• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gnt69 - майстор
burd написа:
п.п. С 25 киловата и 1.6 дка двор какъв басейн мога да сгрея ? :drinkers:
Пък аз бедствам със само 20 киловата на 200 квадрата къща и 2 декара двор. :partyman:
burd - специалист
Па нека ти е зле и на теб. И на мен след ремонта.
Даже като се замисля, мисля верно да изкарам на 25киловата, или поне 22 без изолация първата зима. После ще го мисля. И да се заседя над 4 дни заради дискотеката колко пък да ме вкара в преразход. Ще се види в чудо на -10 като я запаля и трябва да направи 33 градуса разлика, дори и с тая мощност...

После буфер, бойлер и котел.
Нищо не казваш- с какво се отопляваш - марка, модел, вид ...
gnt69 - майстор
burd написа:
Па нека ти е зле и на теб. И на мен след ремонта.
Даже като се замисля, мисля верно да изкарам на 25киловата, или поне 22 без изолация първата зима. После ще го мисля. И да се заседя над 4 дни заради дискотеката колко пък да ме вкара в преразход. Ще се види в чудо на -10 като я запаля и трябва да направи 33 градуса разлика, дори и с тая мощност...

После буфер, бойлер и котел.
Нищо не казваш- с какво се отопляваш - марка, модел, вид ...
Аз съм с Грейко 20кв котел и горелка.
Тези презапасявания можеш да ги избегнеш с един Интернет управляем термостат например Това.
Палиш достатъчно рано например 10-тина часа преди да отидеш и като стигнеш там то топло и приятно. После докато си там то си гори нормално и не прави дискотека.
Щом ще я ползваш епизодично буфер не ти трябва. Буфера си струва ако ползваш постоянно. Аз имам 1000 литра буфер и 300 литра бойлер ама тук живея. Дано съм бил полезен. :partyman:
andy_forresite - майстор
Камината на грейко ще му е предостатъчна като мощност. Не знам дали иска камина или котел. Казвам само за мощността. Бункерът е 45 кг - сериозна работа за камина. Ако е 15-20 кг като повечето, след 10 часа може и да е угаснала ...

Рангелов, не съм сложил баланс вентили. Радиаторът поддържа 23 градуса - точно колкото искам от него. Само че преди го правеше с настройка на термоглавата на цифра 3 и втората чертичка (21+2=23°), а сега е на максимума 5. Не се загрява както преди 2 седмици, но все пак поддържа градуси дори сега в отминаващия студ. В стаята беше 22-23 в най-студеното навън, а радиаторът променя температурата си. Сега е по-малко топъл от снощи и в стаята пак си е 23 вече в продължение на над 160 часа. Загрявали са се всички радиатори до "червено". Спирам и пускам всеки радиатор - изстива си и пак се напича, но този загрява много бавно и не като другите. Още от края на януари забелязах че бавно стопля стаята като запаля в 7:30 сутринта. Не беше така.
gnt69 - майстор
andy_forresite написа:
Радиаторът поддържа 23 градуса - точно колкото искам от него. Само че преди го правеше с настройка на термоглавата на цифра 3 и втората чертичка (21+2=23°), а сега е на максимума 5. Не се загрява както преди 2 седмици, но все пак поддържа градуси дори сега в отминаващия студ. В стаята беше 22-23 в най-студеното навън, а радиаторът променя температурата си. Сега е по-малко топъл от снощи и в стаята пак си е 23 вече в продължение на над 160 часа. Загрявали са се всички радиатори до "червено". Спирам и пускам всеки радиатор - изстива си и пак се напича, но този загрява много бавно и не като другите. Още от края на януари забелязах че бавно стопля стаята като запаля в 7:30 сутринта. Не беше така.
Аз снощи ти писах ама сигурно не си прочел. Да не би да си притворил много секретния вентил. Спри всички за 5 минути така че да дойде всичкото топло във проблемния.
vrangelov - специалист
andy_forresite написа:
Рангелов, не съм сложил баланс вентили...
Аха. Можеш да увеличиш температурата на водата и тогава радиаторът трябва да заработи "правилно".
burd - специалист
andy_forresite написа:
Камината на грейко ще му е предостатъчна като мощност. Не знам дали иска камина или котел. Казвам само за мощността. Бункерът е 45 кг - сериозна работа за камина. Ако е 15-20 кг като повечето, след 10 часа може и да е угаснала ...

Рангелов, не съм сложил баланс вентили. Радиаторът поддържа 23 градуса - точно колкото искам от него. Само че преди го правеше с настройка на термоглавата на цифра 3 и втората чертичка (21+2=23°), а сега е на максимума 5
По твоя въпрос- избирай сезона и смени главата. С каква марка си? Мога да видя моята в стаята в апартамента ми вече 3та зима не е мръднала като марка да те ориентирам.

Иначе по моя въпрос- то хубаво ще дам за грейко пари, ама предпочитам котел. Най-малкото има бункер да откършиш от него. Като стигна до котела ще гледам да е с масивен. Място има. Така и да не съм там намалям термоглавите и излизам. За това и търся бюджетно решение за камината, че ремонта не е малък. Ама при 50кв. м. мазе да се мъкнат все ден до горе пелети ...
Идеята за стайния термостат да управлява 4ри пътен и да си мисли , че е радиатор не е лоша.
Само къде да го сложа- в банята, на стълбището,че е северно или ?
Rumen89 - специалист
Здравейте, постигнах някакъв ефект с термоглави и стаен термостат. Взех решение да го сложа в най студената стая която много често не се обитава. В цялата къща има на всеки радиатор термоглави нагласих стайният термостат на 21.5 градуса термо главата на първата точка след позиция 3 което отговаря на около 22 градуса. Всички други термоглави съм настройл на 22.5 в цялата къща. Вчера наблудавах как работи бях задал 72 градуса през степени 10/5/0 горелката докато недостойна степен 1 и температура 70 градуса стайният термостат не изключи. Пред дилема съм сега е каква температура да задам на котела? Вчера температурата в София беше 0 градуса до +2.
Rumen89 - специалист
Здравейте, постигнах някакъв ефект с термоглави и стаен термостат. Взех решение да го сложа в най студената стая която много често не се обитава. В цялата къща има на всеки радиатор термоглави нагласих стайният термостат на 21.5 градуса термо главата на първата точка след позиция 3 което отговаря на около 22 градуса. Всички други термоглави съм настройл на 22.5 в цялата къща. Вчера наблудавах как работи бях задал 72 градуса през степени 10/5/0 горелката докато недостойна степен 1 и температура 70 градуса стайният термостат не изключи. Пред дилема съм сега е каква температура да задам на котела? Вчера температурата в София беше 0 градуса до +2.
andy_forresite - майстор
Разполагането на стайния в най-студената и най-рядко обитаваната стая за мен е загадка. Аз бих го сложил в най-обитаваната стая - хол, трапезария, дневна, каквото е там.
Трябва да провериш кои термоглави се притварят по-рано от сгряването на тази реферетна за горенето стая. Ако радиаторите/стаите с термоглави са стоплени преди референтаната стая, горелката ще мята пламък за един радиатор основно и ще последва "поддържане", което е малко тъпо при термоконтрол по ст. термостат.
За мен щом зададената 70 за водата се достига, че и се застоява там, значи тези 70 са малко... за моментното балансиране на системата ти от радиатори. Значи трябва да направиш баланс. За него трябва да знаеш докъде са стигнали радиаторите с термоглави всеки поотделно до момента на STOP от стайния. Ако радиаторите са топли само отгоре, а надолу студени, значи термоглавите са в режим поддържане на температурата. Ако по същото време имаш незатоплена още стая какво следва? Отговарям си - баланс (връткане на крановете на изхода на радиаторите, които първи достигат поддържане на температурата си - ограничаваш ги).
И вече когато си направил този баланс на радиаторите може да си оставиш едни 65-70 градуса задание на водата и хич да не ти пука дали навън е +12 или -12°С.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 16

Тема "Термоглави, електронни регулируеми термоглави или стаен термостат." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: