Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pechkata - специалист
чет ное 05, 2020 8:37 amТрифон П.Трифонов написа:

В 19ч коминът ти е бил студен, навън е било N градуса, тяга- някаква.
В 22ч коминът ти е бил топъл, навън e било N-х градуса, тягата се е увеличила.
Повишеното напрежение играе своята роля, но към него се добавя и различната тяга на комина.
Това го пиша вече Y пъти.
Правилно е горелка да се настройва, когато е достигнала работни параметри. Имам предвид степените и главно на която ще работи основно.
1ва, поддържане, са неефективни режими, колкото и добре да се нагласят.
Затова правилно оразмерен котел може да настроим добре. Мощният ще го настройваме с компромиси.
Искаш да кажеш че като влезе в режим горелката и комина се стопли можем да притворим леко клапата на котел - или се бъркам нещо...?
чет ное 05, 2020 3:56 pmpechkata написа:
Преди притварях, последните 2 години се правя на Грейко- напълно отворена е.
5 хода, един турбулатор в 1ви оригинален ход. Обикновено под 100 градуса, изключая последните опити- 110-130. Дигна огинь до капака.
Резачките ралиджийки и Ф1 подгряват ли ги преди състезание или палят и тръгват? Кога работят по добре? Същото е и при котли и камини.
Пак кофти сравнения, ама готино щот си й баш тъй.
gardenER-- - специалист
Колеги, от днес вече сме на слънчогледови пелети. Сутринта свършиха иглолистните, след което веднага на слънчоглед. Разликата ми се вижда в полза на слънчогледа, единствено където пълни повече, но спрямо тези иглолистни, които взимах ми се виждат по-калорични. Разход при зададена 58°, на котела беше 57°, разходът варираше между 1 - 1.5kg / час, което смятам, че е перфектен разход? Има наредени плочи, беше ми останал вермикулит, сложих и него за допълнителен ход, доста добро горене се получава според мен. Настройките няма нужда според мен да ги споменавам, но ако държите - ще ги споделя. Въпросът сега е за стаен термостат. Вътре вече не се диша от жега, термометърът показва повече от 25 градуса, на което не се издържа и не се спи спокойно. Ориентирал съм се към безжичен стаен на Salus, но ако може някой да ми направи едно опреснение - спрямо това, какви функции подава на горелката. При достигането на зададената температура от термостата, какво следва с горелката - да изключи или да влезне в режим на поддържане?
morfei1 - специалист
пет ное 06, 2020 12:26 pmgardenER-- написа:
но ако може някой да ми направи едно опреснение - спрямо това, какви функции подава на горелката. При достигането на зададената температура от термостата, какво следва с горелката - да изключи или да влезне в режим на поддържане?
Стайния не може да подаде нищо повече от ON/OFF, оттам насетне, зависи как ще ти е настроено управлението на горелката. Какво да прави при получаване на съответната команда. Дали да гасне веднага или за започва да намаля мощността си, или пък да преминава на определена степен. Тези настройки се правят от управлението на горелката. Някои управления имат повече възможности, други по-малко. Стайния гледай да има хистерезис поне 1C. С 0.5C хистерезис ще пребиеш горелката от ON/Off, ако хистерезиса е още е по-малък, още по-лошо. Циклажа ще е пълен, но и комфорта ще е пълен :-D
Контролерът на горелката няма да позволи "пребиване".
Поддържане или гасене.....зависи от Т вътре и Т вън. Понякога първото би било за предпочитане, понякога второто.
Ако паузите, от крошетата са кратки, по добре поддържане.
Респективно, при топло временце, кога паузите биха били големи- гАсене.
Контролерът предлага настройване от Перфектно до Ужасна работа.
Всичко е въпрос на усещане и личен коНфорт. Кой както го разбира де.
gardenER-- - специалист
пет ное 06, 2020 12:45 pmmorfei1 написа:
пет ное 06, 2020 12:26 pmgardenER-- написа:
но ако може някой да ми направи едно опреснение - спрямо това, какви функции подава на горелката. При достигането на зададената температура от термостата, какво следва с горелката - да изключи или да влезне в режим на поддържане?
Стайния не може да подаде нищо повече от ON/OFF, оттам насетне, зависи как ще ти е настроено управлението на горелката. Какво да прави при получаване на съответната команда. Дали да гасне веднага или за започва да намаля мощността си, или пък да преминава на определена степен. Тези настройки се правят от управлението на горелката. Някои управления имат повече възможности, други по-малко. Стайния гледай да има хистерезис поне 1C. С 0.5C хистерезис ще пребиеш горелката от ON/Off, ако хистерезиса е още е по-малък, още по-лошо. Циклажа ще е пълен, но и комфорта ще е пълен :-D
Попаднах на тема, която ме разубеди за стаен. Доста бързо пада температурата, тъй като жилището е без изолация, така че ще се снабдя единствено с термовентили :)
morfei1 - специалист
пет ное 06, 2020 12:58 pmgardenER-- написа:
Попаднах на тема, която ме разубеди за стаен. Доста бързо пада температурата, тъй като жилището е без изолация, така че ще се снабдя единствено с термовентили :)
Избора е твой, но в това топло време с това частично/по график отопление, помещенията не могат да се темперират както трябва, вероятно за това ти се струвата така. 1C не се губи лесно при темперирана стая, дори и на неизолирана къща със стара дограма, освен ако няма отворен прозорец/врата.

Термо глави + СТ. термостат е перфектната комбинация. Ползваш каквото душа ти сака :wink: .

Ако си мислиш, че управление само по вода с глави е ОК, ще те питам като се темперира къщата, и като вземат да отварят и затварят когато си искат какво се получава. Таман изгаси щот са затворили или притворили повечето глави, отворят две глави, охладят котел за 20мин щот горелката е изгаснала, котелната вода падне в зоната за палене и т.н.т.... тоя филм съм го играл. Другата сутрин като пълниш бункера викаш, бе уж топло беше пък що толкова много пелети сипвам.

Главите са ок за индивиуален контрол на темп във всяка стая и нищо повече. Управлението на котела само със СТ. Както СТ не може да управлява перфектно температурата на целия етаж, къща, апартамент и т.н.т. Така и главите не могат да управляват котела, така както СТ.
Последна промяна от morfei1 на пет ное 06, 2020 1:11 pm, променено общо 1 път.
пет ное 06, 2020 12:58 pmgardenER-- написа:

За сега, това е най правилното решение. Къща, която губи много енергия, има нужда от постоянно постъпление на такава, където СТ би бъркал работата на котела повече.
Влиза слънце- СТ подава Офффф, но детската е студена. Кофти. Само пример.
При термоглави това няма да се случва.
Проблемът с регулацията на Т в един дом е комплексен и започва още при изборът на отоплителен уред, определяне на необходимата мощност и т.н.
Здравейте, имам сравнително нова пелетна горелка GREYKO RB 20 ползвал съм я една зима. Пролетта я изгасих и сега се наложи да я включа впредвид сезона вече. Включвам и работи и при разпалването-разгарянето на пелети записва грешка Fan Error и изключва. Отстрани на дисплея свети Е и се включва сигнализацията. Спирам трия грешката и пак наново и пак същия проблем, само да отбележа, че някой път грешката отива в по заден план и работи и вдига зададените градуси на котела и тогава пак се самоизключва с Fan Error. Носих я от там където съм я купил пренастроиха ми я и пак същия проблем. Някой да помогне? Понеже съм в село и тук в нашия район няма такива хора с познания.
Благодаря ви предварително!
filmatoplo - майстор
:) Ей ден не минава да не сме у някое мазе :wink: профилактики разни -Атмос с Грейко :wink: .И да не вземе някой да я монтира без вътрешните и външните доработки .

Прикачен файл

124153506_2988293598146411_4961639441310809534_n.jpg
124153506_2988293598146411_4961639441310809534_n.jpg (93.81 KиБ) Видяна 605 пъти

Прикачен файл

124153607_1551485471710403_2579511291704330712_n.jpg
124153607_1551485471710403_2579511291704330712_n.jpg (35.58 KиБ) Видяна 605 пъти

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: