Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Phantomrider - помощник
пет окт 23, 2020 9:38 pmТрифон П.Трифонов написа:
А още по добре е, първо да се убедиш как е устроен коминът на вашата сграда, преди да предприемеш.......несвойствени действия.
Да, ще огледам аз плана на къщата отново, макар, че като знам колко е следван...... Ако ли не ще се мъча да пъхам нещо, че да проследя какви какво се случва нагоре. Искаше ми се да е по в центъра на комина, че да избегна излишни завойчета (че да може и камината да е максимално до стената), но ще се преценя на място явно.
Иначе за измазване около новата розетка (пък и вратичката) - конкретни препоръки да имате? Видях в друга тема, че масово ги лепите с лепило за фаянс? Но пък на едно място видях, че и с обикновен хоросан е мазано и пак е ОК. Питам, понеже имам останал хоросан и да знам дали ще мога да го оползотворя за това или по-добре да се придържам към лепилото. Както и за този конденз... има ли шанс реално да протече през вратичката?
eleonorvelichkov - специалист
Колкото повече тръби имаш в стаята толкова повече топлина от печката остава в стаята, а ти искаш максимално бързо да си изкараш горещия въздух през комина и вместо да топлиш стаята ще топлиш комина и навън въздуха ще се опитваш да стоплиш земята. Та така ще си загубиш от ефективността на печката и ще вървят скъпите пелети, а на теб все ще ти е студено.
LazarGanev - "Велик майстор"
нед окт 25, 2020 10:10 ameleonorvelichkov написа:
Колкото повече тръби имаш в стаята толкова повече топлина от печката остава в стаята, а ти искаш максимално бързо да си изкараш горещия въздух през комина и вместо да топлиш стаята ще топлиш комина и навън въздуха ще се опитваш да стоплиш земята. Та така ще си загубиш от ефективността на печката и ще вървят скъпите пелети, а на теб все ще ти е студено.
Пълно безхаберие, пълно! Обаче акъл за раздаване - бол! Елеоноре, съвременните пелетни камини са така конструирани, че до максимум изцеждат и последната калория от димните газове, че всеки метър димоотвод ти носи само проблеми - кондензи, катрани, запушвания. Не давай акъл неподготвен!
filmatoplo - майстор
Остави си розетка с капак за чистене по ниско ,а над ния си сложи розетка за фи-80 тръбата или гофре от камината .Дали ще е гофре или тръба го прецени предварително -имат разлика розетките ,за тръба е точно фи-80 ,за гофре е по голям диаметъра .

Прикачен файл

rozetka-za-dimootvod-inox-aisi-304.jpg
rozetka-za-dimootvod-inox-aisi-304.jpg (40.81 KиБ) Видяна 772 пъти
шоп - майстор
Колкото повече тръби имаш в стаята толкова повече топлина от печката остава в стаята,
Аха, така е!
Обаче това важи наистина за печки. Кюмбета, които са червени на цвят и кюнците също.

Лазар е прав, че съвременните отоплителни уреди са конструирани така, че да усвоят топлината в топлообменниците си.
Дълги хоризонтални трасета с чупки ще направят само проблеми от типа конденз, липса на тяга, трудно почистване, допълнителен разход за изграждане.

Който не е помирисвал миризмата на конденз пропит в тухли и мазилка и последващите ремонтите със съмнителен резултата ще ме разбере.

Накрая, аз харесвам кондензен комин и течащ и събиращ се конденз в туба, обаче това се прави от хора, които знаят как да го направят. :idea:
нед окт 25, 2020 1:43 pmшоп написа:
Колкото повече тръби имаш в стаята толкова повече топлина от печката остава в стаята,
Аха, така е!
Обаче това важи наистина за печки. Кюмбета, които са червени на цвят и кюнците също.

Лазар е прав, че съвременните отоплителни уреди са конструирани така, че да усвоят топлината в топлообменниците си.
Дълги хоризонтални трасета с чупки ще направят само проблеми от типа конденз, липса на тяга, трудно почистване, допълнителен разход за изграждане.

Който не е помирисвал миризмата на конденз пропит в тухли и мазилка и последващите ремонтите със съмнителен резултата ще ме разбере.

Накрая, аз харесвам кондензен комин и течащ и събиращ се конденз в туба, обаче това се прави от хора, които знаят как да го направят. :idea:
Наистина сте прави нямам опит с пелетните камини, за конденза и намалената тяга също съм съгласен, но човекът иска максимално бързо да изкара топлият въздух от печката си като скъси максимално тръбата до комина с това малко не съм съгласен, но пък от друга страна тухлите на комина ще загреят и също ще отдават топлина в къщата, но си мисля, че ще е значително по-малко КПД-то. Освен това не говоря за тръби, които да са прекалено дълги, а става въпрос за 2-3 кюнеца със стандартна дължина. Но вие знаете по-добре аз наистина нямам опит с пелетните камини, но просто се зачудих на желанието на човека да си изведе максимално бързо топлия въздух от стаята, освен това колкото и да са добри камините за пелети, мисля че няма как 100% от топлината да я отдадат в стаята. И освен това конденз и утайки се получават при лошо горене, при горене с недостиг на кислород, а не зависи от дължината на отделните тръби. Както при един двигател с преобогатена смес се получава голямо количество сажди, които вредят на двигателя с вътрешно горене. При пелетните камини вероятно се следи процесът на горене и не се допуска горене бедно на кислород.
нед окт 25, 2020 4:30 pmeleonorvelichkov написа:
... но човекът иска максимално бързо да изкара топлият въздух от печката си като скъси максимално тръбата до комина с това малко не съм съгласен,......... И освен това конденз и утайки се получават при лошо горене, при горене с недостиг на кислород, а не зависи от дължината на отделните тръби. Както при един двигател с преобогатена смес се получава голямо количество сажди, които вредят на двигателя с вътрешно горене. При пелетните камини вероятно се следи процесът на горене и не се допуска горене бедно на кислород.
Да, топъл въздух,на около 80-90 градуса, който докато нагрее тухлите и...
Сажди се получават от непълно горене, а конденз от определена температурна разлика, при определена влажност.
Един виден инсталатор, някога ми каза да не си свалям Т на газовете под 100-120. Миналата година комина ми текна, след което взех мерки да ги вдигна малко.
Попълвай знания щом ти е интересно, нета е пълен.
нед окт 25, 2020 4:55 pmТрифон П.Трифонов написа:
нед окт 25, 2020 4:30 pmeleonorvelichkov написа:
... но човекът иска максимално бързо да изкара топлият въздух от печката си като скъси максимално тръбата до комина с това малко не съм съгласен,......... И освен това конденз и утайки се получават при лошо горене, при горене с недостиг на кислород, а не зависи от дължината на отделните тръби. Както при един двигател с преобогатена смес се получава голямо количество сажди, които вредят на двигателя с вътрешно горене. При пелетните камини вероятно се следи процесът на горене и не се допуска горене бедно на кислород.
Да, топъл въздух,на около 80-90 градуса, който докато нагрее тухлите и...
Сажди се получават от непълно горене, а конденз от определена температурна разлика, при определена влажност.
Един виден инсталатор, някога ми каза да не си свалям Т на газовете под 100-120. Миналата година комина ми текна, след което взех мерки да ги вдигна малко.
Попълвай знания щом ти е интересно, нета е пълен.
Ето защо се получава конденз и наслояване на катран. Непълно горене поради липса на кислород или достъпно висока температура. В случая липсва само кислород в горивната камера.
нед окт 25, 2020 5:20 pmeleonorvelichkov написа:

Ето защо се получава конденз и наслояване на катран. Непълно горене поради липса на кислород или достъпно висока температура. В случая липсва само кислород в горивната камера.
А знаеш ли от къде се взе тази влага там и кой я вкара?
Съвсем нормални неща, както и при пелетите. Нищо ново под Слънцето, нито в "концентратора" на този руснак.
нед окт 25, 2020 6:14 pmТрифон П.Трифонов написа:
нед окт 25, 2020 5:20 pmeleonorvelichkov написа:

А знаеш ли от къде се взе тази влага там и кой я вкара?
Съвсем нормални неща, както и при пелетите. Нищо ново под Слънцето, нито в "концентратора" на този руснак.
Влагата може да дойде от две места
1. От това, че дървата са или сурови или мокри
2. От химичните реакции, защото при горенето на въглеводороди се получава основно вода и въглероден диоксид

В случая обаче няма кислород така, че най-вероятно е първият случай, но пък съм гледал разни други руснаци, които си правят нефт по подобен начин, но използват стари пластмаси. Така че тук просто дървата са просто сурови и затова не ще много да гори газа, защото водата не гори.

Тема "Разположение на нова розетка за пелетна камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: