Най - вълнуващия въпрос зимно време.
При мен няма гофра но въпреки това се запали. Хоризонтално тръби нямам, една права до комина. Такива отлагания нямам в камерата, горе и отдолу само бяла пепел. Но където е вентилатора става черно и за 2 седмици се натрупват сажди. Кюнеца чист, комина бял 😊. И тези сажди направиха проблем.
При чиста камина горе и долу, темп. на дим. газове ми е 70 - 82. И при първоначално палене ми излиза Загаснал Огън - тем. димните газове пада под тем. на вода. 68 градуса съм задал темп. на водата.
Вече знам, че тем. димните газове качи ли се над 95 градуса при режим 1 или подържане камината е за чистене отгоре и отдолу. Ако не се вземат мерки 100% запалване. От 95 се качват бързо до 160 до първа аларма и до 200 за 10 сек. и като се вкл. аварийно гасене кюнеца става прозрачен работата става за пожарогасител.
шоп - майстор
ср мар 06, 2019 3:37 pmГрейко1 написа:
работата става за пожарогасител.
Това е много притеснително :|
Пожарогасителя, водата, маркуча, кофите и тубите са лесни ако има оправен човек наблизо.
Ами ако няма никой :? Или пък има, но се паникьоса, или е дете, или пък стар човек на легло :rolleyes:

Огън в къщи не е шега работа. Не е лошо да се помисли за автоматична пожарогасителна система. Има едни автоматични висящи пожарогасители тип топка...не са за подценяване въпреки, че изглеждат като играчка. Доста по евтино от спинклерна ПГС.
filmatoplo - майстор
:) Тръбите ми са гладки неръждаеми ф-80 , аз не крия- запалиха се още на първата година ,сега карам трети сезон .Запалиха се защото след като загасих камината -отворих вратата да гледам нещо вътре :wink: видях че блескат изкрички по прахоляка но им се любувах :lol: и в един миг чух че тръбите шумят и температурата оди на 200 :wink: от готини лъскави -станаха лилави :lol: .От тогава ги чистя 2-3 пъти в сезон ,тази година съм само на 1 път -сега е време но нямам нещо желание -айде утре. :wink:
fbr - майстор
Преди години, когато да видиш вентилатор на котел беше екзотика, монтирах един на моя котел, да се включва и изключва от стаен термостат. Карах един сезон с него, каквито и обороти му задавах, кюнците се пълнеха за отрицателно време. Така, на следващия сезон го зарязах вентилатора.
Някой ако има идея защо само при вентилатора се натрупват сажди да сподели :)
Ако е неправилна настройка на камината би трябвало да има отлагания и в камерата. Стъклото го чистя на 2 седмици леко побелява. Само при вентилатора стават тези налепи и сажди които се палят в един момент. Факт е, че Грейкото има голямо КПД не знам този фактор да не влияе на изхода като падат изведнъж темп. на димните газове от димо.тръби до вентилотара и така да се получават тези налепи.
burner - специалист
Всички пелетни камини са с висок КПД и едва ли Грейко има кой знае колко по-висок от останалите. Възможно е при преобладаващо горене на ниски степени да се получават налепи, които могат да съдържат и креозот, а да не са виновни само саждите. А представи си, че в пелетите има и смлени остатъци от отпадъци от мебелно производство, съдържащи слепващи смоли. Няма как да няма някакъв конденз, ако температурата на изходящите газове е ниска. И при мен на първата степен спада под 75° и два пъти камината ми угасна. И друг път съм писал, че прекомерното сваляне на Т на изходящите газове може да доведе до нежелателни последици. Тъкмо затова не ограничих много петата степен, за да може поне при запалването печката да загрее здраво, за да изгори доколкото е възможно налепите и саждите, образували се в резултат на непълното горене на ниски степени. И затова също не я паля изобщо, откакто се стопли, а си карам с климатиците. Което пък доведе снощи до повишаване на влажността до 61%, цяла зима със смесено отопление съм бил около 45%. Но всичко е баланс, за съжаление.
Допълнителния вентилатор на Грейко Бижу къде се монтира и каква роля трябва да има?
LazarGanev - "Велик майстор"
Няма такъв вентилатор. Това са възможности на софтиера да управлява още един вентилатор, но той е по-скоро за котли.
За да няма сажди и да се палят в кюнците и комина;
https://photos.app.goo.gl/yGbZU6Zd4gVqSKNE8
При 100/80 на водата, как да са газовете 75, че и сажди да трупат.
https://photos.app.goo.gl/hfUtBzEJoY4jMmRu9
Десният е на пелетарника, който си мисли, че си е свършил работата и почива.
Неска няма да смятам и обявявам разход на пелети, щото си палнах печицата.
Истината е, че камината идва преоразмерена в 90% от случаите.
Моята дърварка дава 6-7 киловата на водната риза. Естествено, че ще я карам на макс и катализатора ще е чист.
Вече умишлено отбягвам да коментирам въпроси от сорта- За 100 квадрата 20ска ли да зема или 30ска. Как да фраснеш 10ката при такъв въпрос?!!

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: