• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 31
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Strahil - специалист
jabata написа:
lionko написа:
Апартамента ми е около 120 квадрата, изолиран от вътре, топъл като цяло. В момента правя ремонт и мисля, че пелетите са удобно решение за отопление.
Ще отоплявам и бойлер - 80 литров.
Каква трябва да е мощността на пелетната камина в моя случай? Моето усещане е около 21 KW.
Това което забелях, е, че в БГ се продават български и италиански, като в сайта на Ерато видях една камина: Bisolid Commo (21kW 4+17), за която разбрах, че е сръбска. (с не лоша цена).
Здравей,

имайки в предвид че самата камина (само от излъчването) топли перфектно помещение от 30 квадрата, ти остава водната риза да топлиш 90 квадрата плюс бойлер. А все пак да не забравяме че бойлера не консумира непрекъснато, а само докато загрее, и него може да го контролира човек с един диференциален термостат, така че да работи когато се вдига температурата (ако това командване не е интегрирано в самата камина), аз мисля че някоя 10-11 KW ще се справи перфектно.
То аз снизходително реших да се отнеса към тази твоя гениалност при условие че, Мощност отдавана в помещението: 0.60-1.20 kW/туй от книжката/ да стопли 30квадрата ...в топло време оки доки .
жабата , ти разбра ли какво е управлението на Bisolid Commo бре, че ми се струва че говориш без да отваряш упътването .Ааааааааа то всеки може така. ще ти подскажа - Маде ин Итали , МикрХ НоХа
jabata - специалист
Strahil написа:
lionko написа:
Апартамента ми е около 120 квадрата, изолиран от вътре, топъл като цяло. В момента правя ремонт и мисля, че пелетите са удобно решение за отопление.
Ще отоплявам и бойлер - 80 литров.
Каква трябва да е мощността на пелетната камина в моя случай? Моето усещане е около 21 KW.
Това което забелях, е, че в БГ се продават български и италиански, като в сайта на Ерато видях една камина: Bisolid Commo (21kW 4+17), за която разбрах, че е сръбска. (с не лоша цена).
То аз снизходително реших да се отнеса към тази твоя гениалност при условие че, Мощност отдавана в помещението: 0.60-1.20 kW/туй от книжката/ да стопли 30квадрата ...в топло време оки доки .
жабата , ти разбра ли какво е управлението на Bisolid Commo бре, че ми се струва че говориш без да отваряш упътването .Ааааааааа то всеки може така. ще ти подскажа - Маде ин Итали , МикрХ НоХа
За мощността 21 KW (4 + 17) означава че 4 KW излъчва самата камина и 17 KW се отдават към водната риза. И с 4 KW нормално да стоплиш помещение 30 кв. особено ако има добра изолация. Ако искаш да кажеш че Bisolid Commo отдава 0.60-1.20 kW в помещението, което тотлано не ми се връзва. И няма сила на света която да ме убеди че 21 KW камина отдава само 1.20 KW в помещението, което означава че към водната риза се отдават 19.8 KW което противоречи на документацията. А и логично няма как да стане, защото самото стъкло отдава поне 2KW.
С 1 KW 30 квадрата няма как да стоплиш, но с 4 вече да.
syncho - майстор
Strahil управлението е много хубаво спор няма. Само че тук се заражда въпроса какво е закачено за него, защото за тази марка управления могат да се закачат както LCD дисплей, така и врътки с копчета и диоди за показно. Електрониката е една основа, на която трябва да се накачат, датчици, защити, вентилатори и т.н.
Strahil - специалист
Ами жаба то затова първо се смята кВ на радиаторите , гледа се големината на прозорци, изолация за да се прецни каква мощност ще ти трябва . 21 KW (4 + 17) Bisolid Commo .4кв се получават се получават само когато камината работи на макс.мощност . Камината си модулира по Т на вода и на въздух. .Така че от практиката си трябва радиатор за по голяма стаята или не е излишен според мен.Ако си по модулация на водата и попритвориш другите радиатори в стаите какво става ,защото си решил да спестиш гориво и няма никой там ? Ми нищо, в момента в който камината спре и става студено.
Strahil - специалист
syncho написа:
Strahil управлението е много хубаво спор няма. Само че тук се заражда въпроса какво е закачено за него, защото за тази марка управления могат да се закачат както LCD дисплей, така и врътки с копчета и диоди за показно. Електрониката е една основа, на която трябва да се накачат, датчици, защити, вентилатори и т.н.

сънчо досега маркирахме 3 камини с доста голям ценови диапазон, които по случайност се намират и в каталозите на италиянците. Bisolid Commo е при Палацети 3300 17+4кВ, MCZ 4700 и си е на MCZ 4+17kW...жабата пак не е в час италиянците я правят специално за ератовци тази камина ,та те си я продават свободно и в Италия - същия модел/почвам да го хващам,че си говори само наизуст неща и то доста избирателно, има си страници чукче да чете ,знаем че писател/ , и камина на Екстрафлейм за 5300 10,8+1,2kW.
С просто око е видно ,че камините са различни класове или имат + екстри , дали някой производител ще реши да монтира двд плейер или или плазмен телевизор и това да натовари цената - божа работа .Въпроса е винаги можеш да дадеш много пари или по малко пари за една и съща работа .хората търсят както нещо без екстри,така и с много ексти - пазар :) айде наздраве :drinkers:
Последна промяна от Strahil на вт апр 29, 2014 7:16 pm, променено общо 1 път.
jabata - специалист
Strahil написа:
Ами жаба то затова първо се смята кВ на радиаторите , гледа се големината на прозорци, изолация за да се прецни каква мощност ще ти трябва . 21 KW (4 + 17) Bisolid Commo .4кв се получават се получават само когато камината работи на макс.мощност . Камината си модулира по Т на вода и на въздух. .Така че от практиката си трябва радиатор за по голяма стаята или не е излишен според мен.Ако си по модулация на водата и попритвориш другите радиатори в стаите какво става ,защото си решил да спестиш гориво и няма никой там ? Ми нищо, в момента в който камината спре и става студено.
Да спор няма. И практиката показва (при мене) 4 KW отдавани при максимална мощност на камината и 1.5 KW при минимална са достатъчни за стопляне и след това поддържане на температура 24 градуса в помещение от 30 квадрата и добра изолация.
Иначе факт, за всеки случай трябва да има и един радиатор, който е възможно през голяма част от времето да е изключен.
Що се отнася до модулациите по въздух и/или вода и притворените радиатори, този риск винаги го има. Независимо дали човек е с камина или котле.
Само където при модулация по вода това по-лесно се регулира. При модулация по въздух, в помещението където е камината става сауна, спира се камината, тя все още излъчва....радиаторите в другите стаи изстиват, и там става студено...а при камината е все още топло и камината незнае че трябва да се включи.
Затова при модулация по вода, и не прекалено мощна камина човек може да постигне ефекта, камината да работи непрекъснато, което всъщност е желания ефект. Както от страна на температура, така и от страна на икономия. Защото пак практиката показва че що се отнася до икономия на пелети, едно изключване на камината за по-малко от 2 часа е нерентабилно.
А с камина 21KW както Специалистите дистрибутори на Ерато ми препоръчаха, точно това щеше да се получи.
Много хубаво се захапахте започва да ми става поясни нещата. :)
Не е редно да се хокате просто всеки има право на мнение.
За ектрите е ясно, само че в крайна сметка на една камина кво да му трябва чак толквоа на човек.
Да му е топло и да няма дисплей иначе LCD екраните и.т.н са в сдуга сфера където смятам мога да се намеся по компетентно.

И колко KW камина ми е необходима. Все повече разбирам, че ми трябва не чак такава ламя 21 KW и.т.н.
Според коментарите ВИ разбирам, че около 14 КW ми е абсолютно достатъчна.

Това за проектите, които се прявят според мен е добро нещо но не е наложително чак в такива детайли да влизаме за едно отопление. Не че трябва да се подценява въпроса, но лично аз мисля, че не е наложително. Чак до 1 W да докараваме нещата.
Същото е за крушките за осветление. Можете да си осветите стаята и с 3 x 3 W LED и с 100 W с нажежаема жичка (фолфрамова) и разбира се ще има разлика в светлината но пак ще се вижда почтни еднакво без да се правят проекти и.т.н
zaid - помощник
syncho написа:
Малко е грешно да се слага марката MCZ точно на тези модели, защото те са нисък клас камини и се произвеждат за пазари като нашия. Ако ги сравниш тази RED серия с редовните модели на MCZ ще останеш очарован от разликата и в цените и в качеството и във всичко останало. Така, че в момента правиш сравнение м/у два класа печки, а не м/у подобни модели и разликите са много. А ти си избрал на всичкото отгоре и камината с керамика, която качва допълнително цената.
1.Хайде моля те, ама мнооого те моля да ми посочиш разликите между MCZ и MCZ Red, че нещо не ги намирам :lol:

2. Как ще стоплите 120 кв. плюс бойлер с 11 кв. водна риза? Нали разбирате, че италианското строителство няма нищо общо с нашето. Там не слагат 5 см. стиропор и да викат че имат изолация. :lol:

3.То бива, бива да се опитвате да си пробутвате 11-12 кв.-те камини, щото само те са на поносими цени, ама да викате на бялото черно, не е хубаво.

4. И що премълчавате факта, че за всички камини на пелети им дават до 91% КПД, но то е непостижимо при максимално натоварване, защото им са прекалено малки топлообмениците. При различните модели отклоненията са различни, но съм засичал стойности под 75%, където вече се губи смисъла да използваш пелети като гориво.(Да Винчи, да не питате кой)

Към "lionko"
Според мен ти е необходима 21 кв. камина, а пък тя нека си работи на по-ниска мощност, ще получаваш по добро топлоотдаване, пък за визия, модел, цена си избери нещо което да ти харесва, все пак ще се налага да я гледаш всеки ден и не трябва да те дразни. :lol:
LazarGanev - "Велик майстор"
zaid,
1. Разликите в цените са от това, че едните модели са с ламаринен боядисан корпус, а при другите корпуса е от керамика :wink:
2. Ти имаш ли си си представа колко са топлозагубите на едно 120м2 жилище? Явно нямаш, но ще ти кажа - максимум 8-9кВт в най-студените дни, а 12кВт са достатъчни за 200м2 изолирано жилище по нашите, а не по италианските стандарти. :)
3. Не съм видял някой на някого да пробутва нещо, но искам да ти кажа, че преоразмеряването на пелетна камина/котел, както и газови такива много по-ведно за джоба, отколкото недооразмеряването Коментирали сме го многократно.
4. Не знам кой какво премълчава, но не може да се каже всичко за всеки модел - всеки модел си има спецификации, технически данни, които са изнесени, не са тайна и е нормално всеки да ги прочете преди да направи избора си. Където КПД е 91% си го пише, където е 86% - също. По стандарт КПД се дава при пълна мощност, чист, а не задръстен котел, в нормален температурен режим. Не знам ти какво си мерил и с какво (с рулетката не става, с радиестезично махало - също не става :) ), но да говориш че топлообменника е малък на един продукт с европейски (австрийски) сертификат е най-малкото смешно. И не знам защо намесваш българската камина Да Винчи при италианските марки - може би защото звучи по италиански (те това са целили де) :wink: . Не знам също ако lionko те послуша и сложи 21кВт камина на 120м2 жилище как ще му измериш КПД на пълна мощност - ако радиаторите са 10-12кВт - как ще накараш камината да работи на 21кВт :? ? И трябва да се знае, че тази камина няма как да модулира - тя ще си работи он/офф само на минимална мощност, което е крайно неефективно
Strahil - специалист
Лазаре зависи пак за коя камина гледаш а и май заид кво е имал в предвид ... Уф от толкоз модели взе да ме боли глава :drinkers: .Примулата нема керамика, ма Орхидеята има и е по скъпа ,май по спомен е към 5к .
http://site.ecotherm.bg/otoplenie/bg/pr ... cle_id=198
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 31

Тема "Камина на пелети с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: