Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tihomir123 - специалист
ср дек 04, 2019 7:27 amLazarGanev написа:
ср дек 04, 2019 6:59 amtihomir123 написа:
Здравейте
След като добавих 40 кв.м. подово отопление (на 3 кръга и още 1 бр.бойлер 80л.)към системата ми и вече станаха 160 кв.м.при зададени 51 гр. на водата без стаен термостат със слънчогледови на Автоматичен режим при модулация
10
5
0
не може да достине зададената темп.дори е на ръба и работи на мощност2 повече от 1-ва!
Дали ще е по добре да купя помпена група към подовото?
Извинявам се, че ще съм толкова рязък, ама такова безхаберие е направо недопустимо! почти на всяка страница повтаряме, че работната температура не трябва да е по-ниска от 60*С, че натурелското управление работи така, че работната температура да е с 5-10*С под зададената. Трябва ти не само отделна помпа за подовото, но и 2б р. смесителни вентили - един повишаващ за котела и един понижаващ за подовото. Не мога да си обясня как човек се решава на подобни инвестиции и при положение, че нищо не разбира, не иска да чете, но се натиска да си прави нещата, без да го е еня, че ще изпорти много повече, отколкото да плати на някой, който разбира!
Какви са тези смесителни вентили?
Не се извинявай тя простотията ходи по хората и майсторите!!! :axe:
andy_forresite - майстор
ср дек 04, 2019 10:13 ammorfei1 написа:
На мен дървесни пелети, които ги плащам на 385лв. за тон, ми идват 8.3ст за KWh. Не знам как при теб с цена 280лв. за тон се получава същата сума за KWh. Ако е така, какъв е смисъла да ползваш слънчак?
Това е защото смяташ с 4.6 квч от 1 кг., а аз с 3.3 квч от 1 кг. Ти ги надценяваш, аз ги подценявам и разликата между двата типа гориво става очебийна, а всъщност ако им турим по един топломер ще добиваме сигурно 1:1.
Реалната топлинна мощност към инсталацията е до 3.5 kwh при котлите. На опаковката на пелетите може да пише всичко.
kalin72 - майстор
Топлата вода за подовото трябва да е определени градуси. При теб как е? От котела имаш ли разпределение една вода с една температура за радиаторите, друга вода с друга температура за подовото?
tihomir123 - специалист
ср дек 04, 2019 12:05 pmkalin72 написа:
Топлата вода за подовото трябва да е определени градуси. При теб как е? От котела имаш ли разпределение една вода с една температура за радиаторите, друга вода с друга температура за подовото?
Не при мен и двата потока са с темп. на котела за това мисля да сложа това:https://daricclima.bg/art/smesitelna-gr ... ez-pompa-2 като аз имам помпа още една която да циркулира през подовото!
kalin72 - майстор
Това е смесителния винтил, за който Лазар говори.
morfei1 - специалист
ср дек 04, 2019 12:03 pmandy_forresite написа:
Това е защото смяташ с 4.6 квч от 1 кг., а аз с 3.3 квч от 1 кг. Ти ги надценяваш, аз ги подценявам и разликата между двата типа гориво става очебийна, а всъщност ако им турим по един топломер ще добиваме сигурно 1:1.
Реалната топлинна мощност към инсталацията е до 3.5 kwh при котлите. На опаковката на пелетите може да пише всичко.
Нищо не надценявам, а защо ти ги подценяваш нямам идея. Хващам като норма всеобщо известната средна калоричност за килограм дървесни пелети - 4.7kwh. И на 3.5Kwh да ги смятам моите дървесните "пуканки", в края на сезона като ударя, чертата пак ще съм с разход 1.5кг. средно на час.

Само, че обръщайки ги в KWh - с едното ми идва средно 7,05Kwh , а с твоето занижаване 5,25Kwh. Няма сила на света къде може да ме убеди, че топля два неизолирани етажа общо 140кв. + бойлера 80л. 24/7, с поддържане на температура 23-24C и да ми даде среден разход 5,25Kwh или по 2,63KWh на етаж. Ако искам да заблуждавам себе си, че горя малко киловати ОК, но това няма да промени разхода ми на килорам за час.

Имай предвид, че си знам и загубите при различните температури, и разхода на пелети обърнат в KWh, спрямо загубите при определена външна темп. е доста близък, смятан по 4.7Kwh. от килограм пелети на час.

Смятай си калоричността така като е приета средно от 1кг слънчак 4,2 - 4,3KWh ако не ме лъже паметта. Иначе влизаш в един омагьосан кръг, и сезона ти минава в главоблъсканици :) . Т'ва "Керпи" което ползваш е обявено на 19,3 MJ\h, което идва 5,36KWh, а дано, ама на дали :? .
Последна промяна от morfei1 на ср дек 04, 2019 12:52 pm, променено общо 6 пъти.
tihomir123 - специалист
ср дек 04, 2019 12:16 pmkalin72 написа:
Това е смесителния винтил, за който Лазар говори.
Супер,значи след като го монтирам всичко ще е ОК?
Много благодаря колега жив и здрав бъди.Ама простаците са повече и от Китайците баси!!!!!
andy_forresite - майстор
И аз имам някаква представа от топлозагуби. Като взема 4.7 и го умножа по 2 (2 кг/час среден) става 9.4 kwh средно на час топлозагуби. Грея 4 стаи. 9.4 делено на 4 = 2,35 средно на стая. Слагам ги по два киловатчаса щото има и 80-ка бойлер.
В стая № 1 съм пльснал един 500/2200. Изходът му е студен на лед. Като го спра, изчакам да изстине и включа ел. печка 1500 вата вдига градусите в стаята над t°C c радиатора. Значи тази стая повече от 1000 ватчаса не си взима.
В стая № 2 съм с 20 глидера Н500. Същата работа - напълно студен изход, пускам същата печка за пробата, термометърът тръгва нагоре. Слагам ѝ и на нея 1000 ватчаса. Дотук 2 kwh.
В стая № 3 съм с радиатор 2200 вата при 90/70/20. Само че подавам към 58-59° и в стаичката е 23 градуса. Значи ако ще на вратЪ си да стъпи този миник повече от 1200 вата не може да отдаде в режим задържане на температурата. Но ще му сложа 1500 вата, хайде. Станаха 1+1+1.5=4.5 kwh. Още 3.5 :? .
В стая № 4 съм с радиатор 3105 вата при 90/70/20. Също 58-59 гр подавана вода и 23 градуса. Сега, тези 3.5 kwh няма как да се подадат с радиатор 3.1 kwh... И стана 1 + 1 + 1.5 + 1.5 = 5 kwh. Хайде още един от мен да станат 6.
Обаче в котелното (мазето) и в едно помещение "нищо" - 2 помещения х 14 кв.м. си е 18-19 градуса без радиатори. Само от котела и скапаните ппр тръби. 9.4-6=3.4 kwh остава да се отдават от корпуса на котела и тръбите. По съм склонен да вярвам в това че от 2 кг/час идват 2 часа по 3.5 kwh = 7 kwh, от които 6 са за отопление барабар с БГВ и 1 kwh се разсейва от котел и тръболяци :)
morfei1 - специалист
@andy_forresiteq, Няма как да вземеш 4.7Kwh понеже се топлиш със слънчак, а не с дървесни пелети. Можеш да приемеш средна калоричност на на слънчака 4.2 -4.3Kwh. Тоест аз смятам по 4.7Kwh , а ти смяташ по 4.2Kwh. понеже двамата ползваме различен тип гориво.

Вдигането на градус в стаята е много относително понятие с печката. Аз измервам температурата във всяка стая в най-студената и точка (тоест прозореца на 1.5м от земята, противно на правилото), когато там ми постигне желания градус, тогава мога да приема, че стаята ми е затоплена до желаният градус и тогава СТ изключва главата в съответната стая. Измервам също и температурата поне на още едно място в стаята, различно от положението на СТ за съответната стая. Температурните разлики са под 0.5C.

Та твоите 2кг на час, дневен разход ли са или разход за отоплителен сезон?

2кг. твои изразходвани пелети с моят калкулатор са 8.6Kwh произведена енергия, а оползотворената - вкарана в системата (ако примеме, че котела ти е с 90% КПД) е 7,74Kwh, това при идеални условия. Сложи малко загуби в тръби, проветряване, ала бала работата ще стане точните килограми :wink: .

Начина ти на пресмятане за топлузагуби е кръчмарски, поне за мен. Може да те устройва, но не невярвам да ти дава ясна и точна представа. А ти си човек на точната сметка, нали тъй :roll: ?

Ето ти един колкулатор, който ще те ориентира какви загуби имаш при различна външна температура спрямо вътрешната която поддържаш. Аз съм смятал с него от +25 до -25C през 5C, без изолация, с изолация 6,8,10,12 и т.н.т санта и доста ми се избистри картинката. Знам какво да очаквам и от точно каква мощност имам нужда, въпреки че външнште температури не са твърда константа и варират, но + - 1-2Kwh отгоре/отдолу като мощност не е проблем, но когато са няколко пъти повече, се получава преразход, а преразход 1Kwh средно на сезон е много. Знам също и какво могат радиаторите ми защото и тях съм ги сметнал с вода от 50 до 80C през 5C. После горелката лесно се настройва, като са ти ясни първите две неща, като и познаваш и логиката.

http://termocalculator2.marisanbg.com/

В случай, че не си ме разбрал, приемаш, че котела ти освоява на 100% подаваното количесво пилети, което е погрешно и ти бърка сметката много сериозно.
Да земете, поне през мнение, по някоя хубава дума, за "пушляка" дет гори слънчаци, да напишете!

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: