Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Прикачен файл:
oventrop_podovo_1.jpg
oventrop_podovo_1.jpg (102.28 KиБ) Видяна 1779 пъти
Всеки може да спори, особено ако не е чел и не се е занимавал.
Не знам защо, но не можах да кача двете снимки в един пост, за което се извинявам.

Прикачен файл

diagrama-podovo-otoplenie.jpg
diagrama-podovo-otoplenie.jpg (33.3 KиБ) Видяна 1773 пъти
syncho - майстор
LazarGanev и тук не мога да се съглася с теб. Температурата на пода не е 25С, защото ако я направиш 25С ще стоиш на студено. Обикновенно е към 28-29С, което са и санитарните изисквания, за да няма здравословни проблеми. И дори при такава температура имаш около 22-23С на 2м от пода, ако не ме лъже паметта - точно тук също грешиш, че температурата е еднаква по цялата височина на помещението. Пак казвам, че малко наизуст говоря, но при 2м височина има разлика от 2-3С спрямо нивото на пода. Имах ги някъде сметките, но трябва да се поразровя да ги видя къде са.

А относно мебелите - не че не не може да се сложи навсякъде, но не е практично. Нали не вярваш, че шкафовете в кухнята се награвят и те почват да отдават? Целта е да не слага под мебели, които не подлежат на местене - вградени гардероби, кухненски шкафове и т.н. Относно спалните е факт, че наистина дори и да се сложи под спалните подово рядко е достатъчно като мощност.

И ако наистина не знаеш какво толкова му се смята на подовото, по-добре не го казвай, защото не звучи сериозно. Само за пример ще ти дам два кръга, които са с еднаква дължина, но единия ти е до колектора със стъпка 5см, а другия ти е на 15м от колектора със стъпка 15см - мислиш ли, че имат еднакво хидравлично съпротивление? Този въпрос го задавам за тези, които си мислят, че като правят еднакви на дължина кръгове няма да имат проблеми.
plamen6703 - майстор
нед май 27, 2018 7:37 pmsyncho написа:
А относно мебелите - не че не не може да се сложи навсякъде, но не е практично.
Дори е целесъобразно да се положи навсякъде! Въпрос на разбиране, на четене и познаване на материята :wink: :partyman:
plamen6703 - майстор
На предната страница целта е обяснена, но не е задължителна и всеки може да го прави както пожелае, или както му го направят, ако не разбира :)
Hursa - майстор
LazarGanev написа:
И все пак грешите. Кое "изравнява" температурната разлика на въздуха по височина? Защо да не ги вградим тези тръби за подово в тавана тогава? Повече свободна площ, няма да мислим за мебелите, няма да ни топли на краката (някой са против това, не съм от тях), а ще ни "грее" отгоре, както слънцето. :)
syncho - майстор
plamen6703 сигурен съм, че с целия си опит и познание не би било проблем за теб да ни обясниш как точно пдч мебелите (99% от кухните в България) или спалните, които са от плоскости и отдолу са пълни с дрехи (макар, че за спалните аз лично препоръчвам да се слага навсякъде, защото може да се пренареди стаята след време) се нагряват и излъчват топлина. На мен лично ми е много любопитно.
Сънчо, съгласен съм с теб, че пода обикновено е 1-2 градуса по-топъл от въздуха, но това само потвърждава предимствата на подовото - топло на крака/студено на ушите :) . При конвекторното е обратно. Температурата на пода се променя и зависи от температурата на водата, която е съшо добре да се променя според нуждите. Разбира се може да се работи и с константна температура на водата, но аз предпочитам да се работи с минимална температура на водата - т.е. колкото е по-топло времето, толкова по-ниска температура на водата - има начини, по-трудни и по-лесни.
Колкото до изчилението - знам какво му се смята на подовото, но когато има нужда - специфични обекти, различни диаметри тръби, брой кръгове, помпи. За един апартамент какво да му смяташ, като го правиш по правилата, резултата не може да е различен. Не се сещам за причина тръбата да се нарежда през 5см, но наредена в вдоен меандър резултата е поочти същия. В крайна сметка нали затова са дебитомерите - да коригираш разликите. Е, да, ако с с ППР колектори се иска да смяташ :) . Постоянно правим подови отопления, в момента правим 2 апартамента, аз самия се топля с подово, така че не говоря празни приказки. Знам, че ти също имаш опит, има и други с опит, така че няма лошо да го споделяме :)
нед май 27, 2018 8:08 pmHursa написа:
LazarGanev написа:
И все пак грешите. Кое "изравнява" температурната разлика на въздуха по височина? Защо да не ги вградим тези тръби за подово в тавана тогава? Повече свободна площ, няма да мислим за мебелите, няма да ни топли на краката (някой са против това, не съм от тях), а ще ни "грее" отгоре, както слънцето. :)
Не, че няма
Изображение

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: