• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
8180 - майстор
naughty написа:
Явно не си разгледал Ексела дето поснах. Жълтата линия е само привидно гладка, има малки вариции дето назъбват графиката. В Ексела даже съм сложин да чертае и графика, разгледай го внимателно и ще се убедиш.
Гледах го Ексела, но не съм вниквал в подробностите, че трудно го прочетох.
Там графиките май са същите на първо гледане.
Просто проявих интерес, защото нямам обяснение на ГРАФИЧНИЯ РЕЗУЛТАТ - често графичното представяне може да послужи за експресен анализ на евентуални аномалии.

Ако не те мързи, сподели алгоритъма на сметките, че ми е по-трудно да го вадя от Ексела.

Една от целите на "образователната" задача, която си си поставил, е точно в графичен или табличен вид да се представи моментната получена енергия. Иначе, цялата енергия за ден е ясна и без тези упражнения. Да я получиш чрез интегриране (сумиране) на дискретните стойности, си е просто учебна екстра (в случая) - бойлерът го прави това по-уверено. Апропо, по тази причина, бойлерът се явява и филтър на моментните вариации, особено ако участва с целия си обем в моментните сметки.
Друг е въпросът, ако в цялата система влагаш допълнителни разходи (въртиш помпа, например) - тогава би могъл по тази сметка да прецениш кога да изключиш.

Аз лично съм скаран с цифровата техника и гледам на нещата принципно - вход/изход.
Според мен, има нещо нередно и за изчистване, ако те интересува. Може и да греша. :)

П.П. Да започнем от най простото: Колко е разликата (грешката) за енергията между двата метода - 8091,305 и 8492,712 Wh? 1,05 или 5% ??? :?
naughty - специалист
8180 написа:
Ако не те мързи, сподели алгоритъма на сметките, че ми е по-трудно да го вадя от Ексела.
Малко се престарах в Ексела защото исках прозореца да се дефинира с параметър. Иначе са елементарни:

1. Имаш данни от типа "време - температура"
2. Времето е в юникс формат (не е важно, само знай, че е в брой секунди изтекли от 1 Януари 1970, тоест ако извадя две замервания, ще получа колко секунди има между тях)
3. за да изчисля моментната мощност взимам разликата от температурата преди 6 замервания и след 6 замервания от текущия ред. Тези 6 замервания напред и назад ги наричам "прозорец" и може да сменяш размера на прозореца в параметъра "Window".
4. Разликата в температурите между две замервания умножавам по 4186 * обема на бойлера в литри
5. Полученият резултат деля на броя на изтеклите секунди между двете замервания в прозореца
8180 написа:
Да я получиш чрез интегриране (сумиране) на дискретните стойности, си е просто учебна екстра (в случая) - бойлерът го прави това по-уверено.
Да, грешката се натрупва от това,че имам над 70 секунди между измервания. Ако замервам всеки 3 секунди ще е минимална.
8180 написа:
Друг е въпросът, ако в цялата система влагаш допълнителни разходи (въртиш помпа, например) - тогава би могъл по тази сметка да прецениш кога да изключиш.
това е термосифон на самотек, няма помпа

8180 написа:
П.П. Да започнем от най простото: Колко е разликата (грешката) за енергията между двата метода - 8091,305 и 8492,712 Wh? 1,05 или 5% ??? :?

Върнах се в 4 клас с тази грешка. Корегирано
Pandurko - специалист
Параметрите на водата малко варират от температурата и налягането.
http://www.waterproperties.eu/
За фреоните също важи.
Но това е за хора прецизни до маниащина.
8180 - майстор
naughty,
Пак да повторя, че тази системка на "прима виста" аз не бих могъл да сглобя лесно.
Благодаря за споделеното.
Сега разбирам, че дотук малко на различни езици говорим, за което пледирам в нарочна тема в Говорилнята.
Ако позволиш малко коментари (забележки, съмнения):
naughty написа:
2. Времето е в юникс формат (не е важно, само знай, че е в брой секунди изтекли от 1 Януари 1970, тоест ако извадя две замервания, ще получа колко секунди има между тях)
За пръв път го чувам този формат, но няма значение - нещо научих.
3. за да изчисля моментната мощност взимам разликата от температурата преди 6 замервания и след 6 замервания от текущия ред. Тези 6 замервания напред и назад ги наричам "прозорец" и може да сменяш размера на прозореца в параметъра "Window".
Тук, ако искаш да сме коректни и да се разбираме, моля, обозначи синята графика като "[W] - solar power ..." или пропусни т.5, ако искаш графика на енергията [Wh].
Остава ми загадка как от гладката жълта линия получаваш силно назъбената синя - гледаме ги в мащаби, позволяващи прибл. еднакви относителни отклонения, но щом е мощност скланям да приема. В табличен вид също има необясними редове - има разлика в температурите/мощност нула и обратното.
Тук бих опитал с някакво усредняване (филтриране) на 12-те междинни резултата, за да избегна големи случайни флуктуации (в т.ч. и хардуерни) в разчетните моменти - има множество алгоритми, които съм забравил. Ако можеш да си изведеш цифров индикатор на тази температура и тя не мърда съществено в десетите - забравяме тази хипотеза.

4. Разликата в температурите между две замервания умножавам по 4186 * обема на бойлера в литри.
Това предполага всичките налични литри в бойлера да са си сменили еднакво температурата и целият бойлер да е с еднаква темп., което едва ли някога се случва. Това би могло да обясни разлика в пресмятанията по двата способа.
5. Полученият резултат деля на броя на изтеклите секунди между двете замервания в прозореца
Завиждам и приветствам мерака! Дано с нещо помагам. :)
  • 1
  • 2

Тема "Ефективност на слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: