Най - вълнуващия въпрос зимно време.
morfei1 - специалист
Трифоне, и ся ко... златен медал ли да ти дадем? Като гориш черупки. Нали разбираш от двигатели и ги прилагаш у пелетарника. Що не сипваш на твойта мечта нещо по-различно от предписанието на производителя за нея, и после се тупаш в БМВ форума как си дори по-умен и от ОТО, щот ползваш алтернативно гориво.
andy_forresite - майстор
ср ное 04, 2020 7:42 pmdikata1988 написа:
Познат преди няколко дена си сложи 20-ка обаче не му върши работа идва му малка явно системата му е голяма повече от 45 градуса не може да направи на максимума 20 Kw и магазинът от която я е купил му казали че имат глава 30 и само трябвало да се подмини за това реших да попитам благодаря!
Присъединявам се към мнението на Шоп. Проблем има! Няма начин да не може да стопли водата повече от 45° в двуетажна къща. Максималните възможности на горелката с най-малката глава (20 kw) са да изгори 96 кг пелети за 24 часа. Това са около 3 тона пелети на месец. За 5 месеца отоплителен сезон са ~15 тона пелети.
Проблем има и той е в настройките на горивния процес - секунди подаване, пауза и обороти на вентилатора. Даже ако приемем паузата за 45 сек., колкото е в 95% от случаите, остават две работи за нагаждане - колко секунди да зарежда пелети и с колко въздух да се обдухат. Разбира се, има значение коминната тяга, температурата на димните газове и качеството (влажността) на пелетите. Ако няма коминна тяга няма да има огън, а само неизгорели пелети - вода на 45 градуса. И ако кюнците парят (над 150 градуса) значи огън има, но усвояването на котела е зле и пак вода на 45°. При скапани пелети също няма да топли, но кюнците няма да парят. Има значение и колко топла вода се ползва (вода, която се топли от котела - БГВ).
Общо взето това са възможните проблеми. Там топлоизолация на котела, във външно помещение ли е, дължина на тръбите, обем вода в системата, вида радиатори, скорост на водата, изолирани ли са тръбите ... са от значение, но не до степен приятелят ти да гори по 3000 кг на месец и да не може да се сгрее тая вода поне до 75 градуса. Това е много гориво. Ако е под казан за варене на компоти, 15 тона пелети ще сварят буркани за половината форум от секция "Отопление" и ще ядем по 2 на ден, не по един :)
Задай му граници на модулация 0; 4; 8°, нека да гони 80 градуса и се увери че циркулационните му помпи работят през цялото време. Отдели му половин час и ще е достатъчно да намерите проблема. Това не е газов или електрически котел да го включиш и край. Може да има загасване вследствие спираща помпа (неправилно свързан контактен термостат ако помпата не е към горелката), прекалено много пелети, или малко пелети; много силен вентилатор, или много слаб. При слаб вентилатор пелетите ще "прелеят" от горелката.
Последна промяна от andy_forresite на ср ное 04, 2020 11:32 pm, променено общо 1 път.
ср ное 04, 2020 11:12 pmmorfei1 написа:
Трифоне, и ся ко... златен медал ли да ти дадем? Като гориш черупки. Нали разбираш от двигатели и ги прилагаш у пелетарника. Що не сипваш на твойта мечта нещо по-различно от предписанието на производителя за нея, и после се тупаш в БМВ форума как си дори по-умен и от ОТО, щот ползваш алтернативно гориво.
"Тва което знам, не мога да ти го дам."
Трифон
Тупам се само където мога. Черупките не ме топлят. Бяха само за.....който го интересува.
"Долно" момченце ще излезнеш Морфи. Нито съм се представял за умен, нито съм очаквал, че ще ползваш споделено. Дано поне си запомнил същността! Ако не, мога да припомня и да дам линк към казуса в БМВ форума, както и да обясня решението на проблема си, който споделих с теб.
Линк към прощъпалникът ти
viewtopic.php?f=10&t=61312

Анди, 20ската е способна на доста повече, но производителят посочва някакви "нормални" стойности за максимум и минимум. Докато не си експериментирал, можеш само да цитираш данните на Грейко.
dikata1988 - напреднал
ср ное 04, 2020 11:23 pmandy_forresite написа:
ср ное 04, 2020 7:42 pmdikata1988 написа:
Познат преди няколко дена си сложи 20-ка обаче не му върши работа идва му малка явно системата му е голяма повече от 45 градуса не може да направи на максимума 20 Kw и магазинът от която я е купил му казали че имат глава 30 и само трябвало да се подмини за това реших да попитам благодаря!
Присъединявам се към мнението на Шоп. Проблем има! Няма начин да не може да стопли водата повече от 45° в двуетажна къща. Максималните възможности на горелката с най-малката глава (20 kw) са да изгори 96 кг пелети за 24 часа. Това са около 3 тона пелети на месец. За 5 месеца отоплителен сезон са ~15 тона пелети.
Проблем има и той е в настройките на горивния процес - секунди подаване, пауза и обороти на вентилатора. Даже ако приемем паузата за 45 сек., колкото е в 95% от случаите, остават две работи за нагаждане - колко секунди да зарежда пелети и с колко въздух да се обдухат. Разбира се, има значение коминната тяга, температурата на димните газове и качеството (влажността) на пелетите. Ако няма коминна тяга няма да има огън, а само неизгорели пелети - вода на 45 градуса. И ако кюнците парят (над 150 градуса) значи огън има, но усвояването на котела е зле и пак вода на 45°. При скапани пелети също няма да топли, но кюнците няма да парят. Има значение и колко топла вода се ползва (вода, която се топли от котела - БГВ).
Общо взето това са възможните проблеми. Там топлоизолация на котела, във външно помещение ли е, дължина на тръбите, обем вода в системата, вида радиатори, скорост на водата, изолирани ли са тръбите ... са от значение, но не до степен приятелят ти да гори по 3000 кг на месец и да не може да се сгрее тая вода поне до 75 градуса. Това е много гориво. Ако е под казан за варене на компоти, 15 тона пелети ще сварят буркани за половината форум от секция "Отопление" и ще ядем по 2 на ден, не по един :)

Модулацията му е 8 4 0 калибриране щека подава 30 кг на час от там на P3 5 секунди зареждане 45 секунди цикъл и вентилатор на 55% което при него е 1400-1500 оборота пламъкът е добър осветеност 188-до 190 горелката показва че работи на мощност 20kw изобщо не можела да мине на P2!кюнеца на комина пари страшно много помпата е директна и върти постоянно. Котела е в мазе на толичко горе долу но явно няма добро КПД!
LazarGanev - "Велик майстор"
чет ное 05, 2020 3:16 amdikata1988 написа:
Модулацията му е 8 4 0 калибриране щека подава 30 кг на час от там на P3 5 секунди зареждане 45 секунди цикъл и вентилатор на 55% което при него е 1400-1500 оборота пламъкът е добър осветеност 188-до 190 горелката показва че работи на мощност 20kw изобщо не можела да мине на P2!кюнеца на комина пари страшно много помпата е директна и върти постоянно. Котела е в мазе на толичко горе долу но явно няма добро КПД!
Каква площ отоплява и колко секции е котела? Шоп и Анди са прави, че няма смисъл от смяна на главата! Може да има нужда от смяна на котела
pechkata - специалист
ср ное 04, 2020 11:01 pmandy_forresite написа:
Трябва да позная на колко % си сложил перката ли? Ми чакай да се почеша къде не ме сърби :? и зад другото ухо :? Момент да помедитирам над заданието Омммммм.
46%
Не ме сърби там където го чеша - това е знак за въпросителен - :? ...
Имах в предвид друго ама нейсе...
Та когато запалих горелката около 19 ч. напрежението беше 226 в. и едвам достигна 1400 об. - а във 22 ч. беше 241 в. и 1630 об. ...
50%...
pechkata - специалист
ср ное 04, 2020 6:24 pmfilmatoplo написа:
Датчика на хол гледа и мери оборотите на оста на вентилатора ,дебита не се мери с нищо .По принцип какво ви трябва да постигнете -чисти прави и постоянни линии не могат да се постигнат на всички показатели.
постоянно напрежение
тяга на комина
обороти на вентилатора
дебит на въздуха от вентилатора
точен брой паднали пелети в огнището
еднакво димоотделяне от горивото
температура в камерата
Сигурен съм ,че пропуснах нещо. :wink: Трифон да ме поправи.Не коментирам горелката от темата ,а по принцип .
Филме нещо по въпроса на тази величина писано ли е у форума - тяга на комина...?
Смисъл правено ли е нещо по въпроса...?
Че ми се върти нещо у главата... :?
чет ное 05, 2020 8:10 ampechkata написа:
Филме нещо по въпроса на тази величина писано ли е у форума - тяга на комина...?
Смисъл правено ли е нещо по въпроса...?
Че ми се върти нещо у главата... :?
Без да съм му адвокат...
В 19ч коминът ти е бил студен, навън е било N градуса, тяга- някаква.
В 22ч коминът ти е бил топъл, навън e било N-х градуса, тягата се е увеличила.
Повишеното напрежение играе своята роля, но към него се добавя и различната тяга на комина.
Това го пиша вече Y пъти.
Правилно е горелка да се настройва, когато е достигнала работни параметри. Имам предвид степените и главно на която ще работи основно.
1ва, поддържане, са неефективни режими, колкото и добре да се нагласят.
Затова правилно оразмерен котел може да настроим добре. Мощният ще го настройваме с компромиси.
pechkata - специалист
Тя влиза в модулация и работи общо взето на 2-ра степен - ама от време на време минава и на 3-та степен...
morfei1 - специалист
ср ное 04, 2020 9:03 pmdikata1988 написа:
Проблема е ясен и си го има никой не си е направил труда да сметне аджеба какво ще се отоплява с та с тая горелка до сега е бил с някаква италианска на 10 години обаче мн горяла страшно много.Котела му е виадрус чугунен и отоплява 2 етажа от къща мн ясно системата е голяма мн вода и радиатори и няма как да стане мисля че 30-ката ще му върши работа и аз съм с 30-ка и горе долу отопляване еднаква площ при него е по добре че е изолирана къща а аз отоплявам и не толкова добре изолирани помещения така че мисля че ще е ОК след подмяната!
Голяма, голям, колко голяма..... Тея 2 етажа колко са големи по 150 - 200кв.м? Миналата зима си въртях 200л. вода с макс мощност ограничена на 15kw. Разликата с главата на 30-ката ще бъде, че ще ти темперира студената система по-бързо да речем около 50%, при една добре работеща такава. Едната блъска по 4кг на час, другата блъска по 6кг. на час. Във вашият случай, има голяма вероятност и с 30-ката да не можете да качите градус. Или ако го направите, разхода ще е убийствен. Както казаха и вещите по рано, ако произведената мощност не отива към радиаторите, а в куминЯ. Ако може да експерементирате безплатно с главата на 30-ката, направете си пробавата сами да се убедите, от тва по точно няма. Кюнеца може би ще пари още повече, температурата пак ще си е на 45C, а радиаторите пак ще са си хладни.

"Нов бърдак със стари k@рв@ не става". Нов тръболяк и котле си иска, за да има ефективност. Иначе работата е "параТа през свирката (да се разбира куминЯ)".
ср ное 04, 2020 11:25 pmТрифон П.Трифонов написа:
"Долно" момченце ще излезнеш Морфи. Нито съм се представял за умен, нито съм очаквал, че ще ползваш споделено. Дано поне си запомнил същността! Ако не, мога да припомня и да дам линк към казуса в БМВ форума, както и да обясня решението на проблема си, който споделих с теб.
Линк към прощъпалникът ти
viewtopic.php?f=10&t=61312
Вай, вай, вай.... слушай приказки от "свои" хора. ДолнЯка, смятам се е реванширал подобаващо за оказаната помощ, с това което може... е по силите му, явно не е било достатъчно. С удоволствие ти изтрих номера, нямам нужда от такива "приятели" като теб. Аз получих своето, след това и ти получи своето. Мисля..., че сме квит. От тук нататък , всеки по своя път :wink:

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: