Вчера ходих при един дето панела му все седял на 45°C, и в най - голямото слънце. Та оказа се че няма капка гликол, манометъра му се беше залепил за нулата

Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bbibata
- помощник
66 мнения в "времето е слънчево а колектора е студен"
fox_vt
- майстор
Гледах ги тия колектори на елдом дават им обем 1 литър
както и да го смятам не ми излизат сметките.Във 15 метра фи 16 тръба ще има 120% гаранция повече вода отколкото колектора събира.И последствието е че тоя литър топла вода тръгва и стига до някъде и колектора се напълва със студена вода делтата пада под минимума и помпата спира.И водата(топлата)остава да си изстива във тръбния път докато колектора се загрее отново.Може и друго обяснение да има но за мен това е проблема,където и да съм питал за такива метражи казват-още един колектор.
todortv
- майстор
В моя случай имам 15 м в едната посока и тръби Ф16 (вътрешен Ф12). Панел плосък, селективен 2,7кв.м, бойлер 120л.
Диф. разлика 8-12, според сезона, хистерезис 3гр.
Обема на топлоносителя в панела е 2л, цялата система на 1,5 бара събира около 7л.
Работи от 2006г и загрява бойлера в долната част, където е датчика до 75С.
Диф. разлика 8-12, според сезона, хистерезис 3гр.
Обема на топлоносителя в панела е 2л, цялата система на 1,5 бара събира около 7л.
Работи от 2006г и загрява бойлера в долната част, където е датчика до 75С.
zmiori
- специалист
Тръбен път 24-5 метра ф20 мм. пексал. Боилер 80 литра с фабрична серпентина "елдом", селективен колектор 2,15м2 на "сънсистем" . помпа "грундфус" трискоростна от наи слабите.
Отворена система с гликол разширителен съд 6-8 литра.
На боилера има "термометър" в хубав слънчев ден този "термометър" показва м/у 2 и 3часа /ориентиране по часовника/.
Ползвам нещо като диференциален термостат. Изработен е от 2 терморегулатор и реле. Помпата тръгва на 85гр. по скалата на първия терморегулатор и изключва на 65 гр. /поскалата на другия терморегулатор.
След 14 часа помпата не изключва докато някой не влзе в банята или температурата не падне под 65 гр. Много съм доволен от конфигурацията.
Дано помогна на някого.
П.П. И двата терморегулатора са сложени на горния край на панела. Този на 85гр. е на изхода на панела /горе в дясно/. другия е горе ляво едновремено е и тапа. Входа е долу в ляво.
Ъгъла е не повече от 40 градуса спрямо хоризонта. Тоест нагласен е да работи по добре на лятното слънце /по-високо/ ползвам го от април до октомври.
Отворена система с гликол разширителен съд 6-8 литра.
На боилера има "термометър" в хубав слънчев ден този "термометър" показва м/у 2 и 3часа /ориентиране по часовника/.
Ползвам нещо като диференциален термостат. Изработен е от 2 терморегулатор и реле. Помпата тръгва на 85гр. по скалата на първия терморегулатор и изключва на 65 гр. /поскалата на другия терморегулатор.
След 14 часа помпата не изключва докато някой не влзе в банята или температурата не падне под 65 гр. Много съм доволен от конфигурацията.
Дано помогна на някого.
П.П. И двата терморегулатора са сложени на горния край на панела. Този на 85гр. е на изхода на панела /горе в дясно/. другия е горе ляво едновремено е и тапа. Входа е долу в ляво.
Ъгъла е не повече от 40 градуса спрямо хоризонта. Тоест нагласен е да работи по добре на лятното слънце /по-високо/ ползвам го от април до октомври.
fox_vt
- майстор
Е тъй де тъй то не е казано че това е проблема но на сайта на елдом от този тип са по 1 литър макар че има и други с по 2 и нещо.То това ще е проблем ако куца изолацията на трасето.Щото дай да помислим логично-ако няма течност панела ще стигне 100+ гр,ако няма дебит пак,ако няма достатъчно топлообмен панел бойлер пак.С две думи ако панела не е насочен на север все нещо ще се загрее а в случая топлината бяга някъде-което значи че някъде изолацията куца.Това са моите разсъждения изглеждат ми логични 
LazarGanev
- "Велик майстор"
Няма никакво значение колко литра вода има в един панел, важно е колко е мощен. Имам наблюдения на Елдомските - добре си работят. За мене проблема е в топлоизолацията - предполагам, че е 6мм
LazarGanev
- "Велик майстор"
Предполагам и причината ще кажеш 
fox_vt
- майстор
Какво ще рече не абсорбира адекватно
най обикновен черен варел абсорбира адекватно,даже черен градински маркуч също.Освен да отразява част от лъчите друг начин не виждам цветен метал във парник да не се загрее подобаващо
Освен ако не а сбъркали селективното покритие със покритието на наса за защита на совалките от слънчевите лъчи

Тема "времето е слънчево а колектора е студен" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература