Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ср яну 14, 2026 9:30 pmr3spawn написа:
...

Дали ако просто сменя помпата от 25-40 на 25-60 няма да се реши проблема, или се връщаме към варианта с още една помпа и този хидравличен изравнител? Кажете какво мислите, че аз съм малко „джан-джун“ и не съм много на ТИ с материята, затова разчитам на вашия опит.
Понеже слушаш много баби, а не слушаш какво ти пее радиото, ще се наложи да изгледаш видеото, за да намериш отговор на въпроса си.

...да си призная, освен че третият вариант на пича дето обяснява нещата е точно за моя случай, друго не разбрах...
Жалко, по твоя казус са клипчетата!
fbr - майстор
ср яну 14, 2026 12:20 pmВалтер Желязков написа:
post-70418-0-77405500-1517731058_thumb.jpg
+1 При една радиаторна помпа, няма смисъл от хидравличен изравнител. Байпас със сечението на радиаторния щранг е предостатъчен. Даже тази схема може да се оптимизира още, като се сложи трипътния вентил (който да работи като разпределител) на изхода на котела с изнесен сензор, поставен в смукателната част на котелната помпа, а серпентината на бойлера включена преди трипътния разпределител. Така отпада бойлерната помпа.
MamaMy - майстор
Според това което четох и гледах хидравличния изравнител е подходящ при големи системи с няколко вторични кръга. Примерно система за отопление на няколко етажа. Тогава е оправдана употребата на няколко помпи. За система на едно жилище с един етаж просто не е оправдано такова усложняване. Със същия успех може хидравличния изравнител да бъде заменен с буфер. На всеки източник или консуматор свързани към буфера се слага помпа. Така се опростява сложна система. Простата система няма нужда да се усложнява където с едно отваряне на вратите променяте цялата схема.
gnt69 - майстор
Ситуацията с радиаторите е следната: горе парят и не се пипат, в средата са топли, а от средата надолу са хладни към студени. Към 20:00 ч. слязох да проверя котела – поддържаше 72-73 градуса на 2-ра мощност. Тъй като за толкова часове радиаторите не се стоплиха долу, реших да преместя помпата (Grundfos 25-40) от скорост 2 на скорост 3. Исках да видя няма ли да се подобри циркулацията на връщащата вода от радиаторите.
Давай газ не го жали котела. Сложи 80 градуса на котела, Смени насройката 6-3-0, вдигни помпата на макс и по тоя начин ще стоплиш. Ще гори на 3-та докато се стоплят радиаторите или до 74 градуса. Ти сега хем имаш нужда от топлина да се стоплят стаите, хем си го спънал да гори на втора степен. С 10 киловата колкото ти е мощноста на втора не можеш да стоплиш в тоя студ 10 радиатора на къща без изолация. :partyman:
Тия изравнители и буфери нататък ги мисли, сега промени настройките и стопли къщата. Това е начина да стане бързо и само с копчета, една минута ангажимент. :partyman:
r3spawn - помощник
Благодаря много за включването, фбр!

Трябва да уточня нещо важно – нямам бойлер към системата, ако това променя нещата в схемата. Иначе, признавам си, това което обясняваш ми звучи доста сложно и трудно го визуализирам. Същото важи и за схемата, която Валтер Желязков е пратил – не я разбирам, тъй като съм нов във форума и в материята изобщо. Влязох тук малко преди да започнем с тръбите и радиаторите, за да се информирам поне базово, преди да дойде инсталаторът.

Проблемът ми в момента е и малко по-различен – човекът, който инсталира всичко, вече започна на друг обект и не знам как и кога ще го накарам да дойде за каквато и да е промяна или преправяне. :roll:

Единственото нещо, с което мисля, че мога да се справя сам в момента, е да сменя помпата с друга (например 25-60), ако смятате, че това ще даде отражение и ще помогне на циркулацията без да преправяме тръбите веднага.

Благодаря за мнението, MaaMy!

Само да уточня нещо, което може би има значение – къщата всъщност е на 2 етажа, около 130 м2. Но си прав, че и аз си я мисля за проста система – просто 10 панелни радиатора и това е. Нямам буфери, нямам бойлери, нямам подово или каквито и да било други усложнения.

Точно затова ми се иска да мина по най-късия път. Щом казваш, че при проста система не е оправдано да се усложнява схемата, според теб за тези 130 квадрата и 10 радиатора дали сегашната ми помпа (25-40) просто не издъхва? Дали една 25-60 няма да успее да 'пробие' и да стопли радиаторите и долу, без да се налага да преправям всичко ?

gnt69, видях че си писал и днес – направо направих промените, които казваш и му дадох газ!

Мислех си, че щом минималната е 50, а максималната 80, ако го напъна на 80 задание, може да влезе в авариен режим и да изключи, ако ги стигне. Но не ме е страх да го натисна, без това почнаха да ми мрънкат покрай мен, че уж парно съм прекарал, а е студено.

Притеснява ме обаче как ще работя с него, ако всеки път трябва да стоплям по този начин. Идеята ми беше да го пускам по график, но ако е така, май не трябва да го гася изобщо, а да работи постоянно.

Помпата вече е на 3-та степен, по-голяма няма и да искам. Дано сега с тези настройки 6-3-0 и високата температура най-после пробие и обърне водата.
ср яну 14, 2026 11:42 pmr3spawn написа:
...май не трябва да го гася изобщо, а да работи постоянно...
Бавно, но славно.
kalin72 - майстор
Аз И поради този факт - студени радиатори долу, освен, че старата се развали, смених помпата от 40 на 60, както и ти мислиш да направиш.
И не виждам причина да не направиш график, щом искаш....но най-добре е със стаен термостат.
И все пак жилището ти не е палатка, така че, предполагам, не духа отвсякъде...
r3spawn - помощник
чет яну 15, 2026 5:21 pmkalin72 написа:
Аз И поради този факт - студени радиатори долу, освен, че старата се развали, смених помпата от 40 на 60, както и ти мислиш да направиш.
И не виждам причина да не направиш график, щом искаш....но най-добре е със стаен термостат.
И все пак жилището ти не е палатка, така че, предполагам, не духа отвсякъде...
Калине, проблемът при мен е основно времето за развъртане. Трябва ми страшно много време, за да се стопли всичката връщаща вода – вчера ми отне между 8 и 12 часа, докато системата влезе в режим и вентилът отвори трайно.

Затова от вчера не съм гасил котела. Просто не смея, защото ако изстине, пак трябва да чакам цял ден да завърти и да стопли къщата. През това време търся някакво решение на проблема, за да не работи котелът нон-стоп.Спрях и 3 радиатора от 10.

Лазар даде идеята за втора помпа след трипътния вентил с допълнителен байпас. Имам още една налична стара помпа само че Wilo 25/40 (като сегашната), така че поне помпа няма да купувам. Трудно ми е само да го начертая като схема за майстора, но говорих с него и мисля, че успях да го убедя да дойде да го преправи,но иска схема,твърди че такива допълнителни байпаси не е слагал и иска да види как ставало.За него проблема е трипътния и ме натиска да го махаме.

Казах му и за разхода, което го стресна – за 4 дни, откак съм го запалил, изгорих към 180 кг пелети и напълних бункера с още. Първите дни работеше по 10-12 часа, а от вчера до днес – вече 30 часа без спиране. С този разход просто няма да смогна финансово, затова бързам да го разделя с втората помпа, за да стопля по-бързо и да мога да го управлявам с график,когато няма хора вкъщи да не гори или да се пали,час два преди да се приберем.
50Wh/m2 !
Какво не ти харесва?
С какво ще покриеш тези топлозагуби на по-ниска цена, "батка"?

Няма нужда да ми пълниш пощата! Коня го изядоха мухите.
MamaMy - майстор
Няма как да отопляваш без предварително да стоплиш цялата къща. В момента ти се струва много защото си позволил сградата да изстине под 20 градуса. Сега преди да търсиш икономии, първо трябва да възстановиш загубеното. Друг е въпроса, че това топло не трябва да бяга в комина, а трябва да остане вътре. Това няма много общо със системата ти. Това, че тя е силно инерционна е твой избор. Да беше избрал климатици или печки на дърва можеше и по-бързо да се стоплиш.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: