ra4o написа:За мен най-доброто ти решение е газ. Има много малки стенни газови котли. Няма хамалогия и всичко е чисто. Можеш и да ги програмираш.Ооох, аз съм много досадна като става дума за такива неща. Скоро ще ме врътне шайбата и пак ще ги тормозя за газ. Тръбят от миналия септември, че сме им в плановете за газификация, а ми излязоха с номера, че газифицирали само големи потребители. Такива в нашия квартал аз не знам да има, ама както и да е. За мен също това е решението, но завися от София газ.
Бъди по-настоятелна за газификация.Ако това нестава, най-безболезнено е да си останеш със сегашната камина. Мога да ти кажа, как аз се отоплявах на камина с водна риза която също беше в хола на втория етаж. Горях предимно въглища - Гълъбовски брикети. Значи за сезон ми трябваха около 7-8 куб. дърва и 2 т. въглища.
Брикетите ги предпочитах заради по-лесното почистване на камината, в смисъл, че стават на пепел и минават през решетката. Горил съм и Донбас, но остават на камъни и трябва да ги вадя с лопатка.
Брикетите си ги слагам по 20-25 в найлонава торбичка и заедно с нея в камината. В началото като я паля слагам по 3 торбички за да натрупа маса жар и да държи огън.
Това е.
Кое наричаш брикети? Щото ние купуваме дървени брикети също, но знам, че на някой от видовете въглища така викат. Майка ми ми беше дала черни въглища, май донбаски и сме хвърляли в камината 2-3 пъти да видим какво ще стане. Да ти кажа, честно нещо не намерих разлика и реших, че са си най-добри за горно горене те. А и аз бях с много резерви, защото знам, че може да се пробие ризата на камината. Къде да ги търся тез брикети, за които говориш, за да пробваме. Макар, че сега като се замисля може и нещо сбъркано да има в цялата система