И на мен ми е доста интересно за тази система, че точно към същото съм се ориентирал - Теси 200л с 2 серп. и 2 Бош (3 турски колектора). Съответно с голям ъгъл да не грее много лятото.
vrangelov написа:Аз не отричам DB, просто това прегряване на колекторите за мен е излишно,но това е друга тема и не и е мястото тука.benimm8808 написа:Не съм фен на DB системата.
Здравей Николай,
И аз съм на твоето мнение, но и за тях(DB) има място под слънцето.
Според мен, ако нямаш проблем с естетиката, най-елегантното решение е да изправиш колекторите. По този начин ще намалиш летния добив, за сметка на което ще увеличиш есенния и пролетния. Сподели моля, как се държат колекторите през есента и пролетта! Как са ориентирани?
Поздрави!
Относно повдигането на панелите- тръбната разводка е от медни тръби и не ми се преправя да слагам неръждаемо гофре наново,за да правя цялата рамка подвижна.
Доволен съм от есенно-пролетния сезон на системата,бойлера се загрява в диапазона 60 до 65 гр.
Даже и зимата януари месец бойлера се подгряваше до 50-52 гр. до средата(соларната серпентина),от там на горе камината си загряваше водата до 65гр.
Поздрави