• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 107
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
joro39 - специалист
http://vbox7.com/play:d64b585897 след още един ден работа и настройки стигнах до извода че най важно то на горелката е кошничката ,престоят още експерименти.
Последна промяна от joro39 на съб дек 14, 2013 9:43 pm, променено общо 3 пъти.
ivanovbg - майстор
tokbatak написа:
ivanovbg, от пръв поглед ти казвам 4 възможни проблема:
1. Точно там поставен реотана колко време ще изкара?!?
2. Как смяташ дали ще запали от тягата на комина, особено в по топъл ден?
3. Как ще пуснеш първоначална доза която да покрива реотана с тоя дозатор?
4. Тоя дозатор ще ти пуща еднакви дози през едно и също време - Това не ти върши работа защото когато клапата притвори ще се натрупат мн пелети и няма да имаш кислород за изгарянето им.
Моя съвет е да зарежиш тоя "проект" :)
1. Свещта в дизеловите печки се топли директно от пламъка на нафтата и не изгаря лесно. Камерата ще е конусна и не мисля че кантал с 4-5мм дебелина няма да издържи. Дават гои да развива 1600градуса.
2. Тягата ще я мисля после. Нищо не пречи едно вентилаторче от комп да повърти малко докато не се отчете горене и после да се спре заедно със нагревателя.
3. Камерата ще е под конус с точния ъгъл. Вече го установих с чувалче пелети и малко картон.
4.Пелети няма как да се натрупат, както не се препълва с нафта печката на БМВ например. Скоростта на щракване ще е съобразена със скоростта на изгаряне и в пряка зависимост от отвореността на клапата на входящия въздух. Там един потенциометър ще върши идеална работа като датчик за нейното положение. Тя от своя страна ще е свързана с биметална пластина на изхода на камината към комина. Затова питам за идеалната температура на комина.
tokbatak - специалист
ivanovbg, по лесно ще е да направиш горелката от показания чертеж с хоби контролер и шнек на местото на дозатора. Шнека ще се управлява от положението на клапата. с притваряне на клапата ще намалява и дозата.
ivanovbg - майстор
tokbatak написа:
ivanovbg, по лесно ще е да направиш горелката от показания чертеж с хоби контролер и шнек на местото на дозатора. Шнека ще се управлява от положението на клапата. с притваряне на клапата ще намалява и дозата.
Дабе да :) Шнека се управлява от моторче, а за щракалката ми е нужен само ел. магнит. Да не говорим за сложността на конструкцията на шнека и необходимостта да клеча с газова горелка при всяко запалване.
При мен ще си гасне и пали когато трябва без никаква намеса. В края на краищата като плащам скъпо гориво искам и да получавам известни удобства.

Да не говоря че мога да си я паля по телефона или със седмичен таймер.

Реално при моя вариант каквото и да се повреди в системата камината може само да угасне. Докато.. какво би станало ако се повреди управлението на шнека и мотора почне да бълва неконтролирано пелети на макс?
Radoslaw - специалист
ivanovbg написа:
tokbatak написа:
Дабе да :) Шнека се управлява от моторче, а за щракалката ми е нужен само ел. магнит. Да не говорим за сложността на конструкцията на шнека и необходимостта да клеча с газова горелка при всяко запалване.
При мен ще си гасне и пали когато трябва без никаква намеса. В края на краищата като плащам скъпо гориво искам и да получавам известни удобства.

Да не говоря че мога да си я паля по телефона или със седмичен таймер.

Реално при моя вариант каквото и да се повреди в системата камината може само да угасне. Докато.. какво би станало ако се повреди управлението на шнека и мотора почне да бълва неконтролирано пелети на макс?

Като искаш пълни удобства,пак опираш до контролер,спиране на шнека при достигане например на 90 градуса,контролиране на обратен огън.а всичко това не става за 100 200 лв.И аз можем и тате може аМА КОЗАТА СИ САКА ПРЪЧ.
lusynik - специалист
Може и някой да е дал линка,но ......пускам го и аз.http://www.pelletron.ru/
ivanovbg - майстор
Radoslaw, принципа на щракалката е този. Я кажи как ще се върне обратния огън? А контролера дето съм го измислил ще струва 11лева като материали и около час за програмата. Единствено се интересувам от параметрите които трябва да заложа. Та колко е най добрата стойност за температурата на димните газове?

Прикачен файл

untitled1.JPG
untitled1.JPG (10.28 KиБ) Видяна 3486 пъти

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (9.93 KиБ) Видяна 3486 пъти
m.lukanov1951 - специалист
Тая щракалка дали ще може да преодолее 30кг пелети?
ivanovbg - майстор
Това е само принципа, устройството е малко по различно :wink: Но пък нищо не ти пречи да пробваш с ръка да запушиш 30кг пелети в един конус от картон. Аз в момента доуточнявам размерите с картонен модел. Става без проблем, но понякога засяда пелетче и ми криви картона. Предполагам че ако е желязо ще го среже без проблем.
Christo - майстор
Няма как да стане горелката читава, като просто махаме нещата, които не можем да направим по нея.....Имам си хубав(спорд мен :-D ) пелетен котел. Да ви споделя наблюденията си. Горелката има шнек. Шнекът издига пелетите до един улей, по който пелетите падат в огнището. По този начин шнекът стои в относително студена зона и не се деформира и второ, няма опасност от запалване на бункера. Моторът на шнека е с редуктор, за да може финно да се регулира количеството на подаваните пелети. На дисплея на котела излиза времето за движение на шнека. Смятат го в десети от секундата. Примерно 2.1, 2.2 сек. и т.н. Паузите са по-големи, от 25 сек. нагоре, стигат и до две минути. Сметките се правят непрекъснато, даже по време на паузите се вижда как очакваното време за следващо движение се променя няколко пъти, не е постоянен параметър. Оборотите на смучещия вентилатор също се менят плавно и се управляват от контролера на котела. Мери се съставът на газовете непрекъснато. Огнището е с приблзителни размери на 800гр. буркан за консерви. Пелетите падат отгоре. Дъното му е шарнирно свързано и на определено време горелката изпада в режим "чистене". Спира подаването на пелети, следва доизгаряне, дъното на огнището се завърта, за да падне пепелта и шлаката. Дъното се нанизва на нещо ката гребен, за да се изчистят отворите му и после се прибира в работно положение. Огнището е напранено от стомана с дебелина около 2мм. След почти три години експлоатация няма и следа от огъване или износване, а пък температурата в огнището е над 550 градуса! Няма как да стане с ламарина от вторични суровини...Котелът е плътно затворен от всякъде. Въздухът постъпва отдолу на скарата и отстрани по периферията на огнището. Пелетите горят с ярко жълт пламък. Бункерът, ако е за котел е добре да е по-голям, да събира поне два-три чувала. Моят събира 15. Зареждам го и после не се цапам няколко дни. Според мен направата на горелка трябва да започне с обсъждане на някоя добре работеща и евентуални подобрения по нея после. Иначе лесно ще запалим пелети, които по принцип са сухи като барут. Ама като са от пет пъти нагоре по-скъпи от дървата, какъв е смисълът да ги похабяваме. По-добре, ако ще клечим непрекъснато до печката и да човъркаме в нея, да сложим вътре три цепеници и един час да не се занимаваме с нея. Не разубеждавам никого, просто искам да кажа, че проблемът не е толкова елементарен. Котролер за 11 лева и програма за половин час оставям без коментар. С писане на програми за контролери си изкарвам хляба.
Поздрави и успех! И весели празници!
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 107

Тема "Пелетна горелка ръчна изработка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: