Най - вълнуващия въпрос зимно време.
352 мнения в "слънчогледови пелети предимства и недостатъци"
gnt69
- майстор
Аз пепел не изхвърлям в контейнера все в градината. Всяка година пепелта от 3 тона слънчогледови си отива в градината, пролетта я фрезовам да я меша с почвата и все си стават зеленчуците. Не я сипвам на камари а я разхвърлям равномерно. Тая година тъщата ся тикви цигулки а излязоха контрабаси. 

ср ное 14, 2018 6:05 pmgnt69 написа: Аз пепел не изхвърлям в контейнера все в градината. Всяка година пепелта от 3 тона слънчогледови си отива в градината, пролетта я фрезовам да я меша с почвата и все си стават зеленчуците. Не я сипвам на камари а я разхвърлям равномерно. Тая година тъщата ся тикви цигулки а излязоха контрабаси.![]()

Трифон П.Трифонов
- майстор
ср ное 14, 2018 6:05 pmgnt69 написа: Аз пепел не изхвърлям в контейнера все в градината. Всяка година пепелта от 3 тона слънчогледови си отива в градината, пролетта я фрезовам да я меша с почвата и все си стават зеленчуците. Не я сипвам на камари а я разхвърлям равномерно. Тая година тъщата ся тикви цигулки а излязоха контрабаси.Олееее, дигам градусите и тонажа слънчоглед.![]()
Да ни чува гедебоба, ма ощи ни съм ришил ко ши сея.
jolobg
- специалист
Пепелта от слънчоглед(ови пелети) е още едно предимство на тези пелети спрямо дървесните (нали за това е темата
).
Както вече писахте, съдържа калий, който е много подходящ за торене при отглеждане на картофи https://www.agronet.bg/agro/3682-rastit ... v-tor.html . Освен дозирането, трябва да се подбере и точния момент на внасянето - при засяване, не по-рано, защото лесно се отмива от дъждовните и водите от снеготопенето. На мен "се паднаха" пелети, чиято пепел очаквам да е с високо съдържание на калий, разбирайте "пълностеблени"
Тук-там между тях има някой чувал с чернилки (някой да не си помисли, че имам в бараката аГро-амАрканци, опазил ме патока ДоналТ ТъП
) за цвят та, всяко зло за добро, да му мислят тия дето си нямат градина, където да "жънат" плодовете на слънчовците. 

Както вече писахте, съдържа калий, който е много подходящ за торене при отглеждане на картофи https://www.agronet.bg/agro/3682-rastit ... v-tor.html . Освен дозирането, трябва да се подбере и точния момент на внасянето - при засяване, не по-рано, защото лесно се отмива от дъждовните и водите от снеготопенето. На мен "се паднаха" пелети, чиято пепел очаквам да е с високо съдържание на калий, разбирайте "пълностеблени"

Трифон П.Трифонов
- майстор
jolobg
- специалист
чет ное 15, 2018 3:28 pmТрифон П.Трифонов написа: Моите са от люспа.Не знам човече. Вероятно съдържанието на калий ще е по-малко отколкото в "пълностеблените", защото калий има в питите и стъблата, а в люспата разни там въгле-водороди
Ко да очаквам от пепеляка? Двойно или нищо?

А за цвета като критерий - ако за лъскавите и черните може да се приеме, че са от люспа, то пак за лъскави, но шаренки май е не 100% сигурно от какво са. При тия нови хибриди, може пък да са от "шарени" семки

След 10 мин.....

Намерих "По материали на чуждестранния печат"

Съдържа:
Фосфор във вид на - 10.94% P2O5 ,
Калий във вид на калиев двуокис - 25.84% K2O,
Калций във вид на калциев окис - 19.07% CaO
Магнезий във вид на магнезиев окис - 18.58% MgO,
и микроелементи цинк, мед, кобалт, манган, желязо и молибден.
С оглед % съдържание на калий и другите съставки, пепелта от люспа отговаря на описаното в посочените по-горе агро-статии от наши автори. Аз бих я използвал за тор, особено за картофи.

Жако
- специалист
ср апр 12, 2017 3:11 pmfilmatoplo написа: Около мен са скъпи Слънчогледовите пелети -220 лв тон на разстояние 110 километра ,докато ги докарам ще станат поне 250-260 и са насипни .Блазе на тоз който си ги има в града на цена 140- 150 лв .Здавей кой град са тези пелети на 140-150лв.
filmatoplo
- майстор
Е сега сигурно са вече по скъпи , но лятото са толкова -Варна ,Ямбол ,Харманли и др .Брата затова си взе бус -където чуе че ги има да си купи
.

jolobg
- специалист
нед ное 18, 2018 9:17 pmЖако написа:Жако, обърни внимание, кога filmatoplo е писал за цена 140-150 лв.! Wed Apr 12, 2017 2:11 pmср апр 12, 2017 3:11 pmfilmatoplo написа: Около мен са скъпи Слънчогледовите пелети -220 лв тон на разстояние 110 километра ,докато ги докарам ще станат поне 250-260 и са насипни .Блазе на тоз който си ги има в града на цена 140- 150 лв .Здавей кой град са тези пелети на 140-150лв.
Тази година юни-юли, цените бяха на нивото ~ март 2017 (~ 220-250 лв.) и не паднаха, напротив покачиха се! В момента цената им е с 20-60 нагоре. Става дума за що-годе качествени 6 мм пелети, опаковани в 15 кг. чували.
Тема "слънчогледови пелети предимства и недостатъци" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература