Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Топлят разбира се. Не ми харесва следното:
- започвам от цената за 1 kwh (8,5 ст, постижимо за тп A/W).
- образуването на бучки; поне са рехави, а не като поповските твърди със синкави отенъци. Разчитам че 12 часа няма да стане проблем.
- капризни са откъм обдухване (оборотите при мен се менят в широки граници заради 230V от мрежата)
- много трудно се прави минималната мощност да е устойчива, защото по шнека идва силно вариращо количество пелети - от 10 пелетчета до 100. И това е за време от "цяла" 1 секунда подаване. Когато зареди 3-4 поредни пъти яко и е паднал волтажа, огънят се затиска, температурата пада, идва мощност 2 с още повече пелети и докато се оттъкне, някакво количество отива на халос.

Сутринта проверих за нагар. Оказа се че няма. Това е много добре. Дори имаше 20-ина пелетчета жарава за 8 часа престой.
Засега съм я направил така: първа - 1.0/45/1070-1110 об; втора 1.9/45/1180-1220 об и трета - 3.4/48/1280-1320 rpm. Трета още не съм я виждал и не съм сигурен дали ще стане. Иначе с тези настройки гори 80:20 първа/втора и за 4 стаи и бойлер 80 л отиват между 1.9 и 2.0 кг средночасов разход за 12 часа и 30 минути по таймер.
stelibg - специалист
ср дек 04, 2019 9:27 amandy_forresite написа:

Засега съм я направил така: първа - 1.0/45/1070-1110 об; втора 1.9/45/1180-1220 об и трета - 3.4/48/1280-1320 rpm. Трета още не съм я виждал и не съм сигурен дали ще стане. Иначе с тези настройки гори 80:20 първа/втора и за 4 стаи и бойлер 80 л отиват между 1.9 и 2.0 кг средночасов разход за 12 часа и 30 минути по таймер.
Моите наблюдения са, че по-малко буци от слънчогледовите пелети има, когато горенето е по-интензивно. Аз бих направил подаването на първа степен 1.1 или 1,2 секунди
morfei1 - специалист
ср дек 04, 2019 9:27 amandy_forresite написа:
Топлят разбира се. Не ми харесва следното:
- започвам от цената за 1 kwh (8,5 ст, постижимо за тп A/W).
То хубаво си правиш сравнения с ТП, ама тая термо помпа при какви условия е 8.5ст. за KWh.? По мойте сметки на +7C външна темп, вързана на панелни радиатори с темп на водата 55C е COP 2.6 на теория, на практика нещата може да са по зле. Като стане 0 или -7 какво се случва с COP-а? Като няма дограма и изолация? Вързана на конвектори с вода 45C или подово 35C, COP-а e различен, ама и първоначалната инвестицията хич не е малка.

На мен дървесни пелети, които ги плащам на 385лв. за тон, ми идват 8.3ст за KWh. Не знам как при теб с цена 280лв. за тон се получава същата сума за KWh. Ако е така, какъв е смисъла да ползваш слънчак?
kalin72 - майстор
Анди, ужасно прекалено твърде много се вторачваш как и защо гори горелката...
kalin72 - майстор
На мен дървесни пелети, които ги плащам на 385лв. за тон, ми идват 8.3ст за KWh. Не знам как при теб с цена 280лв. за тон се получава същата сума за KWh. Ако е така, какъв е смисъла да ползваш слънчак?
Точно, според мен Анди прекалено много смята, и се вторачва в цифричките, и цепи стинката на две. А това не води до нищо добро :)
ср дек 04, 2019 10:36 amkalin72 написа:
Анди, ужасно прекалено твърде много се вторачваш как и защо гори горелката...
Такъф сий Андито, сичко анализира до стотинка, секунда. Перфектен е.
Как е новия движок?
kalin72 - майстор
Работи безотказно, старата помпа не ще да тръгне, ще я дам да я погледне един приятел, но ако е изгоряла намотка, защото се опитва, но не тръгва, мисля си, че ще иде за скрап...
gogosto - специалист
По думите на Анди почвам да се замислям мъча ли се или не с слънчогледовите пелети на Керпи? Аз трета година ги ползвам и май съм свикнал на повечето несгоди с тях. Обслужването не е като при дървесните. Май всеки има заложен критерий над който смята за трудно всяко едно обслужване, което е в повече.
kalin72 - майстор
Предвид разликата в цената - 280 срещу 400, мисля, че съм на кантар. При 6 палета излиза 720 лв разлика. Защото 720 лева ми хартисват, което пък са 2.5 тона от слънчогледовите...
Което иде да каже - дали срещу тази икономия на пари е ОК да се изхвърля пепелника през ден, да се чисти котела през месец? Ами...сега имам 720 лева свободни, но пък имам и свободно време да почиствам :)
Последна промяна от kalin72 на ср дек 04, 2019 11:47 am, променено общо 1 път.
morfei1 - специалист
Трифка, анализите и сметките са важно нещо, ма се правят накрая. Дневния разход е важен, седмичния, месечния също защото сформират общия за сезона, но са по скоро ориентир за мен. Като свърши сезона, смятам колко дни съм се топлил и колко пелети съм одухал. Изчислявам колко ми идва разход средно на час и туй то, лягам да спя спокойно.

Няколко сезона се въртя около 1.5кг средно на час. Не ми харесваше как гори горелката, опитвам се да си помогна до колкото ми стига акъла, но дори и да я накарам да гори перфектно, няма да падна средно 750гр. на час. Ако от настройки на горелка съм бил в преразход досега, да спестя грубо 200-300гр. на час. 500гр. ми звучат прекалено оптимистично, но ако може - добре дошло :) . Напролет, ще си покаже, като се направи сравнение със средната температура за всеки месец. Да се види от настройки или от външни температури съм в преразход съответно икономия.
Последна промяна от morfei1 на ср дек 04, 2019 11:52 am, променено общо 3 пъти.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: