Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vache - специалист
ra4o написа:
За мен най-доброто ти решение е газ. Има много малки стенни газови котли. Няма хамалогия и всичко е чисто. Можеш и да ги програмираш.
Бъди по-настоятелна за газификация.Ако това нестава, най-безболезнено е да си останеш със сегашната камина. Мога да ти кажа, как аз се отоплявах на камина с водна риза която също беше в хола на втория етаж. Горях предимно въглища - Гълъбовски брикети. Значи за сезон ми трябваха около 7-8 куб. дърва и 2 т. въглища.
Брикетите ги предпочитах заради по-лесното почистване на камината, в смисъл, че стават на пепел и минават през решетката. Горил съм и Донбас, но остават на камъни и трябва да ги вадя с лопатка.
Брикетите си ги слагам по 20-25 в найлонава торбичка и заедно с нея в камината. В началото като я паля слагам по 3 торбички за да натрупа маса жар и да държи огън.
Това е.
Ооох, аз съм много досадна като става дума за такива неща. Скоро ще ме врътне шайбата и пак ще ги тормозя за газ. Тръбят от миналия септември, че сме им в плановете за газификация, а ми излязоха с номера, че газифицирали само големи потребители. Такива в нашия квартал аз не знам да има, ама както и да е. За мен също това е решението, но завися от София газ.
Кое наричаш брикети? Щото ние купуваме дървени брикети също, но знам, че на някой от видовете въглища така викат. Майка ми ми беше дала черни въглища, май донбаски и сме хвърляли в камината 2-3 пъти да видим какво ще стане. Да ти кажа, честно нещо не намерих разлика и реших, че са си най-добри за горно горене те. А и аз бях с много резерви, защото знам, че може да се пробие ризата на камината. Къде да ги търся тез брикети, за които говориш, за да пробваме. Макар, че сега като се замисля може и нещо сбъркано да има в цялата система :? Не в проекта, ми в изпълнението. Нали сме си направи си сам вкъщи :)
burningice - специалист
терасата е открита, димохода е 3,80м Ф160- към единствения комин за апартамента- в кухнята , водната риза на котела е заредена с 1:3 антифириз (2,90л. концентрат - в метро)
null - специалист
Наистина на газ е най-чисто. Има стенни котли, които се програмират, малки са, не цапат и т.н.
А относно камината.
Въглища не трябва да се горят в камина. Отделят сяра, която е опасна. Това се отнася за камините по принцип. Освен това черните въглища вдигат по-високи температури и "изгаря" водната риза.
Имам съседи, които горят въглища в найлонови торбички, но не се прави така.
На твое място бих пробвал да вдигна КПД-то на инсталацията.
Първо бих сложил термо датчик, който да включва помпата чак когато водата във водната риза достигне определена температура. Повярвай ми това помага.
Допълнително съм виждал да се слагат на комина над камината допълнителни елементи, които да загряват водата.
Също и втора водна риза над първата и какво ли не още.
ra4o - специалист
Луда работа. Значи разбирам, че водата не ти достига висока температура, отделно ми се струва, че са ти малко ребрата, но ако добавиш още въобще няма да стоплиш. Аз за спалня 15 кв.м. имах 15 ал. глидера на 60 см. Значи първо трябва да се реши въпроса с температурата. Мокрите дърва са много лош вариант. Трябва да се горят сухи, но пък те как вървят само :-D ,
Камината би трябвало да е затворена т.е. с вратичка, нали. Ако е така няма опасност от горенето на въглища. Все едно си с печка на твърдо гориво в стаята. НЕ се умира от това.
Значи, ако питаш мен сложи си термостат на помпата, преизчисли си ребрата и слагай повечко въглища в началото. Би трябвало да се получи.
vache - специалист
Термостата на помпата е разумна идея! Сега, аз обаче си задавам няколко въпроса, първо наум, сега и на глас :)
С чугунените радиатори въртяхме безобразно много вода. Имахме около 50 глидера чугун. Загряваше много бавно и нормално... тогава водата достигаше след около 2-3 часа 70-80 градуса. Особено в събота и неделя като сме си по цял ден вкъщи се стопля къщата и си е добра температурата около 20-22 градуса по стаите. Тогава проблема ни беше в делничните дни. Докато стопли водата ние зъзнем и трябва да си лягаме. Сменихме си радиаторите с алуминиеви. Теоретично би следвало да загрява водата до по-висока температура, просто защото е по-малко и докато се върне в камината няма как да изстине толкова. Вярно, по-бързо се стопля, ама и мен тези 60 градуса ме озадачиха :? Теорията ми се размина с практиката. Сложихме и секретни вентили на всеки радиатор на връщащата тръба, за да можем да регулираме системата като цяло - хем да са равномерно загряти радиаторите, което и преди си го имаше, хем да може да се задържи водата по-дълго в самия радиатор и да топлоотдава по-ефективно. Така поне ни посъветва човек, който прави камини, а и в проекта ни бяха заложени тия секретни вентили. Чудя се дали не се прецака точно с това. Като цяло след смяната на радиаторите падна температурата. Сигурно ще трябва да добавим глидери. Писах, че поради липса на средства първо мислехме да сложим панелни радиатори, накрая се спряхме на алуминий.
Може малко объркано да пиша, но отоплението ни е най-големия проблем, защото преди 4 г. когато нямахме камината дъщеря ми проходи на температура на въздуха 17 градуса, а на пода е по-студено :| Е, вярно калена е, ама аз мразя да ми е студено. 20-22 градуса ми е ОК :)

Така, сега да питам за термостата къде се монтира? Аз ще поровя из нета, но вярвам, че тук ще получа компетентен съвет! :)
Последна промяна от vache на ср сеп 26, 2007 6:00 pm, променено общо 2 пъти.
vache - специалист
burningice написа:
терасата е открита, димохода е 3,80м Ф160- към единствения комин за апартамента- в кухнята , водната риза на котела е заредена с 1:3 антифириз (2,90л. концентрат - в метро)
При мен е неприложим вариант значи... В кухнята не мога да сложа котел на комина, защото всички ползват абсорбатори и ще стане една чудна... :-D

А хола ми е 7 м дълъг и димоотвода не виждам как ще го теглим толкова дълъг...

Благодаря иначе, научих нещо ново за мен :)
null - специалист
Термостата се поставя на изхода на топлата вода. Когато загрее до определената температура включва помпата.
А относно чугунените радиатори. Бавното загряване не е само от повечето вода, а главно от това, че се загряват самите радиатори. Когато загреят вече те самите допълнително отдават топлина в системата. Това не става с алуминиевите радиатори. Те веднага отдават почти всичко което получат. От там и невъзможността да се достигне по-висока температура. Ако забавиш включването на помпата малко ще се урегулират нещата.
Пробвай първо това, ако не се стоплиш продължаваш нататък ...
А за въглищата смятам, че колегите на са прави. Не може да се сравнява печка с твърдо гориво с камина. Според инструкциите на камините в тях НЕ се горят въглища.
Успех.
burningice - специалист
в кухнята има две коминни тела, едно за абсорбаторите а др. по-голямото за печки с тв. гориво
vache - специалист
null написа:
Термостата се поставя на изхода на топлата вода. Когато загрее до определената температура включва помпата.
А относно чугунените радиатори. Бавното загряване не е само от повечето вода, а главно от това, че се загряват самите радиатори. Когато загреят вече те самите допълнително отдават топлина в системата. Това не става с алуминиевите радиатори. Те веднага отдават почти всичко което получат. От там и невъзможността да се достигне по-висока температура. Ако забавиш включването на помпата малко ще се урегулират нещата.
Пробвай първо това, ако не се стоплиш продължаваш нататък ...
А за въглищата смятам, че колегите на са прави. Не може да се сравнява печка с твърдо гориво с камина. Според инструкциите на камините в тях НЕ се горят въглища.
Успех.
Точно!! Аз също така си го обясних, защото дефакто ние нищо не сме променяла по системата, само радиатори сменихме. Това за чугуна също е ясно, че много бавно загрява, но по-сълго топлоотдава. Пролем, обаче си беше и количеството вода. Нашия апартамент е 4 стаен, 3 стаи, хол и кухня. Системата си е дълга и като се добавят и чугунените радиатори дето в ребро имат сирърно пъти повече от алуминиевите картинката става ясна.
А термостатите от какъв порядък на цената са? Какъв да търсим, ако може да ме ориентирате? :) Т.е. да ни препоръчате какво да купим.

burningice, нашия комин е един в кухнята. Т.е. има индивидуални тела къси, които се включват в общия. Комшията над нас си премести кухнята в стаята дето е другия комин. Познай какво става като си сложи абсорбатора... сега не го ползва просто, защото най-малко няма право да го включи там. Аз пък в кухнята не мога да сложа камина или котел. Комините ни са еднакви в хол и кухня.
LazarGanev - "Велик майстор"
Термостата струва около 20-25лв. Вземи си такъв със капилярна тръбичка, която се увива около изходящата тръба. Ще видиш, че всичко ще си дойде на мястото. И аз преди години го имах същия проблем на моята инсталация и го оправих по този начин.

Тема "От камина с водна риза на котел на твърдо гориво..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: