Най - вълнуващия въпрос зимно време.
r3spawn - помощник
вт яну 13, 2026 7:30 pmgnt69 написа:
вт яну 13, 2026 7:09 pmr3spawn написа:
P3: 9.0 сек. / вент. 52%

P2: 7.0 сек. / вент. 50%

P1: 3.0 сек. / вент. 42%
Пуснах ти данните на таблицата на Брадъра/да е жив и здрав/ и се получи това.

PELETI.jpg

Въздуха колко да е не знам трябва да се гледа и преценява на място. Аз имам подобен вентил пак ESBE на 60 градуса и типично котела ми работи над 70 градуса. :partyman:
Ще пробвам да ги въведа и видя какво ще се получи,но утре тъкмо най-накрая малко се е затоплило.На 1во място трябва да върна и термопатрона във вентила.Благодаря за таблицата и че си направил труда да ми въведеш подаването на шнека.Тъй като си с подобен вентил на какви температури си задал котела и помпата :/

Калин,днес пробвах др-те настройки които даде,не се получи с тях,не мисля че ще стане и с тези на мощност 3 ми трябва повече подаване,може би това от таблицата ще е добре,утре ще видя.Вентила е esbe vtc 511.

Трифоне, съжалявам, че си изтрил постовете си, не е било нарочно или от незачитане на мнението ти. Ситуацията е такава: вкъщи е лед, а майсторът, който монтира всичко, дойде с голямо закъснение и с „готово решение“ – да реже вентила и да приключваме.

Трябваше да реагирам на момента, за да не ми съсипе инсталацията. Изваждането на патрона беше моят компромисен вариант, за да спася тялото на вентила и да докажа на майстора, че проблемът не е в него (което се и потвърди – радиаторите пак загряват бавно).

Признавам, че може да не въвеждам данните коректно или да бъркам някъде в логиката, затова и питам тук. Не стрелям в тъмното по избор, а от зор. Ако имаш нерви и желание, кажи ми къде греша в изчисленията за шнека или в настройките. Целта ми е една и съща – работеща система и здрав котел.
Последна промяна от r3spawn на ср яну 14, 2026 2:55 am, променено общо 1 път.
gnt69 - майстор
вт яну 13, 2026 10:41 pmr3spawn написа:
Ще пробвам да ги въведа и видя какво ще се получи,но утре тъкмо най-накрая малко се е затоплило.На 1во място трябва да върна и термопатрона във вентила.Благодаря за таблицата и че си направил труда да ми въведеш подаването на шнека.Тъй като си с подобен вентил на какви температури си задал котела и помпата :/
Моята е малко по различна. Горелката съм я настроил да гори на около 16 киловата на 3-та степен, там смятам че е оптимално горенето. Топля буфер 1000 литра. Горелката гори няколко часа да затопли буфера и спира.Типично системата работи на 71-73 градуса, вентила го поддържа това. За минута не е много коректен резултата, пусни за 6 минути и после умножи по 10 и кажи колко на час пуска шнека, ще сложа данните в таблицата и ще ти сметна.
Струва ми се че малко подава 22 кг на час.

Моя вентил е това и е на над 20 години.

Прикачен файл

ventil.jpg
ventil.jpg (82.78 KиБ) Видяна 257 пъти
r3spawn - помощник
Благодаря за съвета! Точно това ми каза и един друг човек от форума, който се свърза с мен и ми изпрати таблицата, за да си смятам настройките сам. Вече разбрах, че засичането за 1 минута е грешка и че за реален резултат трябва да пусна шнека за 6 минути и да го умножа по 10. Още утре ще направя замерването по този начин, за да вкарам верните данни в таблицата и да видя какво точно се случва.

А за снимката на твоя вентил – това е истинска „стара пушка“! Щом е изкарал над 20 години и още държи фронта, значи е правен в други времена. А моят ESBE днес го „оперирахме“ и му извадихме патрона, за да търсим причината за бавното стопляне.

Ще пиша щом имам цифрите от 6-минутния тест, за да ги коментираме.
LazarGanev - "Велик майстор"
За да стане по-бързо затопляне е по-добре да се направи байпас след трипътния вентила и да се сложи още една помпа след този байпас, която да подава към радиаторите. Да се получи като хидравличен изравнител
MamaMy - майстор
А не е ли по-добре помпата да е след трипътния? Дори и малко тя ще създава достатъчно налягане на вода на котела и по този начин ще осигурява необходимата циркулация и през трипътния. При затворен трипътен циркулацията ще се разпределя примерно 95% през радиаторите и 5% през котела. Когато отвори циркулацията ще е вече 100% през котела. Малко ще е удушена помпата, но трябва да работи. Нали някой дори спират помпата при студен котел. Тука просто ще се сложи да върти основно през радиаторите.
Другия вариант е трипътния да е с ел. задвижка. Така дори и да няма циркулация през него, ще се гарантира, че ще отвори точно при зададената температура без да завира водата в ризата.
ср яну 14, 2026 9:39 amMamaMy написа:
А не е ли по-добре помпата да е след трипътния? Дори и малко тя ще създава достатъчно налягане на вода на котела и по този начин ще осигурява необходимата циркулация и през трипътния. При затворен трипътен циркулацията ще се разпределя примерно 95% през радиаторите и 5% през котела. Когато отвори циркулацията ще е вече 100% през котела. Малко ще е удушена помпата, но трябва да работи. Нали някой дори спират помпата при студен котел. Тука просто ще се сложи да върти основно през радиаторите.
Другия вариант е трипътния да е с ел. задвижка. Така дори и да няма циркулация през него, ще се гарантира, че ще отвори точно при зададената температура без да завира водата в ризата.
Студено. За друго говори Лазар.
Ако ти е интересно, из форума има схеми.
Валтер Желязков - специалист
Прикачен файл:
post-70418-0-77405500-1517731058_thumb.jpg
post-70418-0-77405500-1517731058_thumb.jpg (4.24 KиБ) Видяна 161 пъти
Коректно би било да се приложи и обяснението към схемата.

"Веднъж имах подобна схема, но без съединител и с термостатичен вентил на връщащата линия. Тази схема намалява температурата на радиаторите спрямо температурата, излизаща от котела. Промяната на температурата на котела променя температурата на подаваната вода към радиаторите, точно както промяната на дебита на помпите се променя.

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/ ... ent=495146
r3spawn - помощник
Здравейте отново! Имам развитие по темата и нови, много по-точни данни.

Първо искам да кажа, че върнах термопатрона на трипътния вентил. След като видяхме, че махането му не променя скоростта на загряване, прецених, че е по-добре защитата на котела да си е на мястото, за да не го съсипваме излишно.

Направих и прецизно замерване на шнека по съвет на Атанас(забравих му юзърнейма тук): пусках го 3 пъти по 6 минути. Събрах трите резултата, разделих ги на 3 и умножих по 10. Така получих реален капацитет на шнека от 19.7 кг/час.

Въведох тази стойност,калоричността на пелетите в таблицата, която ми изпратиха, и резултатът е следният (прилагам снимка).Ще се радвам на коментари по тези цифри и дали според вас настройките са оптимални за този капацитет на шнека.

Прикачен файл

tablica.png
r3spawn - помощник
ср яну 14, 2026 6:36 amLazarGanev написа:
За да стане по-бързо затопляне е по-добре да се направи байпас след трипътния вентила и да се сложи още една помпа след този байпас, която да подава към радиаторите. Да се получи като хидравличен изравнител
Идеята за хидравличен изравнител и втора помпа звучи много логично и професионално, но имам два големи проблема.

Първо, мястото – помещението ми е много малко и зад котела буквално няма място за нови обемни изпълнения и тръбни трасета. Ако има някакъв вариант за компактен монтаж или схема как точно да се подредят нещата в тясно пространство, ще се радвам да я видя.

Второ, относно помпите – имам под ръка още една стара, но работеща помпа на WILO. Тя е със същия напор (4-ка), точно като тази, която е монтирана в момента. Ако се тръгне към този вариант с разделяне на кръговете, помпата няма да е проблем, имам я налична.

Въпросът е дали при това малко място може да се измисли нещо работещо, или просто трябва да заменя сегашната 4-ка с една по-мощна 6-ца, която да "бие" през всичко?

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: