• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
Spokoiniq написа:
kuuuuuul написа:
Щом си толкова голям фен на лам.паркет по добре се откажи от подовото,не защото не може паркет с подово.Ако все пак решиш да сложиш паркета изкарай и изводи за радиатори.
Не си прав, пич, резиденцията на Тато в Сандански с обикновен дъбов паркет и водно подово кога е строена, ти поне трябва да помниш...паркета не е мръднал повече от такъв в стар апартамент, лично влязох в няколко стаи.Убеден съм, че фибрани отдолу няма ;) не са били измислени още.
Не разбрах за кое не съм прав :? AntonBM както винаги е дал най изчерпателния отговор от там на татък всеки си преценява възможностите и прави това което му харесва.Най големия недостатък на подовото е инертноста,а с паркета тя се увеличава,аз съм с плочки и въпреки това съм сложил и радиатори от което съм много доволен,просто споделям моя скромен опит. :prost:
AntonBM - специалист
Spokoiniq, на Тато не му дремеше за сметките за отопление и за това може и да не си е сложил фибран отдолу. Долната топлоизолация се слага, за да се насочи по-голяма част от топлинния поток нагоре. Когато е изпълнено с теракот, гранитогрес или друг проводим материал и 4 cm. XPS под тръбите съотношението е 92,5% от топлината се отдава към горното помещение (там където искаш), а 7,5% от топлината отива надолу. С 6 cm XPS загубата надолу спада на 5,5%. При изпълнение с паркет без изолация съотношението е 70% към стаята и 30% към съседа или мазата (на Тато не му дреме, ама на теб ще ти се види много, когато дойде време да плащаш). С 4 cm. XPS намаляваш загубата на топлина на 8,6% (с близо 1% повече от варианта с теракот). При 6 cm. XPS загубата става 6,4%.
За да се загрее едно помещение до 22°С обикновено е достатъчно пода да се загрее до 28°С при екстремално ниски температури, но има изключения! Ако помещението е зле топлоизолирано може тази температура да е недостатъчна и да се наложи пода да се загрява до по-висока температура (по-гъста серпентина). Максимума, до който може да се топли пода е 36°С (телесна температура), но над 32°С вече е неприятно ходенето по него.
Spokoiniq - майстор
Тато и да е искал освен керамзит друго за изолация по онова време едва ли е имал какво да сложи, нямам против фибрана нищо.Идеята ми е, че там парното(а може и на топла минерална вода да е системата, не знам), ако е добре изолирано под серпентината би отдавало повече нагоре и при евентуални спирания сезонно би довело до по-големи амплитуди, паркета не ми се стори лепен и фугите както казах бяха в рамките на съсъхване на 30 годишен в апартамент например.
AntonBM - специалист
Под фугата за поемане на линейните разширения нямам в предвид разстоянието между отделните плочки на паркета, а по краищата на стаята (под перваза). Ако нямаш такава фуга паркета ще се разшири равномерно, ще се опре в стената и ще се надигне в средата на стаята. С ламината пак е същото. От тази гледна точка е по-добре отделните плочки да се лепят едно за друго, НО да не са захванати към пода. Така, когато паркета се разширява и свива няма да се появат фуги между отделните плочки. Ламината има захващахе (щраква когато се реди) и може и да не се лепи.
По Татово време пак имаше топлоизолации... стиропора (EPS) е познат от балдър време. Има го във всеки панел на едноименните блокове. Други известни по Татово време материали са перлит, вата (стъклена и минерална), азбест (не го хваля), корк и т.н. Инсталациите в резиденциите ги проектираше покойният професор Станчо Стамов. По неговите изчислителни методики все още работим... Топлотехниката се развива, но голяма част от нещата са известни от повече от 100 години. Между другото, подовото отопление е изобретение на древните римляни.
filmatoplo - майстор
Вчера отивам на един обект където съм монтирал тръби за водно подово за да продължа монтажа на другите компоненти от инсталацията -котел, помпи .И какво да видя -човека направил над подовото -Ламинат :shock: , подовото е направено както подобава с изолация под тръбите Фибран и метална скара .На въпроса ми- защо не сложи терикот или гранитогрес с по висока проводимост , отговор -аз не искам да ми е топло от подовото , само да не усещам студ от пода . :lol:
Chefo77 - майстор
То си е негово решението :)
А пък и подовото се усеща през 3-4 месеца от годината, през останалите 8 гранитогреса си тегли ...
filmatoplo - майстор
:) Само да уточня че , под ламината сега такъв конденз ще се получи и такова спарване и мухал .Може и да се деформира .Защо хвърли толкова пари за изолация ,скара и тръби . :?
kok - специалист
в крайна сметка не разбрах става ли подово и ламинат 7-8мм то че става става ама дали е ефикасно или трязва да е теракот или гранитогрес
Чаро - Акълия
Става. Ефикасно е.

Според изложението, изолацията и дограмата на стаята може да не достига мощност и да се наложи добавяне на радиаторче, конвекторче или стенно отопление.
Ако беше замазка щяхме да ти кажем - ръгай 3:1 пясък и цимент.
:wink:
Ама не е.
filmatoplo - майстор
Другата седмица ще монтирам котела на инсталацията с подово и ламинат :) ще видим резултата .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16

Тема "Водно подово и ламиниран паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: