Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Svezar - специалист
Изхождайки от казаното че тази горелка е подобна на Фероли и това че имаш много изхвърлени неизготели пелети кристалната ми топка казва че ти е много въздуха :wink: Другото е че дори и тези 23 киловата на които си я настроил са далече над необходимото за така описаната отопляема площ ! Не знам кой модел ти е точно котела,но ако има клапа за изходящите газове я затвори на една степен преди максимално възможното за да не ти бяга топлото в комина !
bobi65 - специалист
Благодаря ти bobi65.От теб видях и сложих тръба за гопъл въздух за горелката,но не мога да намеря поплообменник,сложил съм тръба ф 130 от вентилатора до в близост на комина около 2 метра е но не съм сложил коминен вентилатор,а относно ламда сондата,какво мога да оптимизирам по системата,за да намаля разхода[/quote]

Ами първо да изградиш ошамотена камера около главата на горелката.. да създадеш условия за пълноценна химическа реакция на кислорода с въглерода и зона на доизгаряне без да докосва пламъка студени повърхности . и след това настройки по ламбда сондата.. Останалите хитринки с турболизатори и топлообмениси и др. са за да свалиш температурата на изходяшите газове и постигане на максимално вузможното КПД за твоят си котел. твоята си горелка и гориво.
Ето моята система в последен вариант..

Прикачен файл

Ferolli s plo4i-3.jpg

Прикачен файл

graf%20temp%20pr%20gor.jpg
graf%20temp%20pr%20gor.jpg (72.95 KиБ) Видяна 1637 пъти
Последна промяна от bobi65 на нед ное 20, 2016 8:37 am, променено общо 1 път.
шоп - майстор
bobi65 100% съм съгласен с теб

Имам рекуперативно подгряване на въздуха за горелката. С един удар повалям 2 заека. Първо свалям темп. на димните газове до около 70 градуса и получавам първично подаван за горелката въздух до около 40-50 градуса в зависимост от режима и. Имам и 100% ошамотена горивна камера, което е предпоставка за високотемпературно и опримално пиролизно горене.

Обаче смело мога да твърдя, че и без скъпоструваща електроника за следене на горивният процес всеки потребител може за 10 ина дни да си настрои оптимално горенето без преразход на въздух и без недоизгоряло гориво. Просто трябва търпение и време. Всеки ден на база наблюдение се пипва или времето на подаване на гориво или степеннта на вентилатора или пък времето на изчакване между подаванята. Гледа се задължително темп. на изгорелите газове и в пепелтта от горелката да няма нищо недоизгоряло.

Огромно значение за КПД то има и влажността на горивото. Имам около 2м2 площ, която е загрята до около 60 градуса и там складирам 10 ина 25 килограмови чувалчета въглища за просушаване ( макар, че са сухи и от тях се вдига прах. Знам олекването и на 15 килограмов чувал с пелети... :x Призовавам собствениците на пелетни системи да премерят теглото на един чувал после да го просушът на 10 ина дни и пак да премерят :snakeman:

Прикачен файл

SAM_8903.JPG

Прикачен файл

SAM_8902.JPG

Прикачен файл

SAM_8901.JPG
bobi65 - специалист
Поздрав от мен за твоята система ..
Не оспорвам ще може и без електроника да се постигнат приемливи стойности.
Но това ще постигнем 5 човека от форума който знаем как да разчетем вторичните белези от горенето и какво да пипнем.
Казвам обаче приемливи... когато сътворих ламбда контрола видях че нещата още повече се доближиха до перфектните стойности...
Сега когато и стойностите на СО мога да си измеря , се наложи още малко да пипна и камерата и ламбдата..
А като зная какви ентусиасти има и за тях факта че има буен пламък е върхът на настройките просто ми домъчнява за грешните парички който губят.. А в много от случайте с които се сблъсквам са загуби до 50 процента.
шоп - майстор
bobi65 пак съм съгласен с теб.
Ако искаме да сме перфектни, а не знаем как, твоята система е без аналог като съотношение на вложени и спестени пари.
Поздравления и респект от мен. За съжаление аз не разбирам много много от електроника и ел. техника, но признавам си ми е интересно и се уча от такива като теб по Бг и чужди форуми.
nandrolon - специалист
bobi65 написа:
Стоян Славев написа:
От Благоевград съм
...при добра настройка ( ламбда 1.6) ..

Привет, тове процентно съдържание на кислород след котела ли е?

Както и по какво се разпознава добрия пламът т.е. правилното горене.

Благодаря! :partyman:
bobi65 - специалист
nandrolon написа:
bobi65 написа:
Стоян Славев написа:
От Благоевград съм
...при добра настройка ( ламбда 1.6) ..

Привет, тове процентно съдържание на кислород след котела ли е?

Както и по какво се разпознава добрия пламът т.е. правилното горене.

Благодаря! :partyman:
Да това е съотношение ( не процентно съдържание) въздух / гориво в килограми след котела.

А за добрият пламък не мога да дам описание... просто в момента когато отвориш вратичка да погледнеш пламъка от вън навлиза въздух който не е дозиран и ти виждаш пламък с ламбда примерно 2,5 - 3.5 когато затвориш след 15-20 сек се нормализират показанията.
Също така ако вратичките на са херметично затворени просмуква допълнително въздух и влиае на измерванията и настройките.
Затова на моята система си смених уплътнителите въжета на вратите тази година... старите бяха се втвърдили вече за 3 години.
Стоян Славев - специалист
bobi65 написа:
Стоян Славев написа:
От Благоевград съм
Отхвърлям мнението че ти е голям котела... точно толкова ти трябва...за да накараш котела да работи в оптимален решим ти трябва да му подаваш 20 кв. мощност който да усвой с високо КПД на 40 кв. е максималната му мощност но с лошо КПД ..

за да го вкараш в норми горивният процес за всяка всяка различна партида пелети ти трябва газ-анализатор или това което Аз съм измислил и правя на заинтересуваните..
прочети в тези тема:
Ламбда контрол на котел viewtopic.php?f=10&t=35553

както и мненията ми в тази тема от миналата година ( към средата на темата )

Ако имаш път към София ела и огледай нещата на място за да направиш системата си над 50 процента по ефективна.

всеки от участниците в това уравнение има огромно значение за крайният резултат..

давам ти пример.... котела примерно му дават КПД при оптимална мощност 90 процента но при максимална е 77...
горелката .. при оптимална 93..... при максимална 83....
настройките при добра настройка ( ламбда 1.6) .. КПД на горивният процес 97... при лоши 77

резултата ще е следният .. в добият случай... 0.90 х 0.93 х 0.97 = 0.81 или (81 процента общо КПД)

в другият случаи е 0.77 х 0.83 х 0.77 = 0.49 ( 49 процента КПД)

При мен котелното се превърна в лаборатория с всякакви видове датчици и измерванив..
с последните си сензори за измерване на " СО " и вкарването на ламбда в зависимост и от СО ..под 100 ppm КПД го докарах до 93.48 процента ..на системата

някой ще попитат как съм го измерил... миналата година в края на сезона успях да монтирам специализирана сондаза температурата в горивната камера която мери до 1500 градуса
там измервам температури 1320 градуса на газовете на върхът на факела..
другият ми термометър в средата на изходяшите газове достига до 86 градуса след последните промени по турбилизаторите..
отук и КПД..

1320 - 86
------------- = 93.48
1320

нямам загуби нито от неизгорели СО.. нито от твърдо гориво.. пепелта ми за 15 чувала е 1.1 кг.. което е под 0.5 процента
Вероятно има и някакво малка неточност но е факт че от 1320 градуса произведена температура от горивото губя само 86 градуса..
Bobi65 На зор съм трябва да го вкарам в пътя тизи котел.Изсплашен съм,другата седмица живи и здрави чакам бебе,това означава че не трябва да го спирам.При сегашния разход трябва да ударя евромилионите :) Удобно ли ще ти е утре да дойда до София да видя и да ми обясниш нещата,гледам че продаваш и ламда сонда ако имаш може да взема.
DimitarD - специалист
Боби,
Даваш ли гаранция на сондите?
bobi65 - специалист
DimitarD написа:
Боби,
Даваш ли гаранция на сондите?
естествено... слагам дата и печат с подпис вътре в кутията с електрониката 2 години

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: