Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Miro4774 - специалист
Преди малко му сложих 2 чувала пелети от 7 до 19 часа това са 60 кг. За 24 часа не е истина!!!! :) и при положение, че водата е 52 градуса.......
filmatoplo - майстор
На око не може да се смята, дори с елка не може,тоест сметките не са коректни само предполагаеми от какво зависят. И аз наблюдавам доста инсталации в сгради и се изумявам в разликите. По принцип винаги по малкия разход го дава по изолираната сграда,и там където по малко часове работи горелката в денонощието.
Miro4774 - специалист
Мисля, че всичко опира до котела сега дори му сложих и още една ламарина за да забави газовете. Самият дедитрих няма високо кпд и явно в това е проблема. Трябва си котел, който си е за пелети.
margarit.simow - напреднал
filmatoplo написа:
На око не може да се смята, дори с елка не може,тоест сметките не са коректни само предполагаеми от какво зависят. И аз наблюдавам доста инсталации в сгради и се изумявам в разликите. По принцип винаги по малкия разход го дава по изолираната сграда,и там където по малко часове работи горелката в денонощието.
при мен смяната на дограмата се оказа фактор но разхода ми е висок защото нямам външна изолация.Пелетите ми не са кой знай какви от Опака са мисля от акация.Котела и инсталацията са добри
gnt69 - майстор
Miro4774 написа:
Мисля, че всичко опира до котела сега дори му сложих и още една ламарина за да забави газовете. Самият дедитрих няма високо кпд и явно в това е проблема. Трябва си котел, който си е за пелети.
И според мен е така. Аз имах Атмос пиролизен, есента като се наумих да се топля с пелети проведох няколко разговора с инсталатори на горелки. Половината казаха няма проблеми а другата половина не става за пелети. Продадох Атмоса донадих малко пари и взех чисто пелетен. До сега разхода е 3 тона слънчогледови по 180 пари. Към днешна дата съм избил парите които данадих за пелетния котел. Топля 200 квадрата, 300 бойлер, + мази 40 квадрата. :partyman:
andy_forresite - майстор
Щом filmatoplo се затруднява да обясни причините за варирането на разхода, тогава къде съм тръгнал пък аз ...

Поиграх си да си сметна топлозагубите при коеф. 1 за плътна тухла, но и с допускането че от 1 кг пелети ще се произвеждат 4,6 кв топлинна енергия.
Сметка с калкулатор за 85 квадрата. При 5°С отвън и 21 градуса в стаите ми, средно-дневният разход ще е 1,07 кг/ч или 25,68 кг пелети на ден.
При -10° навън и пак 21 вътре (на ръба на енергийната бедност 8-[ ) пък се получава 1,92 кг/час или 46,08 кг на ден.
При 5 градуса ако с лека неточност взема та умножа по 3 (три пъти по-голяма площ от моята - 240 срещу 80 кв.м) ще се получат около 78 кила на ден. Сравнено с 4 чувала х 15 кила = 60 кг. къде е 78, къде е 60. УжаЗ за и двата резултата! Дано да съм сбъркал в изчисляването на топлозагубите :shock:

Филмче, обърнал ли си внимание как се влияе разхода спрямо оразмеряването на радиаторите когато се изберат по-мощни от изчислените радиатори? Да кажем че съм се презапасил с 35% радиаторна мощност или съм взел радиаторите с 0% запасяване. Ще има ли разлика в разхода и накъде? Помещенията ще се стоплят по-бързо с по-големи и ще съм по-ефективен - по-малки загуби при по-ниски t на водата в котела, т.е. ще се грея с по-ниска t водата. Не ми се вярва това предимство да идва "безплатно". Аз вече съм взел радиатори. Само един ми остана, ама е за моята стая ... ако ме разбираш :lol:
Miro4774 - специалист
Ми не знам при мен разхода е голям и то доста. Не знам от какво но сега слезнах да го видя и пипнах комина и мога ръката да си задържа за 4 сек. значи кпд е добре според мен. Не знам как да го контролирам имам и стаен термостат или от горелката.
Miro4774 - специалист
Всички ли исказали мнение по темата сте с пелетни котли???
gnt69 - майстор
Miro4774 написа:
Ми не знам при мен разхода е голям и то доста. Не знам от какво но сега слезнах да го видя и пипнах комина и мога ръката да си задържа за 4 сек. значи кпд е добре според мен. Не знам как да го контролирам имам и стаен термостат или от горелката.
Според мен трябва по стаен термостат.
andy_forresite - майстор
Всички писали след теб са с пелетни котли с изключение на един - аз.
Имаш ли термостатични глави на радиаторите? Колко градуса е у вас?
Ако нямаш термостатични глави на радиаторните вентили, непременно трябва да си сложиш. Иначе няма какво да регулира колко градуса ще стане в стаите и се стига до висок разход.
Разполагам с три термометъра в стаята, като всеки е със свое мнение - 20, 21 и 23° :|

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: