Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Правилно са казали хората, че колкото по-малко знае човек, толкова е по-щастлив. :cool:
morfei1 - специалист
70-80C ама да са ти сметнати добре радиаторите. Когато са стабилно преоразмерени и правят 24-25C на 55-60C вода. Високата котелна вода влошава нещата още повече, поне такива са наблюденията ми от няколко сезона ползване, съчетано и с преоразмерена горелка бичеща на стандартни настройки.... трагедията е пълна.

Да, помещенията се затоплят бързо, ако караш котела примерно он/офф или график, но ако го караш 24/7, тогава радиаторите почват да работят повече он/офф, и дори темпа в стаята да е същата или 0.5C по-малко, радиатора като е студен се усеща дискомфорт и лека хладина, спрямо това да отдава постоянно или за по дълго време с вода 60C, и да е топъл целият макар и с по-нисък градус. Като отвори вентила и котела работи на 75C, претопля помещенията с поне 1C и почва да става дискомфортно топло. Ако главите са обикновени механични, претоплянето отива... +2-3C.

Карал съм дълго време на 75C, миналият сезон карах и на 80C. Сега съм паднал на 63C. Основната разлика при ниския градус е, че радиаторите работят по-дълго време за да постигнат желаната темп. съответно и товара към котела е по плавен, разтеглен във времето като се управлявам по вода. С добре настроена горелка се получава добър режим на работа без много циклене.

Не казвам, че съм прав, и че е полезно да се кара пелетен котел на 60C. Но при вече изградена преоразмерени инсталация е компромисен вариант за плавно и равномерно затопляне, поддържане на темп. в помещенията.

Към момента разхода ми средно на ден е грубо 1/3-та по-малък спрямо предходни години. Не знам дали се дължи на ниската вода, на още по-добрите настройки на горелката или управлението на радиаторите, а може и да е от по-топлата зима, или съвкупност от всичко.
Последна промяна от morfei1 на вт дек 10, 2019 10:43 am, променено общо 1 път.
Лазаре, вече сме с по две дипломи. Къде си ти, къде сми ний?!!
Те и Натурелци са за бой. Тури му код, нафрайскай инсталаторското с цифри и тогас ши са кротним.
andy_forresite - майстор
По-точно при натурела температурата на водата в котела е 3-5 градуса под зададената, а при пауър о темп са до 3° размах (надвишава с малко и понижава с малко, но средната идва точна със зададената плюс/минус 0.1°С).
Механичните глави не работят он/офф. Радиаторът изстива само ако нещо друго затопли стаята с 1 градус над зададената. Поне 5-те бр. хъниуел в нас са така. В моята стая съм задал 22 и като ги постигне си ги държи 22.0 по цифровия термометър... от 12 лева. Тоест радиаторът подава количеството топлина, което стаята губи.

Снощи проведох експеримент относно буците от пелети керпи. Пробвах настройка за р1 и р2 от гл. т. независимост от напрежението 230 волта. Това се получи, но бучките станаха малко по-сериозни и върнах както си беше. Опитът протече точно така - подава се огън, вдига температурата и се кротва; 13 минути кротване и 9 минути огън за догонване на 2 градуса на водата. За съжаление резултатите не ми харесаха след проверка на горящите пелети след 3.5 часа. До първия час и половина ми даде надежда. Редуването на къс огън, който не позволява покачване нивото на пелетите в скарата с интензивно горене, което беше с цел да ги "издуха" преди да са се стопили и втвърдили. Но ... не се получи както ми се искаше.
kalin72 - майстор
Анди, не те разбирам какво точно си направил, и какво се опитваш да направиш с настройките. Не разбирам къс огън, кротване....
Обясни като за нормален човек. Нещата са елементарни, не разбирам желанието ти да ги усложниш...
morfei1 - специалист
вт дек 10, 2019 8:55 amТрифон П.Трифонов написа:
Те и Натурелци са за бой. Тури му код, нафрайскай инсталаторското с цифри и тогас ши са кротним.
Трифка, ако тези управления ги дават безплатно или са за сметка на инсталатора може, ама да си купя нещо и някой си да ми го заключи, няма как да се случи.

Това е все едно да продадеш на някой нов компютър и да заключиш администраторския акаунт така, че да не може да променя и инсталира нищо, а да ползва само това което "инсталатора" е решил, че трябва да ползва, щото така е по-добре за потребителя и за компютъра като цяло.

Ако си мислите, че неразбиращите хора си ръчкат горелките, то си нямате идея какво е при персоналните компютри, но и за това си има лек и то без да ограничаваш. Като го сбъгяса няколко пъти и си плати по 30лв. за преинсталация, се научава доста бързо къде да пипа и къде да не пипа.
Последна промяна от morfei1 на вт дек 10, 2019 11:25 am, променено общо 1 път.
andy_forresite - майстор
вт дек 10, 2019 9:43 amkalin72 написа:
Анди, не те разбирам какво точно си направил, и какво се опитваш да направиш с настройките. Не разбирам къс огън, кротване....
Обясни като за нормален човек. Нещата са елементарни, не разбирам желанието ти да ги усложниш...
Няма смисъл. Не се получи. Ако се беше получило, щеше да има инструкция "Как да се преборим с бучките при пелетите Керпи" :wink: Засега най-доброто е горене на висок интензитет (с много пелети на час). Друг гледам че няма проблем, което не мога да си го обясня, но не е от настройките, както беше писал ти по-назад. Яд ме е че двойно по-скъпи пелети имат същия основен проблем като тези от Попово - образуването на буци. При мен и при още няколко човека, над които имам поглед и не съм им припарвал до котелните на по-малко от 2 метра, имат идентични "проблеми" да ги нарека. 4-5 часа и ръжена трябва да играе, иначе гори с клизма...
stridata - специалист
вт дек 10, 2019 11:13 amandy_forresite написа:
Друг гледам че няма проблем....
Има, има. Просто връщай страниците в темата до последното което си прочел!
morfei1 - специалист
вт дек 10, 2019 9:05 amandy_forresite написа:
Механичните глави не работят он/офф. Радиаторът изстива само ако нещо друго затопли стаята с 1 градус над зададената. Поне 5-те бр. хъниуел в нас са така. В моята стая съм задал 22 и като ги постигне си ги държи 22.0 по цифровия термометър... от 12 лева. Тоест радиаторът подава количеството топлина, което стаята губи.
Сигурно са по хубави от моите Херцове, не споря. Всеки си знае неговата система, но ги покарай с вода 75-80C, еля и ако радиаторчетата ти са по-големички да видиш как с настройка 3.5, което трябва да грубо 22.5-23C в стаята, ел. термометъра в най-отдалечената част на стаята от радиатора темп. се движи около +25-26C.
kalin72 - майстор
Добре де, Анди, ти каза какво е решението - горене с по-висок интензитет е нужно. Не разбирам какъв ти е проблема?

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: