Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
хехе Лазаре много тънко искаш да минеш с благодарностите с тази снимчица :-D Успех на всички този сезон. Аз скоро ще кача някои разнообразни снимки на камини и котли на пелети :) само да ми се поуспокои малко.

А и да честито на всички именници и именнички днес! Да са живи и здрави и винаги да са обградени с много щастие и любов.
bobi72 - напреднал
didog написа:
Привет на всички!
Имам едно питане относно наскоро закупения котел Ерато Пелетерм 30 в.2.
Значи след като го монтираха представители на Ерато за нашия град с малки проблеми по първоначалното пускане котела си работеше добре около десетина дена. После се появи грешка "Почистване". Обадих се и на следващия ден дойдоха хора от фирмата, монтирала котела. Естествено аз направих почистване на буклуците, но стигайки програмата до момента в който трябва да си направи самопочистване и дава тази аларма. След като дойде едно момче на следващия ден направи основно почистване на горелката, махна един горен капак, обаче вечерта каро се прибрах и пак светеше аларма за почистване. Пелетите са закупени от Ерато.
Та ако някой може да ми даде съвет какво да правя ще съм благодарен!
Как са Пелетермите?Гледам всички се оплакват от грешка "Почистване".Това някаква епидемия ли е,или генетичен дефект? :)
turistak - специалист
bobi72 написа:
didog написа:
Привет на всички!
Имам едно питане относно наскоро закупения котел Ерато Пелетерм 30 в.2.
Значи след като го монтираха представители на Ерато за нашия град с малки проблеми по първоначалното пускане котела си работеше добре около десетина дена. После се появи грешка "Почистване". Обадих се и на следващия ден дойдоха хора от фирмата, монтирала котела. Естествено аз направих почистване на буклуците, но стигайки програмата до момента в който трябва да си направи самопочистване и дава тази аларма. След като дойде едно момче на следващия ден направи основно почистване на горелката, махна един горен капак, обаче вечерта каро се прибрах и пак светеше аларма за почистване. Пелетите са закупени от Ерато.
Та ако някой може да ми даде съвет какво да правя ще съм благодарен!
Как са Пелетермите?Гледам всички се оплакват от грешка "Почистване".Това някаква епидемия ли е,или генетичен дефект? :)
=D> =D> =D> улавям някаква скрита радост :?:

Аз и дедото сме много доволни, даже успява с влажни костилки да се справи :partyman:
LazarGanev - "Велик майстор"
syncho, толкоз във виртуалното пространство. Като дойдеш във Варна, обади се, да те заведа на гости у някой клиент, та да видиш как посреща :drinkers: :-D
bobi72 - нищо повече от нормалното засега, ама зимата е напред :)
filmatoplo - майстор
Как са Пелетермите?Гледам всички се оплакват от грешка "Почистване".Това някаква епидемия ли е,или генетичен дефект? :)[/quote]
Има анекс- от Ерато , в инструкциите -специално за почистване , там си дават указания как се прави периодично -и си е почти задължително през 10 дена мисля :wink: .Лазаре качи го като линк -та всеки да види как се чисти и къде се събира пепелта -никой техник монтажник няма да дойде да го чисти котела :wink: .
Да, прав си Филма, сервизния техник няма да дойде да чисти котела. Напротив, като дойде - първото за което се захваща е да погледне и да констатира, че котелът не е чистен, че е задръстен и оттам нататък това е отворена вратичка за непризнаване на гаранцията, защото котелът не е експлоатиран правилно :wink: . Преди 3 дни бях при Емо кръчмаря - той ми беше казал, че от известно време му изписва грешка "Почистване", но след рестарт си работи. Като го погледнах - чекмеджето преливаше от пепел, горивната камера също беше препълнена с пепел и няколко буци шлака, големи колкото юмрук. Чистачът беше заседнал в средно положение и ни напред, ни назад. Разглобих го и почистих камерата, но не трябва да се оставя да се стигне до това положение. Днес ходих пък при Качев - там котелното и самия котел са като аптека - сутрин и вечер се почиства чекмеджето и цялото отделение на горивната камера - е как да заседне чистача и да изпише грешка? Малко грижи иска, но редовно. Като почне да прави шлака, започва да задържа и пепел покрай нея, което увеличава шлаката и може да заседне чистача. Така че грешка почистване не означава нищо друго, осен че иска да го почистите. За шлакообразуването имат значение както състава на пелетите, така и настройките на горивния процес, а нашите Пелетерми още не са настроени :) . ама и това ще стане. Освен редовното почистване на пепелното отделение си иска и периодично основно почистване на топлообменника, за което има специална книжка, която идва заедно с паспорта и всеки я има. Последният котел беше оборудван и с много готини ръкавици и престилка :) . Ето го файла с инструкциите за почистване:
http://www.erato.bg/files/file_885_929bg.pdf
turistak - специалист
Лазаре, имаш ли представа тези инструменти за почистване от къде могат да се купят?
bobi72 - напреднал
filmatoplo написа:
Има анекс- от Ерато , в инструкциите -специално за почистване , там си дават указания как се прави периодично -и си е почти задължително през 10 дена мисля :wink: .Лазаре качи го като линк -та всеки да види как се чисти и къде се събира пепелта -никой техник монтажник няма да дойде да го чисти котела :wink: .
Това разглобяване и стъргане и чистене на пепел през 10 дни много ме разколебава :sad: Всички пелетни котли ли са така устроени?Как са турските Термокоз?Мога да прежаля няколко хил.лева само да мога да избегна тази неприятна процедура.Иначе защо ми са всичките автоматизации?
Боби, къде видя да пише за разглобяване на 10дни? Ето цитат с периодите на почистване:
Съдържанието на чекмеджето за пепелта се изхвърля периодично, в
зависимост от режима на работа и качеството на използваното гориво.
Практиката показва, че при работа на котела този период е между едно (за
пелети с високо съдържание на пепел) до пет денонощия (за пелети, които
отговарят на изискванията, посочени в ръководството на съоръжението.
Периодично (поне веднъж на денонощие) е необходимо да се прави
почистване на конвективния тракт става чрез задвижване на лоста за
почистване на тръбния сноп – в шестограмния профилен отвор, който се
намира на дясната страна на котелното тяло се поставя лоста за задвижване
на почистващия механизъм.
Цялостно почистване на топлообменните повърхности, тръбния сноп
и вентилатора за димни газове става през период от един до два месеца в
зависимост от качеството на горивото.
bobi72 - напреднал
На един-два месеца е значително по-добре,ако е така де :) Нека хората с Пелетерми да споделят.10-те дни бяха цитат от филматопло.Ако се монтира буфер,дали ще се чисти топлообменика по-рядко?

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: