Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bai_bradyra - специалист
Газта за миналата зима ми излезе с около 150 лв. по евтино от пелетите, които ползвах по предната зима :roll: Не знам с колко са се вдигнали... и не съм се интересувал :lol: Въобще не е по-скъпо на газ, но трябва да си изчел лекциите на Лазар Ганев :prayer: - преоразмерени радиатори, възможно най-ниска минимална мощност на котела.Не ползвам топла вода от котела. Иначе съм с интернет термостат на Бош СТ200- който показва дори и газта, която съм изгорил за деня в к.метри и левчета. :lol:
LazarGanev - "Велик майстор"
съб окт 05, 2019 8:21 pmbai_bradyra написа:
Не ползвам топла вода от котела.
Защо, каква топла вода ползваш? Някъде мернах, че продаваш и бойлера?
bai_bradyra - специалист
съб окт 05, 2019 8:32 pmLazarGanev написа:
съб окт 05, 2019 8:21 pmbai_bradyra написа:
Не ползвам топла вода от котела.
Защо, каква топла вода ползваш? Някъде мернах, че продаваш и бойлера?
Проточен трифазен електрически Стибел Елтрон 21 КW. На ток ми излиза по-евтино от на газ. Вече почти 10 години съм с него.
съб окт 05, 2019 8:36 pmbai_bradyra написа:
Бе, де що има издадено и неиздадено, сичко съм изчел, ма с тоя, колкото и да е табела бойлера, как го прайш по евтино!!! Ни та питам, чудя са.
Инак, затвърждаваш решението и изборът ми на термостат. Благодаря!
Kondor1 - специалист
пет окт 04, 2019 7:38 pmmgogom написа:
На второ място това трябва да бъде извършено от инсталатор, защото това е моето убеждение и като включим парите за труд сумата вече набъбва значително.
И защо от инсталатор? Водопроводчик може да се намеси, ама инсталатор...
LazarGanev - "Велик майстор"
съб окт 05, 2019 8:36 pmbai_bradyra написа:
Проточен трифазен електрически Стибел Елтрон 21 КW. На ток ми излиза по-евтино от на газ. Вече почти 10 години съм с него.
Не знам по кой метод си го засичал, но съм сигурен, че си сбъркал! Освен, ако отговорът не съдържа думичката "шунт" :wink:
bai_bradyra - специалист
На трифазния електромер се ползва само бойлера. Метода на засичане го знае ЕВН :lol: Като видях как е при мен пуснах и трифазен със същият бойлер в апартамента на сина в друг град. Там също го засича ЕВН и резултата е около 1-2 лв. повече отколкото при мен. Предполагам входящата вода при него е по-студена.

П.п преди време бях писал в тема за проточните бойлери и ме освиркаха, че не може да бъде, не съм се къпел и т.н :lol: ... накрая се оказа, че само аз съм с такъв бойлер... Няма да пиша колко плащам, защото ще заформим дискусия :supz: . Който ползва той знае. И още двама приятели си вързаха проточни трифазни бойлери и сметките от обемния паднаха в пъти
Kondor1 - специалист
Това, че е трифазен трябва ли да значи, че икономията идва от трифазността или е само пояснение?
andy_forresite - майстор
Би трябвало да имаш представа за ефективността на пелетния комплект от подписа ти, каквото и да пише в него, щом отопляваш еднакво. Горелка RB20 и какъв котел?
Мисля че цената за отопление с газта може да се мери само с дървесни пелети до 400-420 лв/т. Друго, с което мога да го сравня е нощна енергия. Но със слънчогледови пелети и то с цена от миналата година да е по-ниска сметката ... :) Или ст.куб.м. е промоция или комплектите на грейко са с ефективност до 67%.
нед окт 06, 2019 11:10 amandy_forresite написа:
Би трябвало да имаш представа за ефективността на пелетния комплект от подписа ти, каквото и да пише в него, щом отопляваш еднакво. Горелка RB20 и какъв котел?
Мисля че цената за отопление с газта може да се мери само с дървесни пелети до 400-420 лв/т. Друго, с което мога да го сравня е нощна енергия. Но със слънчогледови пелети и то с цена от миналата година да е по-ниска сметката ... :) Или ст.куб.м. е промоция или комплектите на грейко са с ефективност до 67%.
Поне да не беше правил забележка, в съседната тема, след солидни словоизлияния, в страни от темата.
Така е преценил и сметнал.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: