LazarGanev написа:Е добре де, ама какво се постига и на каква цена? Губи се голямото предимство на този котел, че можеш да си го допълваш по всяко време без това да се отрази на работата му. И друго важно нещо, което се губи е регулацията на котелната температура.Това което съм обяснил е за долно горене с напълване на бункера-разгаря се отдолу и се пълни бункера до горе,затваря се долната клапа и се регулира отгоре с кръглата клапа или болта,след което се допълва непрекъснато,а отдолу с мелницата се изкарва сгурията.Действително по този начин се елиминира регулацията по температура и винаги трябва да имаш едно наум.Моя съм го настроил на 70гр. и работи перфектно без конденз при 9метра комин.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
VLADO66
- майстор
34 мнения в "Отопление на въглища.."
Изхвърлям по около 1-1.5 пепелника на денонощие. От началото когато започнахме да го палим, го държахме на още по ниска температура защото на 50 градоса на водата не се дишаше в къщата и тогава беше олеле майко, от вътре лъскаво от катран, чистех го един път на 3-4 дена и от вътре буквално чистех мазут. Сега като позастудя времето и го оставихме на 50-55 градоса няма такива проблеми. Една подробност, понеже преди бяхме на готварска печка с водна риза си имаме още един термометър на печката, ако оставя водата да се върти и през печката нейния термометър показва 10-15 градоса по висока стойност от тази на котела.
fbr
- майстор
Донбаските въглища при добро изгаряне, оставят около 10% от теглото си като сгур. Не знам колко тежи един пепелник, но можеш да го претеглиш. При ниска работна температура, КПД-то на котела е влошено, т,к. не се достига оптималната работна температура в сърцевината на огнището. Така че, трябва да монтираш термостатичен трипътен вентил, при което температурата на котела ще е константна, независимо от температурата на радиаторите. А това ,кой термометър е по-правилен, ще покаже трети термометър.
преди малко изхвърлих, пепелника. Не съм го мерил но на ръка е около 3-4 кг. Възможно ли е да гори повече защото има вятър..??
m.lukanov1951
- специалист
Някой,ползвал ли е такъв котел с горно горене ,моя е ОРОР изкушавам се да пробвам ?
LazarGanev
- "Велик майстор"
А бе станаха ли ви мезетата? Аз тая събота гътвам прасето. Иначе винцето е готово 

batkotony
- специалист
VLADO66 написа:След като се изкушаваш ,правиш следното-слагаш до котела един стол, масичка,питие,мезе,сядаш и гледаш как гори,дали е нормално или неЕдин комшия си беше сложил диван и едвам излазвахме от мазето.Ноя път няма да поствам в бисерите,че ще ме обвиниш в лично отношение...
ПП.Наздраве!

ППП.Лазаре,за кои мезета говориш,някои са вече на привършване...

Тема "Отопление на въглища.." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература