• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 36
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jamezon - специалист
пет дек 13, 2024 8:20 pmbrum написа:
Термпомпата ако е свързан през серпентината не е добре работата. Тая серпентина трябва да топлоотдава и да има голям дебит. Нито едното не е изъплнено.

Ако пък е свързана директно към буфера пак не е добре работата. Дано да имаш филтър с магнити за това дето ще плува след буфера.

Това обяснява и защо инсталатора не иска да дойде да види какво става :) . А като дадеш още малко подробности може би ще стане ясно и защо термопомпата не модулира.
Серпентината е само за котела,няма общо с ТП.
Това че е направена по този начин,не означава че не е взета предвид ръждата.Бутилката беше почти нова,чиста,но все пак където имаше я доизчистих.Боядисан е на по 3-4 см под и над заварките,т.е само където са те,може да има ръжда.
Филтрите са доста ситни и да магнитни са,имам след буфера-към подовото и преди ТП.

Ако това притесняваше инсталатора,нямаше даже да сложи ТП,най-вероятно.

В понеделник го чакам да разнищим модулацията,дали е на минимум ТП и за това не иска или е въпрос на настройки.
Между другото водата в системата е дестилирана.Именно заради буфера,преди 2 седмици отварях филтъра-водата е кристална,каквато я сипах... Утре имам да сменям шибания смесителен вентил,че е малък и тормози ЦП и ще снимам филтрите и водата ;)
jamezon - специалист
пет дек 13, 2024 8:20 pmbrum написа:
Термпомпата ако е свързан през серпентината не е добре работата. Тая серпентина трябва да топлоотдава и да има голям дебит. Нито едното не е изъплнено.

Ако пък е свързана директно към буфера пак не е добре работата. Дано да имаш филтър с магнити за това дето ще плува след буфера.

Това обяснява и защо инсталатора не иска да дойде да види какво става :) . А като дадеш още малко подробности може би ще стане ясно и защо термопомпата не модулира.
А този убавец,чака ако стане жълта водата,малко по малък е,но пък е неръждаем :)

Прикачен файл

IMG_20241213_072848710~4.jpg
пет дек 13, 2024 5:53 pmjamezon написа:
пет дек 13, 2024 4:33 pmradius написа:
Само 3, аматьорско изпълнение. Това кога ще се изплати.
Това пък буфера е най-простото нещо,аз сам си го направих моя за 60лв.... Не знам защо всички се плашат от него,може би за това ме караше оня човек да го махам,понеже така е свикнал,защото всеки бяга да даде още едни 8-900лв.
Човека пита дали ще има ефект,и аз подкрепям това да се пита.От питане глава не боли,поне тоя дето пита :-D

А относно схемата,мен ми е чудно какво ще стане ако спре ЦП на ТП,от къде ще минава водата на подовото,а дори и да работи дали няма да си пречат двете.
Благодаря!
Има доста условия,които трябва да се изпълнят за да работи тази система,но повярвайте разликата е огромна от както го направих така.Сега буфер 1 е акумулатор,той винаги е топъл,докато буфер 2 поема всичките разлики в подовото.Буфер 3 е изгъзица.
radius - майстор
Утре ще разгледам подробно сложнотията ти, че ми стана интересно като някакъв куиз, а сега едни ферментирали кайсии ми замъгляват мисълта.
jamezon - специалист
пет дек 13, 2024 7:21 pmradius написа:
И аз си правих буфер , но само серпентината струваше 300лв. Може да видиш в темата ми "Буфер в нискотемпературна система".
Покажи твоя за 60лв, че ми е чудно как си докарал такава цена.

Прикачен файл

IMG_20241214_081604545.jpg
пет дек 13, 2024 10:41 pmradius написа:
Утре ще разгледам подробно сложнотията ти, че ми стана интересно като някакъв куиз, а сега едни ферментирали кайсии ми замъгляват мисълта.
И Ко стана,още ли не им е минало действието :-D :-D :-D
radius - майстор
Не бе , продукта е със забавено освобождаване :lol: .
Разгледах, но не видях смисъл от тия последователни буфери 1 и 3, поне при моята система нямаше никакъв ефект от 80л последователно. Та ако може да се обясни защо е толкова хубаво това свързване с 3 буфера.
brum - майстор
И за повечето харчене на ток по нощите - гледам последните нощи КОПа при мен пада до 2.6-2.7, а температурите са като за 3.1-3.2. Мъглата, мъглата е виновна...
нед дек 15, 2024 7:31 pmradius написа:
Не бе , продукта е със забавено освобождаване :lol: .
Разгледах, но не видях смисъл от тия последователни буфери 1 и 3, поне при моята система нямаше никакъв ефект от 80л последователно. Та ако може да се обясни защо е толкова хубаво това свързване с 3 буфера.
Положение 1: термопомпата е в режим отопление.

Блъска всичката енергия в подовото,колкото може да поеме то,останалото се наслоява надолу по буфер 1,понеже подовото връща в буфер 2.Когато подовото е загряло до толкова,че да затворят всички кръгове,буфера се загрява до долу и започва да топли буфер 2.когато и буфер 2 се стопли до оказана температура на ТП,тя спира.

Положение 2: режим БГВ.
Всичко си е обичайно,буфер 1 и 2 не участват(но са затоплени,колкото подовото дори и да се включи отново,ще има няколко часа действие).
Но в същото време буфер 3 е загрят до около 60°.
Когато започне да отоплява,вкарва тези 60° в буфер 1,така той се загрява по-бързо.

Положение 3: дефрост.

Буфер 3 поема студената вода от дефроста.ТП взема топла вода от буфер 2,а не от буфер 1.
Когато отново мине в режим отопление,буфер 3 остава студен на дъното,а топлата вода идваща от ТП се изкачва нагоре и започва да се движи към буфер 1.

Заключение: буфер 1 е акумулатор,винаги топъл,а буфер 3 е винаги студен на дъното.

ТП е на 36° стоп и 31 пуск.
Стаите са на 23 градуса.

ПП: ЦП на ТП се включва през 20 Мин за по 3 Мин,когато не работи и така добавя топла вода от буфер 2 към буфер 3 през определено време.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 36

Тема "Термопомпа и подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: