• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nikisv - специалист
И клапата сменях ефект няма.
kalin72 - майстор
Моя бойлер също охлажда до някаква степен, не му се кОся, квото - такова. Решението е магнитен клапан, който да затвори, когато и помпата спре. Имам го, ама ме мързи да си разбутвам системата :) Някой друг път, догодина, вероятно, ще преправям.
preslav - майстор
пет сеп 28, 2018 11:41 pmkalin72 написа:
Моя бойлер също охлажда до някаква степен, не му се кОся, квото - такова. Решението е магнитен клапан, който да затвори, когато и помпата спре. Имам го, ама ме мързи да си разбутвам системата :) Някой друг път, догодина, вероятно, ще преправям.
Май това е решението.
fox_vt - майстор
Клапата трябва да е със хубава месингова клапа вътре с хубава гумичка и пружина. Иначе няма значение къде ще бъде по трасето.
Hursa - майстор
пет сеп 28, 2018 10:19 pmnikisv написа:
Проблема е че бойлера е на пода ниско в гаража а баните на втория етаж.А бойлера има вход за помпата която нагнетява вода в него там е и клапата. На изхода няма клапа там искам да сложа че топлото тръгва нагоре гравитачно на самотек и сутринта няма топла вода.Чувал съм и за сваляне на изходящата тръба ниско до пода да се избегне гравитачното движение на водата но не знам дали и това ще помогне.
Мисля, че вашите решения са подходящи. Проблема е в свободната конвекция в тръбите (не е нужно да се затварят контури, макар че в такъв случай може да е много по-интензивна, конвекцията може да протича и в една тръба, колкото по широка - толкова е по "облекчена"), задвижващата и сила е основно във вертикалните участъци (може и да не са съвсем вертикални, а с възходящи или низходящи участъци). Няма нужда да се свалят тръбите до пода. Достатъчно е да оформите недълбокo "S-ка" на изходящата тръба, ориентирана подобно на хидрозатвор. Но по лесното и удобно решение е, предполагам, с възвратен клапан, дори и да не е много плътен пак ще затормози дотолкова свободната конвекция, че практически ще я изключи - не мисля че ще затрудни помпата, нито пък използването на бойлера. (Достатъчен е свободен вертикален възвратен клапан - топче лягащо на седло под действие на тежестта си, например - когато не ползвате топлата вода и е изключена рециркулацията.) Дори бих изолирал тръбите на топлата вода, участъка им в гаража (поне до обратния клапан) - все пак това е термомост с повишени топлинни загуби за водата на бойлера
nikisv - специалист
Благодаря за подробното обяснение .
Получи се това .Дано работи .
Линк за сваляне: https://ndox.abv.bg/download?id=be5bd470e6
  • 1
  • 2

Тема "Охлаждане на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: