• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nikisv - специалист
Здравейте имам стоящ 150 литра бойлер монтиран на пода в гаража който до сутринта се самоохлажда .Изградена е и рециркулация с помпа и пред нея има монтирана възвратна клапа с пружина .Ако сложа една възвратна клапа тип суинг на изхода за топлата вода помпата ще успее ли да преодолее двете клапи .Помпата е рециркулационна Grundfos за топла вода .И ще има ли ефект от цялото упражнение .Приемам и други идеи .
Кой и как управлява помпата за рециркулация?
Що ти е още една клапа? Ако пружинната е дефектирала, суинга няма да помогне да ти запре топлото.
turbocharged - специалист
Прикачен файл:
F932A7ED-D3E4-47E9-8DF9-6FA609112E85.jpeg
В такава посока ли си свързал помпата и клапана?

Колко време ти работи помпата?
Ако не подаваш топлина а въртиш рециркулацията топлината на бойлера заминава в стените на къщата.
nikisv - специалист
Помпата се командва от реле за време което се пуска с бутони изнесени до баните .Пружината е здрава свалял съм клапата за ревизия.Проблема е че бойлера е на пода ниско в гаража а баните на втория етаж.А бойлера има вход за помпата която нагнетява вода в него там е и клапата. На изхода няма клапа там искам да сложа че топлото тръгва нагоре гравитачно на самотек и сутринта няма топла вода.Чувал съм и за сваляне на изходящата тръба ниско до пода да се избегне гравитачното движение на водата но не знам дали и това ще помогне.
nikisv - специалист
пет сеп 28, 2018 10:12 pmturbocharged написа:
F932A7ED-D3E4-47E9-8DF9-6FA609112E85.jpeg

В такава посока ли си свързал помпата и клапана?

Колко време ти работи помпата?
Ако не подаваш топлина а въртиш рециркулацията топлината на бойлера заминава в стените на къщата.
Рециркулацията работи около 90 секунди само при натискане на бутона но вечер помпата не върти .
Имам абсолютно същата схема. Бойлера е на 10 м. под най-горните кранове. Само дето помпата се включва от часовник по график. Клапата отваря само когато е включена помпата. Гравитачното налягане не може да преодолее пружината. Няма циркулация и няма къде да ти отиде топлината. Преди време нямах възвратна клапа. Водата изстиваше за една вечер при изключена помпа.
nikisv - специалист
пет сеп 28, 2018 10:33 pmturbocharged написа:
Имам абсолютно същата схема. Бойлера е на 10 м. под най-горните кранове. Само дето помпата се включва от часовник по график. Клапата отваря само когато е включена помпата. Гравитачното налягане не може да преодолее пружината. Няма циркулация и няма къде да ти отиде топлината. Преди време нямах възвратна клапа. Водата изстиваше за една вечер при изключена помпа.
Но при мен изстива и при наличието на работеща възвратна клапа монтирана на входящата тръба на рециркулацията .Местил съм клапата и пред и след помпата и все тая.
Не се вързват нещата. Моята клапа е такава. Изцяло метална. Като е затворена не пуска нищо. Трябва налягане за да отвори.
Изображение
Кранове на помпата имаш ли? Затвори ги да видиш дали пак ще изстива.
nikisv - специалист
пет сеп 28, 2018 11:02 pmturbocharged написа:
Не се вързват нещата. Моята клапа е такава. Изцяло метална. Като е затворена не пуска нищо. Трябва налягане за да отвори.
Изображение
Кранове на помпата имаш ли? Затвори ги да видиш дали пак ще изстива.
Точно същата е и моята .Изходящата тръба е 1 цол може ли в това да е проблема.При затворен кран който е на 2 метра след изхода не изстива .
gnt69 - майстор
пет сеп 28, 2018 11:05 pmnikisv написа:
Точно същата е и моята .Изходящата тръба е 1 цол може ли в това да е проблема.При затворен кран който е на 2 метра след изхода не изстива .
Сменяй я. И аз имам същата на слънчевите колектори. По едно време преди 4-5 години почна да изпуска и ми бяха топли тръбите през нощта. Смених я и се оправи. А за рециркулацията имам пусната тръба с кран до бойлера без помпа. Понякога затварям крана ама почти винаги е отворен. Ама топлото е от слънцето лятото а зимата от котела а и бойлера е 300 литра и все има вода за къпане.
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Охлаждане на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: