• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bbibata - помощник
Вчера ходих при един дето панела му все седял на 45°C, и в най - голямото слънце. Та оказа се че няма капка гликол, манометъра му се беше залепил за нулата :rolleyes: :mrgreen:
fox_vt - майстор
Гледах ги тия колектори на елдом дават им обем 1 литър :? както и да го смятам не ми излизат сметките.Във 15 метра фи 16 тръба ще има 120% гаранция повече вода отколкото колектора събира.И последствието е че тоя литър топла вода тръгва и стига до някъде и колектора се напълва със студена вода делтата пада под минимума и помпата спира.И водата(топлата)остава да си изстива във тръбния път докато колектора се загрее отново.Може и друго обяснение да има но за мен това е проблема,където и да съм питал за такива метражи казват-още един колектор.
todortv - майстор
В моя случай имам 15 м в едната посока и тръби Ф16 (вътрешен Ф12). Панел плосък, селективен 2,7кв.м, бойлер 120л.
Диф. разлика 8-12, според сезона, хистерезис 3гр.
Обема на топлоносителя в панела е 2л, цялата система на 1,5 бара събира около 7л.
Работи от 2006г и загрява бойлера в долната част, където е датчика до 75С.
zmiori - специалист
Тръбен път 24-5 метра ф20 мм. пексал. Боилер 80 литра с фабрична серпентина "елдом", селективен колектор 2,15м2 на "сънсистем" . помпа "грундфус" трискоростна от наи слабите.
Отворена система с гликол разширителен съд 6-8 литра.
На боилера има "термометър" в хубав слънчев ден този "термометър" показва м/у 2 и 3часа /ориентиране по часовника/.
Ползвам нещо като диференциален термостат. Изработен е от 2 терморегулатор и реле. Помпата тръгва на 85гр. по скалата на първия терморегулатор и изключва на 65 гр. /поскалата на другия терморегулатор.
След 14 часа помпата не изключва докато някой не влзе в банята или температурата не падне под 65 гр. Много съм доволен от конфигурацията.
Дано помогна на някого.
П.П. И двата терморегулатора са сложени на горния край на панела. Този на 85гр. е на изхода на панела /горе в дясно/. другия е горе ляво едновремено е и тапа. Входа е долу в ляво.
Ъгъла е не повече от 40 градуса спрямо хоризонта. Тоест нагласен е да работи по добре на лятното слънце /по-високо/ ползвам го от април до октомври.
fox_vt - майстор
Е тъй де тъй то не е казано че това е проблема но на сайта на елдом от този тип са по 1 литър макар че има и други с по 2 и нещо.То това ще е проблем ако куца изолацията на трасето.Щото дай да помислим логично-ако няма течност панела ще стигне 100+ гр,ако няма дебит пак,ако няма достатъчно топлообмен панел бойлер пак.С две думи ако панела не е насочен на север все нещо ще се загрее а в случая топлината бяга някъде-което значи че някъде изолацията куца.Това са моите разсъждения изглеждат ми логични :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Няма никакво значение колко литра вода има в един панел, важно е колко е мощен. Имам наблюдения на Елдомските - добре си работят. За мене проблема е в топлоизолацията - предполагам, че е 6мм
idunno - специалист
:-D Само изолацията ще да е.. :-D.Нито тръбите, нито изолацията, нито помпата.Истината е, че колекторът не абсорбира адекватно слънчевите лъчи.Простичко...
LazarGanev - "Велик майстор"
Предполагам и причината ще кажеш :wink:
fox_vt - майстор
Какво ще рече не абсорбира адекватно :? най обикновен черен варел абсорбира адекватно,даже черен градински маркуч също.Освен да отразява част от лъчите друг начин не виждам цветен метал във парник да не се загрее подобаващо :-D Освен ако не а сбъркали селективното покритие със покритието на наса за защита на совалките от слънчевите лъчи :lol: :lol:
idunno - специалист
Да, ще ти я споделя Лазарчо, или не е на юг или нещо хвърля сянка върху повърхността на колектора.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "времето е слънчево а колектора е студен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: