• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
PIP - майстор
Ако се вземе предвид комфорта, инвестицията, къде е къщата и как ще изглежда цялата накичена с климатици разликата в цената на месечните сметки не си заслужава (за мен). За апартамент и/или охлаждане виждам предиства.
Разликата в сметките, спрямо сметките за газ, ми "плати" двете машини. Инвестицията може да си я смата онзи, който не е газифициран и не може да направи разликата. Първата машина -1100лв с монтажа, ми се "изплати" още първата зима- 2021-22. Следващите две и Диаманта.
На мен тази сметка определено ми допада, а като добавим и възможността за охлаждане, спомням си една песен на Ивана.
Ако толкова много държа да няма "накичване", веднага си монтирам ТП.
Всъщност, направил съм и това, заради комфорта, БГВ и ниските сметки. Последното, поне за сега.
PIP - майстор
Нищо не си разбрал от написаното, не става дума за сметки.
ср окт 02, 2024 1:26 pmPIP написа:
Нищо не си разбрал от написаното, не става дума за сметки.
Напротив, кичът е непоносим.
А какво прави тази думичка там?
ср окт 02, 2024 10:26 amPIP написа:
.. разликата в цената на месечните сметки не си заслужава (за мен)...
Освен това, след като се наложи да бъдем напълно изрядни в изказа, месечните сметки имат стойност, а не цена.
DundyTheCroc - майстор
Аз избор нямам, няма газ, няма комин, имам стенни конвектори, с които се отоплявах преди климатиците и сметките си бяха солени. Външните ми тела са на терасите, две горен монтаж и едно на плочата. Губи се пространство, но пък не е чак толкова грозно и ми е лесно да ги обслужвам.
idealist - специалист
ср окт 02, 2024 10:26 amPIP написа:
Ако се вземе предвид комфорта .....
Е те, това е.
Висок клас машини, подбрани и монтирани правилно, не създават дискомфорт от течение.
Такова се получава в недобре топлоизолирани, студени домове, когато мощността не смогва, вентилаторът е на висока степен.
Три години спя в стая, която се отоплява с климатик. Мога да ползвам газ или пелети- вярно, друго си е топлото.
За мен, единственият голям минус е липсата на БГВ, при отопление с климатици. Когато не достига от слънчевите колектори, добавям си я с помощта на кондензния котел.
В най студените дни паля пелетарника за уют. Понякога и дръвца в "камината".За ТП нямам още подходящ бойлер- предстои.

Най икономично ми се струва да е най мизерното- дърва, след това въглища, но за тях не съм сигурен.
На следващо място са пелетите, а като избор са на второ.
На първо място за мен, като цяло, е ТП. Вече имало на достъпни цени.
silent - майстор
При тази цена на тока най-евтино,достъпно и лесно постижимо е отопление с климатици.
radokova4ev - напреднал
пет мар 15, 2024 10:07 amspeka_rs написа:
Универсално решение няма!!!

Основния проблем е : кой на какво си има в апартамента/къщата и какво е готов да направи като начална инвестиция ?

Ако влизаш сега в апартамент, което се чудиш дали можеш да вкараш булдозер на 6 етаж и не ти е проблем да го изринеш цялото по-добро от термопомпа въздух-вода с подово няма да намериш.

Ако имаш изградена камина с радиатори и ти е писнало то дърва и въглища няма лошо да си ползваш радиаторите и да се върже към тях пак термопомпа въздух-вода.

Ако си в къща имаш кладенец/сондаж ( или можеш да си изкопаеш такъв), там по-добро от вода-вода няма да намериш.

Топлофикация не съм ползвал никога, ама като чувам колеги със сметки по 200-300 лв (отопление и топла вода) и отделно 80-100 лв за ток, поне на мен не ми излизат сметките.

Слъчогледовите пелети са вариант при апартаменти/къщи с котел в отделно помещение ( маз/ гаража).

Дървестните пелети са хубаво нещо, ама са за хора, който могат да си го позволят.

Газта е алтернатива, за която не ми се мисли и смята, защото според мен в момента е излишно скъпа.

п.с. Математиката е точна наука!!! Да се седне всеки сам да си направи сметка, ако нещо се притеснява да пита във форума ще му се помогне.
Топля с дървесни пелети 530 лева за тон 100кв. къща дървена. Изразходвам по-малко от тон на зима. Поддържам 22-23 градуса. Долу горе пелети + ток всичко излиза около 180-200 лева на месец.
radokova4ev - напреднал
съб мар 16, 2024 12:11 amivanovbg написа:
На щерката тая година на ТЕЦ в София за тристаен апартамент беше за януари 180лв. 4 членно семейство като голямата внучка е на 14, а малката на 3. Но в техния вход никой не си е спрял парното. Аз на Брезник за януари изгорих 42 чувала пелети по 9лв. - 378лв. ТЕЦ-а за мене за предпочитане, освен ако няма много гяволи да са минали на климатици.
Как 42 чувала с пелети? Каква площ отоплявате?
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

Тема "Кое е сега най-икономичното отопление след последните изменения ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: