Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
И на мен ми е доста интересно за тази система, че точно към същото съм се ориентирал - Теси 200л с 2 серп. и 2 Бош (3 турски колектора). Съответно с голям ъгъл да не грее много лятото.
benimm8808 - специалист
vrangelov написа:
benimm8808 написа:
Не съм фен на DB системата.

Здравей Николай,

И аз съм на твоето мнение, но и за тях(DB) има място под слънцето.

Според мен, ако нямаш проблем с естетиката, най-елегантното решение е да изправиш колекторите. По този начин ще намалиш летния добив, за сметка на което ще увеличиш есенния и пролетния. Сподели моля, как се държат колекторите през есента и пролетта! Как са ориентирани?

Поздрави!
Аз не отричам DB, просто това прегряване на колекторите за мен е излишно,но това е друга тема и не и е мястото тука.

Относно повдигането на панелите- тръбната разводка е от медни тръби и не ми се преправя да слагам неръждаемо гофре наново,за да правя цялата рамка подвижна.

Доволен съм от есенно-пролетния сезон на системата,бойлера се загрява в диапазона 60 до 65 гр.
Даже и зимата януари месец бойлера се подгряваше до 50-52 гр. до средата(соларната серпентина),от там на горе камината си загряваше водата до 65гр.

Поздрави
benimm8808 - специалист
Evgeniy написа:
Може, но трябва да са свързани сензори 2 (котел) и 4 (горния край на бойлера). Това става режим 2 (с таймер за ел нагревател) или в режим3 (без ел. нагревател)
Тук го пише:
http://www.naturela-bg.com/files/file/u ... M_v2_1.pdf
Чел съм го тва упътване като купувах управлението,сега пак го прочетох,но нещо не мога схвана идеята ти?
Натурелата си идва с 5 датчика(сензаора) заради вграждането им в ЕЛДОМ бойлерите,там 3 от датчиците следят температурата в бойлера горе-среда-долу,4-тия е за соларния панел, 5-я е за Котел-Камина-може би с него и датчика горна температура в бойлера трябва да се направи някаква система през помпата?

P.S. В момента и на 5 датчика съм и намерил приложение-3-те са ясни,но датчика за долна температура в бойлера съм го сложил на входната(соларна) серпентината-така наблюдавам колко градуса влизат в бойлера и има ли температурни загуби по трасето ,а датчика за котел съм го сложил на изходната серпентина(соларна) и гледам колко градуса остават в бойлера реално.
Evgeniy - майстор
Хмм, нещо не е наред с датчиците тогава - как управляваш соларната помпа?
Нормало идеята би била:
горен сензор - следи t на бойлера и защита от прегряване
среден сензор -всъщност се явява долен на горната серпентина и участва в управлението на помпата на котела по диференциална разлика с котелния сензор
долен сензор - всъщност се явява долен на долната серпентина и участва в управлението на помпата на солара по диференциална разлика със соларния сензор

Или си разменил местата на сензорите или диференциалните разлики не са тези, които си мислиш че са.
vrangelov - специалист
benimm8808 написа:
Аз не отричам DB, просто това прегряване на колекторите за мен е излишно,но това е друга тема и не и е мястото тука.

Относно повдигането на панелите- тръбната разводка е от медни тръби и не ми се преправя да слагам неръждаемо гофре наново,за да правя цялата рамка подвижна.

Доволен съм от есенно-пролетния сезон на системата,бойлера се загрява в диапазона 60 до 65 гр.
Даже и зимата януари месец бойлера се подгряваше до 50-52 гр. до средата(соларната серпентина),от там на горе камината си загряваше водата до 65гр.

Поздрави

С медни тръби е по-добре, защо ти е да слагаш неръждаеми гофрирани? Да, може би трябва доста да преправяш, но смятам, че ще си заслужава.
Според мен охлаждането на колекторите през камината ще ти стопля хола през най-горещите месеци от годината. По добре би било, ако ги охлаждаш през някакъв радиатор, монтиран навън.
Фитилчо - майстор
vrangelov написа:
benimm8808 написа:
По добре би било, ако ги охлаждаш през някакъв радиатор, монтиран навън.
Примерно радиатор от кола. :)
Andri01 - майстор
Какво излиза? Даваш един куп пари за скъпа инсталация която ти произвежда излишна енергия,после даваш още пари за да я разкараш тази енергия. Е,поне на мене не ми звучи логично,и никога не бих го направил.Това е просто лично мнение. То и тука имам един комшия,който през лятото си покрива с чаршаф единия от колекторите защото 2 бр. му идвали много:).
kalin72 - майстор
Andri01 написа:
Какво излиза? Даваш един куп пари за скъпа инсталация която ти произвежда излишна енергия,после даваш още пари за да я разкараш тази енергия. Е,поне на мене не ми звучи логично,и никога не бих го направил.Това е просто лично мнение. То и тука имам един комшия,който през лятото си покрива с чаршаф единия от колекторите защото 2 бр. му идвали много:).
Имал бол пари, дал ги :)
Прав си, но хората си мислят, че всичко, дет лети, се яде...
benimm8808 - специалист
kalin72 написа:
Andri01 написа:
Имал бол пари, дал ги :)
Прав си, но хората си мислят, че всичко, дет лети, се яде...

Колеги ако имате идеи как да помогнете,добре дошли-споделяйте.
Не ми е в стила да влизам в подобни полемики,но ако визирате мен за това колко ми струва системата и дали не мога да си правя сметката-нека всеки сам си е сайбия на парите.Гарантирам ви ,че не е толкова скъпа,просто обичам да инвестирам в доказали се продукти.А и сам съм си правил цялата система,хоби ми е.

Дано сте ме разбрали правилно-аз нямам този проблем всекидневно,за цяло лято ми се е случило общо 3-4 пъти,жената и децата са на вилата,а бойлера го ползвам само аз,тогава го забелязах.

Поздрави.
kalin72 - майстор
Колега, не го казвам с лоши мисли, не исках да прозвучи така. Аз затова заложих на ДБ система, за да няма подобни въпроси после.

Тема "Въпрос за охлаждане на бойлер през парна инсталация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: