Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gnt69 - майстор
пон фев 25, 2019 10:29 amandy_forresite написа:
Моите са неподвижни през целия сезон.
Как неподвижни бре. Вземаш едно парче жилязо 40 см, огъваш го под прав ъгъл 15 на 25 см, ако нямаш в магазина имат шпилки 10мм. Монтираш а отгоре му слагаш топка от скоростен лост ама със 6 скорости да е. Така всекидневно нареждаш от първа до шеста и тръбите са ти чисти. Ако имаш съмнения после от шеста слизаш до първа и си ти. :partyman:
stridata - специалист
Не знам. Мене слънчогледа на Керпи ми прави сигурно два сантима налеп по котела и тръбите стават доста теснички за две седмици. Като ги шомполирам с четката отдолу сичко става фул. Демек тия пружини не виждам кво точно ще ми спестят с това междинно почистване като то сичко отдолу за две седмици ще се задръсти. Аз там си го чистя на ръка за 5 мин. Ако трябва да си купя хубава прахосмукачка и пружините ще ми стане сметката 1200-1300лв. Както и да е, въпрос на бюджет. Ако сменям пелетите някой ден ще взема да се замисля. На този етап имам да избивам 8000К инвестиция и ще си карам с евтините пелети. Хахахахахаах.

П.п.
Къде се предлагат тези пружини? На Грейко ли са?
Първия ход, на Експерта, как го чистите от пепеляка? Втория и третия са ясни. Само те достатъчни ли са да свалят температурата на пушека толкова драстично?
Екзотика е ясен, леееко се завръщаме към дядо му, но с димогарни.
Котлето си е перфектно, компактно....
Високо било! Ми как да стане работата, като трябва и голям пепелник, който си е още един голям плюс? Пък за под 2 метра мазета ще копаеме.
gnt69 - майстор
пон фев 25, 2019 11:38 amТрифон П.Трифонов написа:
Първия ход, на Експерта, как го чистите от пепеляка? Втория и третия са ясни. Само те достатъчни ли са да свалят температурата на пушека толкова драстично?
С четка отгоре през дупката колкото падне. Аз ги чистя при почистване на тръбите. Лошо е да се чисти, като почистя и вдигам 20 градуса за 2-3 дни.
andy_forresite - майстор
Първия ход го чистя с четка с дръжка 50 см като бъркам отдолу през вратата. Ръкавите до лактите задължително. Само от там (от 5 стени) пада смрадоляк като за 1/3 пепелник. Горната водна риза на първия ход пък чистя с бояджийска четка 8 см широка. Бъркам от горната част на котела.
Когато извадя пружините и почистя с шомпола тръбите, димните газове се качват с 15-20°. Сега само ги изтръсквам и не ги лъскам. По този начин остава естествено стесняване в последния ход. Резултатът е димните не се покачват. Те са на няколко градуса от "кондензния" режим. На експерта не бива да се разчита на покачването на димните газове като индикатор за належаща профилактика. Той се задръства без да качва димните. Поне при мен е така.

Досега не съм проверявал дали след задаване на standby наистина е изгасен огъня. Тази сутрин се гаси 20 минути. След като приключи надникнах през вратата и имаше пламъче към 4-5 см и то точно пред шнекчо. Фотодатчикът не го виждаше защото е по-високо.

Gnt69, мислил ли си в посока автоматизация на задвижването на оста, с която е свързана ръчката, от моторче за чистачки например? Аз лостче имам. Взех го от счупена стационарна бормашина - лъскаво и с черна топка отгоре с резба. Тази ръчка движи клапата, но не съм закачил пружините, защото те с тежестта си теглят клапата в посока отваряне. Не съм мислил как да запазя движението само на задните пружини понеже те държат 500 кг олЮ, а затова време под тръбите вече е за изрЕване.
filmatoplo - майстор
:) Подобрения по горелката ще има ли :? платки млатки -нека са по безотказни ,фотоклетката виждала па не виждала огън , прословутите обороти на вентилатора да са стабилни и тъпата пукнатина да не се появява по горивната глава -това искат клиентите от горелката . :wink:
пон фев 25, 2019 1:08 pmfilmatoplo написа:
:) Подобрения по горелката ще има ли :? платки млатки -нека са по безотказни ,фотоклетката виждала па не виждала огън , прословутите обороти на вентилатора да са стабилни и тъпата пукнатина да не се появява по горивната глава -това искат клиентите от горелката . :wink:
За млатките не знам, ама за фотоклетката, че не виждала огиня, да земат да са научат, че съспенди-мъспенди и разни мижави горения повдигат жарта нагоре и виндоса са позатваря.
шоп - майстор
пон фев 25, 2019 1:08 pmfilmatoplo написа:
Тихо филме, че и ти ще станеш черна овца като мен:-)))
Това какво искат клиентите дистрибуторите, производителят и монтажниците не ги интересува.
Ти май си единственият свестен, който мисли отрезвяващо и търси обратна връзка.

Много хора не знаят какво е градивна критика и как да се извлече полза от обратната връзка за да се подобри даден продукт:-)

Иначе е добре да има черни овци, които да действат малко отрезвяващо, иначе масово овчото стадо колективно може да отиде на стрижба :idea:
penchev.r - специалист
Евтинко ли ще бъде новото котле? :-D

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: