Най - вълнуващия въпрос зимно време.
geizer - напреднал
Никой друг ли не пише, споделете каква марка котел използвате, дали сте доволни, на колко време го зареждате, каква температура поддържате?
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако трябва да споделя моите виждания за избор на котел на твърдо гориво, те са следните:
- за основно гориво въглища - Bosch Solid 2000
- за основно гориво дърва Bisolid Saver W
Двата котела са триходови, имат аналогична конструкция и са подходящи за монтаж на пелетна горелка впоследствие. Разбира се трябва да се имат предвид изискванията за комина, особено за Боша
geizer - напреднал
Ние мислим да горим предимно дърва през деня,а вечер да пълним въглища, за да държи до сутринта и се чудя кой модел е за предпочитане, за дървата или въглищата. А палетна горелка надали ще сложим, палетите са скъпи, а и голяма част от дървата можем да си ги набавим без пари. Чета че ще трябва и някакъв буферен съд, това като разширителните казанчета ли е? В момента сме с котел на нафта, като нафтата се подава от един пласмасов галон с вместимост около 1-2 тона, за по- точно трябва да сляза да погледна колко беше. Та това чудо може ли да се използва за буферен съд? Извинявам се за глупавите въпроси, но наскоро се сдобих със парно и нищо не разбирам от него (вървеше в комплект с мъжа ми :-D )
ktch_1964 - специалист
Здравейте,пластмасовия съд който имате няма да стане за буфер. Аз мисля ,че паленето и поддържането на едно отопление на
твърдо гориво не е много лесна работа особенно за дама.Ако сте решили да се отоплявате на дърва,то трябва да имате място
където да ги съхранява те,8-10кубика ,да не говорим за рязане и цепене.На пелети наистина е много скъпо ,аз също не ги харес-
вам като гориво.Огледайте се за автоматичен котел на въглища с шнеково подаване на горивото,мисля че ако съпоставите цената
на този котел и цената на не автоматичен котел +буфер и другите неща които трябват за да се върже буфера към котела, то
разликата не е толкова голяма. Аз мисля ,че ако се горят въглища е по евтино от дърва, а с автоматичен котел се приближавате
до удобството на нафтовия котел.
6osi6 - майстор
Евтинко :mrgreen: и мързеливо няма. Три дни, до седмица и повече, се горят въглища с малки промени на стойност 2-3 хиляди лева, видно от картинката.
Прикачен файл:
1sff.png
1sff.png (71.39 KиБ) Видяна 2985 пъти
geizer - напреднал
Това сякаш ми изглежда най смислено като идея. Вие използвате ли такъв котел, доволни ли сте? На klimosz combi ми излязоха само чужди сайтове, дали може да споделите откъде сте го закупили, или бг сайт да разгледам цените. Благодаря ви много и мисля че вероятно на този вид отопление ще се спра.
6osi6 - майстор
geizer написа:
... мисля че вероятно на този вид отопление ще се спра.
Едва ли :?
Всичко се купува от производителя. Няма български сайт, съответно няма и гаранция.
ktch_1964 - специалист
Огледайте се за автоматичните котли на Дипломат. Един приятел си закупи такъв, този сезон отоплява къща 300квадрата и е
много доволен. Аз имам наблюдение на този котел и съм с добри впечетления. В началото гореше въглища , после намери костилки от праскови и гори сега такива,казва ,че е по евтино.
kyxap - специалист
Пиролизните котли се зареждат рядко с дърва. 2 пъти на денонощие, ако е много студено 3. Гори непрекъснато, няма нужда да се спира за да се почисти. Има си своите изисквания обаче, дървата трябва да са сухи, т.е. да се купуват тази година, а да се горят по-догодина.
Здравейте! Интересувам ме има ли автоматизиран начин за запалване горивото (дърва и въглища) на котел за твърдо гориво "Виадрус".

Тема "какъв котел на твърдо гориво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: