Здравейте г-н Ганев.
Благодаря за отговора.
Осъзнавам факта, че дадената мощност на котела е в определени граници.
Налага се да бъда малко по-обстоятелствен, затова ще задам един казус.
Приемаме, че бункера на котела е пълен догоре, за да изключим единия фактор - горивото, т.е. да започнем при равни начални условия.
Първи вариант.
Температура на околната среда - -15 градуса.
Втори вариант.
Температура на околната среда - 10 градуса.
Единственото, което можем да направим е да регулираме ръчно температурата в система, така, че да не допуснем презатопляне или преохлаждане на помещенията. Като разбира се отчитаме и минималните и максималните температури за работа на котела и системата.
По този начин ще регулираме и мощността на котела.
Може и да не съм прав, ако е така моля да ме поправите.
Ако съм прав, остава по емпиричен път да установим коя температура на системата е достатъчна за затопляне на къщата (апартамента) в зависимост от налични изолация прозорци и т.н.
Благодаря за отговора.
Осъзнавам факта, че дадената мощност на котела е в определени граници.
Налага се да бъда малко по-обстоятелствен, затова ще задам един казус.
Приемаме, че бункера на котела е пълен догоре, за да изключим единия фактор - горивото, т.е. да започнем при равни начални условия.
Първи вариант.
Температура на околната среда - -15 градуса.
Втори вариант.
Температура на околната среда - 10 градуса.
Единственото, което можем да направим е да регулираме ръчно температурата в система, така, че да не допуснем презатопляне или преохлаждане на помещенията. Като разбира се отчитаме и минималните и максималните температури за работа на котела и системата.
По този начин ще регулираме и мощността на котела.
Може и да не съм прав, ако е така моля да ме поправите.
Ако съм прав, остава по емпиричен път да установим коя температура на системата е достатъчна за затопляне на къщата (апартамента) в зависимост от налични изолация прозорци и т.н.