Най - вълнуващия въпрос зимно време.
пет дек 27, 2019 10:09 pmLazarGanev написа:
Ситемата на Бош излезе после - това е СТ200, който както знаеш се връзва жично (през адаптор) с котела и безжично с рутера и термоглавите. Няма гейтуей, няма стайни термостати, само СТ200
Разбрах.
За СТ200, адаптор е нужен за по стари котли. Вързах го директно, предолагам знаеш. В тази система, пак е нужен баланс, като СТ трябва да затвори последен вратата.
Има съвършени системи, ма пълно щастие и угодия...няма, да му са нивиди.
morfei1 - специалист
пет дек 27, 2019 9:39 pmspec написа:
При мен термоглавите са 8 броя, като в три бани (едната е с лира, а другите две са с глидери) са кранове.
Не се бях замислял за прегряване, защото когато всичко изключи.....
При добре скопена горелка, "прегряването" е от порядъка на 1-4C на котелната вода, при всички глави затворени и работеща помпа на мин. скорост. Зависи колко е топло отвън, вътре температурата е постоянна, но се постига с различно време работа, което зависи главно от външната темп. Да, успея да затворя всички глави едновременно - 12, мога да постигна или при много топло време или по график, иначе е почти невъзможно. При мен така работят нещата, поне към момента. Могат да работят още по-добре, ма ми трябват едни 1000лв. още :rolleyes:
LazarGanev - "Велик майстор"
Не е задължително всички термоглави да затварят едновременно, но пък е желателно всички радиатори да имат термоглави, защото иначе в преходните сезони се забелязва неочакван проблем - често паразитно палене и гаснене без нужда, тъй като дори и една лира да има без термоглава, помпата върти през нея, водата изстива и котелът пак пали за да я поддържа. Не е както при работа само със стаен термостат - да спре и да не тръгва повече докато не спадне стайната температура. Добре е да се има предвид това.
stridata - специалист
съб дек 28, 2019 12:26 amLazarGanev написа:
Не е задължително всички термоглави да затварят едновременно, но пък е желателно всички радиатори да имат термоглави, защото иначе в преходните сезони се забелязва неочакван проблем - често паразитно палене и гаснене без нужда, тъй като дори и една лира да има без термоглава, помпата върти през нея, водата изстива и котелът пак пали за да я поддържа. Не е както при работа само със стаен термостат - да спре и да не тръгва повече докато не спадне стайната температура. Добре е да се има предвид това.
А кое е по добре според теб? Термостата да гаси или всички глави затварят и се гаси? Или си е индивидуално спрямо инсталацията и ала бала?

П.п
Калине, може ли да си шернеш настройките на трите мощности?
съб дек 28, 2019 8:08 amstridata написа:
А кое е по добре според теб? Термостата да гаси или всички глави затварят и се гаси? Или си е индивидуално спрямо инсталацията и ала бала?
Ами със сигурност е индивидуално, зависи кой какво предпочита, зависи и от системата. Имам клиент, който ми се обади и ми каза сърдито, че нещо не е наред - времето топло, главите са затворени, топлина не е нужна, но газовият котел се пали периодично и му вдига разхода. Казвам му да си спре отоплението, ама на него не му харесва, щото е дал един куп пари за управления,що пак да си го спира и пуска сам? Е , това е в преходните сезони, ама тя половината зима отиде като преходен сезон. Така че добре да се знаят и мислят тези неща предварително.
съб дек 28, 2019 8:47 amLazarGanev написа:
...Имам клиент, който ми се обади и ми каза сърдито, че нещо не е наред - времето топло, главите са затворени, топлина не е нужна, но газовият котел се пали периодично и му вдига разхода. Казвам му да си спре отоплението, ама на него не му харесва, щото е дал един куп пари за управления,що пак да си го спира и пуска сам?...
Стайния не му ли спира котела? Ако СТ пали и гаси, при затворени термоглави, да земе да си балансира системата и евентуално да си калибрира СТ!
CT200 в комбинация със смарт термоглави не действа като стаен термостат (температурния му датчик не се взима под внимание) и котелът вече не работи по стайна температура, а работи по външна - поддържа си изчислената температура на водата, помпата работи постоянно и водата изстива, затова той включва периодично. За да изстива по-бавно е нужно да има термоглави на всички радиатори и лири, но в такъв случай трябва да има диференциален байпас вентил до котела. И пак ще изстива водата, но по-бавно. И да не работи помпата, водата пак ще изстива и котелът пак ще включва, щом работи по температура на водата, а не по стайна. Зимата няма проблеми като работи постоянно, но в преходните сезони...не че е проблем, но може да е дразнещо за някой.
ico_3 - специалист
Абе на колко градуса държите водата?Моята беше настроена на 60 като поддържаше между 54-57.От месец някъде вдигнах на 65 поддържа между 58-62.Исках да я вдигна на 70 обаче един тип ме уплаши че тръбите нямало да издържат.
gnt69 - майстор
съб дек 28, 2019 8:47 amLazarGanev написа:
Ами със сигурност е индивидуално, зависи кой какво предпочита, зависи и от системата. Имам клиент, който ми се обади и ми каза сърдито, че нещо не е наред - времето топло, главите са затворени, топлина не е нужна, но газовият котел се пали периодично и му вдига разхода. Казвам му да си спре отоплението, ама на него не му харесва, щото е дал един куп пари за управления,що пак да си го спира и пуска сам? Е , това е в преходните сезони, ама тя половината зима отиде като преходен сезон. Така че добре да се знаят и мислят тези неща предварително.
Тези газови термостати нямат ли вариант да си правиш различни програми за различно време.
Аз на моя bboil съм направил различни програми и само ги сменям. Например за есенно и пролетно време съм направил само вечерно отопление, за през седмицата нормален седмичен график който топли само сутрин и вечер когато сме в къщи и събота и неделя целодневно, сега са празници и съм заредил целодневно отопление.
Моето мнение е че при добре балансирана система стайния е за предпочитане. :partyman:
spec - специалист
Системи, варианти, програми, сезони ....
В карайна сметка целта е системата да ни служи, а не ние на нея - къде и кога върти и дали грее или пък още малко да изчакам на студено, че съм го програмирал почасово и след 20 мин ще затопли, а през това време - :prayer:
съб дек 28, 2019 12:26 amLazarGanev написа:
... всички термоглави да затварят едновременно .... забелязва неочакван проблем - често паразитно палене и гаснене без нужда, тъй като дори и една лира да има без термоглава, помпата върти през нея, водата изстива и котелът пак пали за да я поддържа. - това не го разбрах. В моя случай всяка термоглава има функция на стаен термостат + автоматично регулиране на радиаторния термовентил. Т.е. не се разхождам до всеки радиатор, за да проверявам врътките или ако са електронни програмируеми да им следя графика. Когато всички изключат котела спира!!! помпата също, когато управлението й е поверено на термостата. Естествено, че водата изстива с времето, но не заради лирата/ите, че нямат термоглави, защото на горелката е зададена настройка за работа по "Термостат". Пали, когато в накоя стая падне температурата.
Онова, за което говориш може би е в случай на режим "Автоматичен" на горелката и управление на помпата от горелката по зададена t на водата?
Последна промяна от spec на съб дек 28, 2019 12:09 pm, променено общо 1 път.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: