само бойлерът и панелите се различават. Та с по-голямата система тези компоненти много по-бързо се изплащат. Но така или иначе еднозачен отговор няма, всичко е въпрос на сметки.
filmatoplo - майстор
Ей Лазаре , аз от кога им повтарям същото -че малката система под 1000 литра се изплаща по бавно .
8180 - майстор
filmatoplo написа:
Преди малко заредих една система с 4 панела Сънсистем 2,15 м2 площ на брой .Бойлерите са 2 по 150 литра -побра 60 литра течност .
Е, хубаво де.
Я сега кажи цената на съоръженията (без труда - Направи сам) да сметнем кога ще започне да "печели".
Ако не е тайна, кажи и с труда как се харчи.
Както я описваш, не й давам повече от 500-600лв. ток да спести на година. :?
lov - майстор
Бе гледах аз по немско как туриха хората още като си строяха къщичката 40 м3 термоакомулатор в основите и покриха покрива с панели. Знаели са хората защо.
А кога търсих обемен болер едва намери 120 литра па и него едва го събрах на магия. Какво да се прави ни пари стигат ни място да сложиш и я караме все по ръба.. Ама все претаковаме дявола тва е най важното. Пък за сметките с изплащането всеки да си смята както ще. Аз за себеси съм си я направил.
filmatoplo - майстор
8180 -taq sistema struwa 6000 lw както казах малките системи се изплащат за 8- 10 год .но тази е със 2 серпентини и е свързана към парно с котел и продължава топлата вода и зимата.Няма по кратък срок на изплащане - 1000 лв да струва една система тя повече от 100 лв не може да ти спести за сезона -там се движат нещата .
8180 - майстор
Филма,
Да разбирам, нямам съществена грешка в разсъжденията.
Поясни моля, от опит, в този срок 7-8-10год. какво и за колко да очакваме като ремонт и подмяна. Днес всичко се подменя на 3-5год.

Не ми излизат пусти сметки, а все ми се иска за индивидуалните (малките) потребители да има файда - финансова, че Еко-то е друга неясна опера.
filmatoplo - майстор
Подръжка се изисква през периода , налягането може да спадне на втората или третата година -ще коства 5 литра течност, изолацията не издържа на откритите тръби на 3 -4 години подменяш алуминиево тиксо. Акомулатора на юпиеса също заминава на 3 -4 години .Случва се да прокапе на 2-3 година салник на спирателен кран -притяга се.Горния датчик на диференциалния термостат заминава на 2-3 години -подмяна .Това са подържащите моменти .наблюдение 15-20 години.Има и стареене на уплътненията на стъклото на панела , конструкцията ръждясва .За пробив на малките бойлери 120-200 литра не говоря те се пробиват на 2-3-4-5-10 година -просто късмет.
naskov - майстор
filmatoplo написа:
изолацията не издържа на откритите тръби на 3 -4 години подменяш алуминиево тиксо...... Горния датчик на диференциалния термостат заминава на 2-3 години -подмяна .
На тези неща съм им хванал цаката. Изолацията ми е само с UV покритие. За горния датчик-специален кабел-екраниран - и гръмотевиците вече не му пречат :wink:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Моля дайте съвет за слънчеви колектори." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: