• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kozl - майстор
У нас ЕС ТЕЦ, за миналата година сметката е 880 лв. за отопление на 3 стаи и ползвана топла вода 17м3 за 2 души.
И като се има в предвид, че топлата вода е близо 18 лв/м3 по последния отчет на топлинния счети.
Та отоплението ми иде към 570 лв/год.
Ма то в ЕС мноо относително, според зависи от това кой колко гепва от съседите :wink:
чет окт 03, 2024 10:13 amradokova4ev написа:
съб мар 16, 2024 12:11 amivanovbg написа:
На щерката тая година на ТЕЦ в София за тристаен апартамент беше за януари 180лв. 4 членно семейство като голямата внучка е на 14, а малката на 3. Но в техния вход никой не си е спрял парното. Аз на Брезник за януари изгорих 42 чувала пелети по 9лв. - 378лв. ТЕЦ-а за мене за предпочитане, освен ако няма много гяволи да са минали на климатици.
Как 42 чувала с пелети? Каква площ отоплявате?
Това са средно 3.5 до 4 киловата на час. Според мен е ниската стойност.
Нека покаже сметки през интернет калкулаторите за топлозагубите си. Наскоро демонстрира умения.
Назад има данни за къщата му. От Гошо може да видим среднодневната температура за Брезник.

Постигал съм и аз рекорди по "икономичност", но топля само задника си и половината къща.
Ако можеше да се свра само в една стая, ехеееее!
ivanovbg - майстор
На щерката тая година на ТЕЦ в София за тристаен апартамент беше за януари 180лв. 4 членно семейство като голямата внучка е на 14, а малката на 3. Но в техния вход никой не си е спрял парното. Аз на Брезник за януари изгорих 42 чувала пелети по 9лв. - 378лв. ТЕЦ-а за мене за предпочитане, освен ако няма много гяволи да са минали на климатици.
Два етажа по около 76 квадрата всеки, но това е само за месец януари. Другите месеци по малко. Около чувалче на ден ако не се гаси. Нямам външна изолация та затова е толкова много. Иначе за сезон 3 - 3,5 тона. Зависи от сезона. Обикновено почва да се пали от началото септември и се спира за деня на детето, тоест най много до 1 юни.
radokova4ev - напреднал
чет окт 03, 2024 7:33 pmivanovbg написа:
Два етажа по около 76 квадрата всеки, но това е само за месец януари. Другите месеци по малко. Около чувалче на ден ако не се гаси. Нямам външна изолация та затова е толкова много. Иначе за сезон 3 - 3,5 тона. Зависи от сезона. Обикновено почва да се пали от началото септември и се спира за деня на детето, тоест най много до 1 юни.
Липсата на изолация е голям фактор. И там при вас е студено. Аз топля 100кв. къща дървена дето се казва 24 см. само изолация са стените. И ми отива 700-800 кг. пелети за около 6 месеца отопление. Че за това ми стана чудно ,че толкова много чували за месеца. С една добра изолация ще падне много разхода.
ivanovbg - майстор
Знам, че ще падне да речем наполовина. 9месеца отоплителен сезон си е доста. Но като направя една сметка - изолацията ще ми струва между 30 и 40 000 лв. които трябва да ги дам предварително. Ще икономисвам по тон и половина годишно или към 7-800 лв на сезон. Та ще се изплати за 40г. Отделно може да се наложи да ползвам климатици за охлаждане лятото, та е малко спорна икономията. На 62г съм вече и я съм жив я не за да дочакам изплащането. Та общо взето масрафа не се рентира. По добре с тези пари да си ходя по почивки :)
пет окт 04, 2024 9:54 amivanovbg написа:
...По добре с тези пари да си ходя по почивки :)
Подкрепям напълно.
Не забравяй магнитите!
ivanovbg - майстор
пет окт 04, 2024 12:05 pmТрифон П.Трифонов написа:
Подкрепям напълно.
Не забравяй магнитите!
Трифончо дедин, ако като мен беше ходил в Япония и се беше возил на магнитен влак нямаше да говориш така. Все пак може да пробваш да лепнеш по един магнит на амортисьорите на нисанчето и да усетиш какво е чувството. Вероятно ще трябва да се понастроят малко, защото е много важно къде трябва да се лепнат но с повечко опити ще ги уцелиш. И гледай да са еднакви, щот да не почне да куца колата :-D
пет окт 04, 2024 2:24 pmivanovbg написа:
пет окт 04, 2024 12:05 pmТрифон П.Трифонов написа:
Подкрепям напълно.
Не забравяй магнитите!
Трифончо дедин, ако като мен беше ходил в Япония и се беше возил на магнитен влак нямаше да говориш така. :-D
Как говоря, лелинчо?!
ivanovbg - майстор
Еми няка язвително говориш за магнитите. Който и магнит да извадя от колата ти ще ходиш пеш. Отнасяй се уважително към тях!
Защото са поставени на правилните места, както при печката ти (помпата на печката).
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

Тема "Кое е сега най-икономичното отопление след последните изменения ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: