• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 81
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jinio - специалист
Един въпрос до kuuuuuul вийдам че си вещ в занаята, помпата ми е някаква зелена с три степени и си работи винаги на трета степен нямам такива неща като термостати датчици и други там просто си е включена в мрежата и си върти постоянно до края на зимата. Та въпроса ми по ли ще е хубаво да я намаля да речем на две или да си я оставя на три?
jinio - специалист
Ето и снимка как стана с регулатора за оборотите на вентилатора. Мисля че няма нужда да ви казвам какъв е регулатора то се вижда. За тези на които мотора е с 6 жици на две клеми по три: малката клема е за датчиците не я пипайте, на големата клема има три жици едната е 0 другите две фаза но само едната отива към мотора другата връща от него, при мен захранващата беше крайната (по средната се връща) пробвах и на друг клим някакъв гръцки боклук но отново с 6 жици и пак беше абсолютно същото.

Прикачен файл

Снимки0007.jpg
kuuuuuul - майстор
Еее,мерси за комплимента,но във форума има много по големи специалисти от мене :rolleyes:
Добре си обезвъздушил,така се прави и когато има обезвъздушител,ако случайно имаш проблем след това тогава можеш да направиш каквото ти казах,свързването едва ли има някакво значение.Как така нямаш терморегулатор и помпата работи постоянно :shock: това е голяма грешка,задължителния минимум е поне един който да спира и да пуска помпата при определена тем. около 60гр. кеф ти механични, кеф ти електронни.На помпата има означение каква е,а степените са дадени и във ватове/по висока степен повече ватове/.Вътрешното тяло изисква по голяма степен,ще го установиш експериментално,може да се наложи да притвориш малко радиаторите ако дебита през него не е достатъчен/съпротивлението на радиаторите е по малко отколкото на тялото от клим. и водата ще избира по лекия път/.И на мене ми предстои да сложа регулатор на оборотите на едно от телата ми но все не ми остава време,надявам се твоят опит да ми помогне. :partyman:
jinio - специалист
kuuuuuul написа:
Еее,мерси за комплимента,но във форума има много по големи специалисти от мене :rolleyes:
Добре си обезвъздушил,така се прави и когато има обезвъздушител,ако случайно имаш проблем след това тогава можеш да направиш каквото ти казах,свързването едва ли има някакво значение.Как така нямаш терморегулатор и помпата работи постоянно :shock: това е голяма грешка,задължителния минимум е поне един който да спира и да пуска помпата при определена тем. около 60гр. кеф ти механични, кеф ти електронни.На помпата има означение каква е,а степените са дадени и във ватове/по висока степен повече ватове/.Вътрешното тяло изисква по голяма степен,ще го установиш експериментално,може да се наложи да притвориш малко радиаторите ако дебита през него не е достатъчен/съпротивлението на радиаторите е по малко отколкото на тялото от клим. и водата ще избира по лекия път/.И на мене ми предстои да сложа регулатор на оборотите на едно от телата ми но все не ми остава време,надявам се твоят опит да ми помогне. :partyman:
Без термостат съм таки си бичи нонстоп. Незнам дали клима има по малко съпротивление понеже има едни малки тръбички и мисля че там водата среща голяма съпротива. Днес монтирах регулатора, пуснах холчето ми е 7.5х4.5х2.80 дървена дограма, при пуска 14-15гр след около час 21гр. Останових следното: най-добре е клима да е само на вентилатор и на най-ниска степен, тъй като при този режим всички датчици изключват, но като намалиш регулатора така че винтилатора да се движи много бавно, датчика в мотора дава грешка за скороста и тялото изключва а и след като го пуснеш не тръгва вентилатора и пак грешка, та требе да оцелите точно скороста преди да даде тази грешка. Нвак съм но според мен при ползването на такова тяло най-добрия вариант е платка и мотор махате на пурата (вентилатора) стругар ви прави един накрайник и си слагата обикновенно 12волта или 24 с трафче разбира се и регулатор за 8лв до 100вата с много красив дизайн и си джиткаш без да те боли главата от тези проблеми а само от изпитото вино или ракиа
kuuuuuul - майстор
Много добър резултат,честито :supz: А за помпата,така ти харчи излишно ток и когато изтине котлето истива всичко много бързо,защо не искаш терморегулатор :?
jinio - специалист
Не че не искам, просто като го направих едно време преди 4 г. беше на бързане, щото знаеш наште змийкии са зиморничави и магазина от където купих помпата момчето ми е приател и ми каза че няма хубави в момента да го пусна така. Много дърва харча е проблема по три камиона на зима, ако сложа терморегулатор дали ще даде икономиа малко? Иначе съм с печка "Прити" с фурна за печене отгоре мисля че беше 17 кВ водна риза. Дай акъл какво да сложа и каква марка да е цената няма значение стига да е безплатно! :partyman: :partyman: :partyman:
kuuuuuul - майстор
Из форума има толкова много изписано за ползите та няма смисъл да го повтарям.Най лошите терморегулатори са тези дето се слагат на тръбата/много инертни/,първо бях с такъв,след това сложих електронен http://stilel.hit.bg/termo.html иска обаче ток,работеше доста точно докато без да искам не го изгорих :x сега съм с механичен от тези с тръбичката и съм най доволен/не мога да го изгоря :lol: / лошото е че не можах да намеря същия да сложа на вътр.тяло но намерих този http://nikelectric.com/product_info.php ... ts_id=2437 няма врътка и скала но в краен случай става,важното при тези е да са нормално отворени и като стигне зададената тем. да включва /обикновено са на обратно/.Който и да избереш все ще е по добре от сега.
jinio - специалист
Аз днес ходих при моя приятел и ми даде един който се връзва на тръбата на топлата вода каза ми че е много хубав не е бил като тези от преди а и не беше ефтин 23лв. А този който е като сонда как го монтираш къде го поставяш.
ZMeyGorianin - майстор
Днес получих вътрешно тяло от климатик-18-ка. Някой знае ли каква квадратура мога да отоплявам с него?
kuuuuuul - майстор
Сондата я слагаш максимално близо до ризата същото важи и за този който си взел.Моята помпа за 11 дни е изхарчила 16кв като работи само вечер,за сравнение стария ми фризер е на 11кв
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 81

Тема "Климатик свързан към парното" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: