Sergi, и аз съм на мнение, че с бойлер с 2 серпентини ще стане по-добре, но съм го правил и с 1 серпентина и си работи нормално. Оскъпяването се дължи само на това, че цялата инсталация на къщата ти ще е с концентриран антифриз, а ако е с 2 серпентини с такъв се пълни само слънчевият кръг. Иначе купуваш едни РС и един ПК по-малко, а бойлера е с една серпентина (по-евтин) така че горе долу е едно и също. Схемата с 2 помпи на 1 серпентина се управлява по същият начин, както тази с 2 серпентини – слънчевата помпа от диференциален термостат, а котелната от обикновен термостат или прост ръчен пускател.
П.П. при тази схема с 1 серпентина се губи малко от ефективността КПД-то на слънчевата инсталация, но това е приемлива загуба. Получава се при работещ котел - тогава слънчевата инсталация ако е на 1 серпентина най-веряотно няма да тръгне изобщо. Ако е на 2 серпентини по има шанс да тръгне и помпата на слънчевата инсталация.
П.П. при тази схема с 1 серпентина се губи малко от ефективността КПД-то на слънчевата инсталация, но това е приемлива загуба. Получава се при работещ котел - тогава слънчевата инсталация ако е на 1 серпентина най-веряотно няма да тръгне изобщо. Ако е на 2 серпентини по има шанс да тръгне и помпата на слънчевата инсталация.