• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
Sergi, и аз съм на мнение, че с бойлер с 2 серпентини ще стане по-добре, но съм го правил и с 1 серпентина и си работи нормално. Оскъпяването се дължи само на това, че цялата инсталация на къщата ти ще е с концентриран антифриз, а ако е с 2 серпентини с такъв се пълни само слънчевият кръг. Иначе купуваш едни РС и един ПК по-малко, а бойлера е с една серпентина (по-евтин) така че горе долу е едно и също. Схемата с 2 помпи на 1 серпентина се управлява по същият начин, както тази с 2 серпентини – слънчевата помпа от диференциален термостат, а котелната от обикновен термостат или прост ръчен пускател.
П.П. при тази схема с 1 серпентина се губи малко от ефективността КПД-то на слънчевата инсталация, но това е приемлива загуба. Получава се при работещ котел - тогава слънчевата инсталация ако е на 1 серпентина най-веряотно няма да тръгне изобщо. Ако е на 2 серпентини по има шанс да тръгне и помпата на слънчевата инсталация.
LazarGanev - "Велик майстор"
В момента на 2 обекта правя следното - има съществуващи соларни бойлери - на едното място с помпа, на другото - термосифонка, а аз добавям втори бойлер със серпентина, който черпи вода от първия, а при нужда се доподгрява на газ. Така вместо бойлер с 2 серпентини има 2 бойлера с по 1 серпентина, вързани последователно. Това не пречи ни най-малко на солара да работи ефективно, а в същото време разполагаш постоянно с подгрята вода за ползване.
naskov написа:
Вторият вариант е доста по-евтин. Само трябва да улучваш момента на пълнене и източване на бойлера и колектора.
Здравейте,
този вариант може да е по евтин, но поразиите на пролет са много .
Аз изпразних колектора на есен и сега като минаха студовете реших да си го напълня пак,
и се оказа че имам на две места колената бяха спукани (голям зор беше докато ги заваря.
:-)
syncho - майстор
Мдам не са малко нещата, които могат да се объркат...
lov - майстор
То ако нищо не се чупеше ние техниците гладни щяхме да стоим. Да не говорим пък че и фабриките и те щяха да затворя защото продуктите щяха да са им вечни.
А дори и да си предвидил всички варианти винаги нещо ще забравиш. А и дори пак може да се случи нещо непредвидено.
За пример преди месец правих монтирах един преливен клапан и намерих горе на панела и намерих спукан ъглов адаптор. Завчера пак ме споходи каръка. Пак ъглов адаптор само че този път на входа на серпентината. От как е монтиран са минали сигурно 10 години.. Слаган е само с тефлонова лента и лепило. Развих го на ръка.Никакво напрежение ама му дошло времето.
  • 1
  • 2

Тема "проста или комбинирана система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: