Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zlatko64 - специалист
Благодаря за съвета за качване на снимки и документи. Утре ще започна да опитвам ако има интерес към темата.
zlatko64 - специалист
filmatoplo написа:
Сега моята печка е така -нали и подвързах въздух и отвън , още не съм и разгадал какво точно се случва :? :) и на кой въздух да я карам -получават се странни неща като ги връткам клапите .Променя се пламъка, цвета на въглените ,тягата , звука на горене :? .
Това вероятно е описано в някаква друга тема. Може ли линк? А ако има и снимки...
AntonBM - специалист
zlatko64, това не е линк към интернет страница, а направо тръгваш да сваляш (даунлоадваш) файла Vitolig150.pdf
Не знам кой браузър ползваш. Възможно е в неговите настройки да е забранен даунлоада или да го сваля автоматично в някоя папка и ти да не виждаш, че е станало.
Не е много вярно да търсите „син” пламък при горенето. В синьо гори природната газ, но дървесният е смес от CO, H, метан, етан и още какво ли не. Неговият нормален цвят на горене е почти бял. За това в началото на века се е ползвал за осветление на улиците в Лондон. Вижте снимките на 10-та страница от PDF-a, там се вижда как се изгаря този газ във втората горивна камера. При различните видове горелки, когато се настройва пламъка се търси различен цвят на пламъка – примерно за нафтовите, трябва да е сламено жълт. Само, че по цвят настройката е груба. По-вярно е да се прави с газ-анализатор. Количеството свеж въздух трябва да е точно настроено, понеже ако е по-малко има недоизгаряне, а ако е повече пада КПД-то на котела. Има един параметър „коефициент на излишък на свежият въздух”, бележи се с алфа. Той характеризира какво е съотношението на теоретично необходимият въздух към действително вкараният. Може да се замери с газ-анализатор, замерва се колко кислород има в изгорелите газове. За котли на течни горива кислорода трябва да е не повече от 3%, а за твърди 6%.
zlatko64 - специалист
Така,

Ето данните : Горивна камера от 6 мм ламарина, оребрена отвън с ребра от 5 см заварени през 5 см. Височина - 52 см., широчина 48 см. и дълбочина 38 см.

Отвора на камерата – височина 47 см. и широчина 40 см. На този отвор е монтирана вратата на камерата с огнеупорно стъкло.

Камерата завършва с купол прибл. 30 см височина. Под купола „виси” ламарина така, че огъня и горещите газове да я заобикалят от четирите страни.

Димоотвод 20 см. Комина е перфектен, тегли и няма никакви проблеми с него.

Под тази камера е пепелника на който е и клапата за регулиране на въздуха. На димоотвода има клапа също. По съвет на AntonBM тази клапа е настроена стационарно.

Камината няма никакво друго подаване на въздух…освен този който си дръпне от където намери 

Сега идеята е да се вкара вторичен въздух на подходящото място така, че да се повиши КПД и да се опитаме да изгорим този дървесен газ.

Ето какво открих като чертежи и принципи на действие - http://www.wikipatents.com/US-Patent-4766876/wood-stove

Горе долу това е и моята идея – да вкарам тръба в горивната камера до дъното на камината, от там да се издигне нагоре и по начина по който се вижда на рисунките да се вкара пресен въздух, който/надявам се/ вече да се е загрял от жарта.

ПП Имам проблем с качването на снимки – конвертиране, оразмеряване и т.н. но ще продължа да опитвам и се надявам довечера или утре да има снимки на частична реализация на проекта.
Последна промяна от zlatko64 на пет дек 16, 2011 5:56 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
На моята печка и вкарвам студен сега , зимата сигурно леден въздух , ако се вкара топъл -по-добре е за горенето предполагам :? (не съм физик-химик) :wink: не съм го срещал като препоръчително по инструкции на котли .Но така или иначе , този студен въздух както и да го затопля от самата печка -все има топлообмен с нейната топлина .
zlatko64 - специалист
Ето и малко снимки на това което е направено до сега. Ефекта е ....хм, неясен. Все още не е прекроена ламарината под купола. Идеята там е да се остави процеп за огъня само от задната страна на камината. Така се надяваме да се прекара огъна само покрай тръбата.

Прикачен файл

Снимка0194.jpg
това е общия изглед на камината
Снимка0194.jpg (79.57 KиБ) Видяна 12065 пъти

Прикачен файл

Снимка0193.jpg
на тази снимка се вижда отвора за вторичния въздух. там ще се монтира клапа.
Снимка0193.jpg (81.87 KиБ) Видяна 12065 пъти

Прикачен файл

Снимка0191.jpg
вижда се тръбата в дъното на камината. на нея са пробити отвори.
Снимка0191.jpg (85.7 KиБ) Видяна 12065 пъти
filmatoplo - майстор
:) Моите дърва са сурови , даже днес се наваляха от дъжда -затова ефекта на промяна на пламъка с тези въздуси по бавно се наблюдава :wink: , като сложа от сухите (имам малко от миналата година) -коренно различно работи и реагира на подаване на външен въздух мигновено :wink: .Това за първичния въздух, вторичен мисля че печката си взима от един прорез на вратичката в горния край който е отворен постоянно :? Може да се подава въздух някъде и вътре по близо до огъня , но къде и как , но без сухи дърва няма да го имам и дървестния газ :? :) .
zlatko64 - специалист
filmatoplo написа:
:) вторичен мисля че печката си взима от един прорез на вратичката в горния край който е отворен постоянно :? Може да се подава въздух някъде и вътре по близо до огъня , но къде и как , но без сухи дърва няма да го имам и дървестния газ :? :) .
Това което съм чел до момента е, че вторичния въздух трябва да е загрят за да има ефект цялата работа и това е логично. Процепа за който говориш действително е за вторчен въздух/така мисля/, но не се загрява и какъв е ефекта не е ясно.
zlatko64 - специалист
Тъй, ако приемем, че тази печка http://www.youtube.com/watch?v=WAvbRebCD1o е мн. добра, това което иждам аз е 100 % контрол върху въздуха и никакво проникване на въздух от произволни места. И сега въпроса - означава ли това, че най-първо трябва да уплътня печката, така, че да мога да я гася/без да пипам клапата на димоотвода/, а после да подам правилния въздух на правилното място?М?
Christo - майстор
Правилно си разбрал. В калпавите печки и котли, въздух и пушек влиза и излиза от всякъде. За какъв контрол на горенето да говорим? Относно клапата на изходящите газове: Не е добра идея от там а се регулира процеса. Има описани много случаи, при които тази клапа е затворена до край с идеята печката да гори по дълго, хората си легнали да спят и не се събудили. Тягата на комина намалява драстично, горенето става непълно от недостиг на кислород, получава се газ въглероден окис, отровен но без да мирише на нищо.

Тема "Печка на дърва - secondary combustion" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: