• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 36
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jamezon - специалист
нед яну 19, 2025 2:17 pmLazarGanev написа:
Аз говоря за топлина, ти за енергия, то е едно и също - топлинна енергия. И не се втелявам за килограми и литри. Учудва ме как така не буди съмнение у тебе това, което твърдиш, че с повишаване на температурата на водата, не се повишава преноса на енергия и няма да стане по-топло в къщата?!
Бруме, при термопомпа с подово има 4 топлообмена, даже понякога и 5. А броя на дТ са толкова много, че ме мързи да ги смятам. И като не сложиш правилното дТ във вярната формула, естествено се получава и грешен резултат, даже абсурден! Истината е, че за да се получи коректен резултат, трябва да се постави във формулата правилното дТ, а това не е разликата между температури вход/изход на водата, а разликата между средната температура на водата и средната температура на пода, защото топлината се предава между водата и пода, а не между двата колектора. И ако се върнем на синята и червената къща, които имат една и съща температура на пода - примерно 25*С, то се получава че в синята къща дТ=29-25=4, а в червената къща дТ=59-25=34, тоест в червената къща в първия момент остава 8,5 ПЪТИ повече топлина от синята. Разбира се с времето температурата на пода ще се вдигне и дТ ще започне бавно да пада, но ще минат няколко дни и пак НИКОГА няма да се изравнят. Реално подвеждането идва от jamezon, защото няма как да е вярно твърдението, че дТ вход/изход е еднакво при подаваща вода 27*С и 37*С. Това подвежда, че и при 47 ... и при 97*С е все тая. Реално при jamezon със сигурност не е така, има някаква малка разлика, която той с неговите датчици или термометри не може да засече :lol:
Опааа...Аз никога не съм подавал 27° това го дадох за пример относно поста на brum.Беше въпрос,а не че твърдя че е еднаква делтата.Делтата ми е еднаква при по-скоро на разлика,която писах преди това 33 и 35 градуса входяща,съответно 30 и 32 изходяща. При по-големи граници едва ли ще се запази.
Малко по-късно ivanov каза нещо,което също е вярно..
В един момент идва пода да топли буфера. Бях спрял ТП и когато падна под 29° делтата в температурите на колектора се размени,стана по-студена входящата отколкото изходящата,но беше за кратно.Просто тогава слагах някой друг кран по системата :-D .

Ivanov дебитите не ги гледам постоянно понеже таблото ми е затворено,защото имам едни 11 месечни ръчички дето им е много интересно там,пък заради задвижките имам 220 волта.
Термометрите са ми изнесени навън и тях само следя.
Да 6 кръга са,5те по 61-3 метра единия 77м,но дебитите са еднакви,ДОКАТО някой кръг не затвори,тогава другите малко се вдигат,понеже помпата не е толкова чувствителна.

И да сравнявал съм сондите на термометъра,абсолютно еднакви са,ако видите на снимката има един двоен и един единичен термометри.
Между двойния и единичния има разлика,но двойния между двете сонди е железен. Дали е верен е друг въпрос,но в случая следя разлика,не точна темп.

Прикачен файл

IMG_20250119_180639293_HDR.jpg
ivanovbg - майстор
Всичко което съм ти казал е вярно. И по рано ти казах за стайните термостати. Излишни са, само оскъпяват. Като затвори някой още повече ще цикли.

Единственото решение без да купуваш друга термопомпа е да пускаш и втория етаж. Докато го пуснеш ще е така.
brum - майстор
Аз говоря за топлина, ти за енергия, то е едно и също - топлинна енергия. И не се втелявам за килограми и литри. Учудва ме как така не буди съмнение у тебе това, което твърдиш, че с повишаване на температурата на водата, не се повишава преноса на енергия и няма да стане по-топло в къщата?!
Не твърдя това. Твърдя, че ако dT-то към подовото е 2 градуса, а дебита константа е все тая на колко градуса подаваш. Към замазките/къщата ще се прехвърля все една и съща енергия.
Бруме, при термопомпа с подово има 4 топлообмена, даже понякога и 5. А броя на дТ са толкова много, че ме мързи да ги смятам. И като не сложиш правилното дТ във вярната формула, естествено се получава и грешен резултат, даже абсурден!
Лазаре, смятаме елементарно физично нещо - пренос на енергия. Извърташ рязко за 5 dT-тата в момента. Физиката има едно dT и отговора ми е в много конкретен контекст. Ти бягаш от него и изопачаваш нещата.
Истината е, че за да се получи коректен резултат, трябва да се постави във формулата правилното дТ, а това не е разликата между температури вход/изход на водата, а разликата между средната температура на водата и средната температура на пода, защото топлината се предава между водата и пода, а не между двата колектора. И ако се върнем на синята и червената къща, които имат една и съща температура на пода - примерно 25*С, то се получава че в синята къща дТ=29-25=4, а в червената къща дТ=59-25=34, тоест в червената къща в първия момент остава 8,5 ПЪТИ повече топлина от синята.
В заданието беше казано, че разликата на входящата и изходящата вода е 2 градуса. А сега стана ... 34.
Разбира се с времето температурата на пода ще се вдигне и дТ ще започне бавно да пада, но ще минат няколко дни и пак НИКОГА няма да се изравнят. Реално подвеждането идва от jamezon, защото няма как да е вярно твърдението, че дТ вход/изход е еднакво при подаваща вода 27*С и 37*С. Това подвежда, че и при 47 ... и при 97*С е все тая. Реално при jamezon със сигурност не е така, има някаква малка разлика, която той с неговите датчици или термометри не може да засече :lol:
Баш! Аз му отговарям на конкретният въпрос. И като разбере физиката отзад ще почне да си задава правилните въпроси.

И аз съм сигурен, че няма как да dT-то му да стои на 2 градуса при 37/35 и 27/25. Ама той това попита, а аз това отговорих.

И ся - ти си човека с опит, а аз съм само с физика подкован. Кажи що на човека не му модулира термопомпата и влиза в on/off цикли. Видно по картинките седи и работи на къде 1.5kW и вместо да смъкне на 1kW влиза в on/off режим. Аз имам едно подозрение, ама за сега няма да го споделям.
jamezon - специалист
нед яну 19, 2025 6:25 pmivanovbg написа:
Всичко което съм ти казал е вярно. И по рано ти казах за стайните термостати. Излишни са, само оскъпяват. Като затвори някой още повече ще цикли.

Единственото решение без да купуваш друга термопомпа е да пускаш и втория етаж. Докато го пуснеш ще е така.
Нали за това добавих втори буфер,да имитира другите 2 стаи,не е втори етаж,още 2 стаи на същия.
Сега ще кажеш загубите в буфера не са като в стаите,ама за сега това ми е решението.Другата зима трябва да са пуснати и те.
В случая в по предишен пост,казах че термостатите и задвижките почти не играят роля,защото почти не изключват. Стаите ми са отворени всички,в още по-предишен пост казах и това. Че го гледам като едно помещение 50м2 с 6 кръга. Да добавя и другите,пак ще стоят вратите отворени,идеята беше,че един,който се занимава с ТП ми каза пък,да махна буфера и да сложа хидравличен изравнител и УЖ щяла да се оправи,тогава сложих задвижките,преди това беше само с един термостат,разлика няма!
Аз обаче вместо да махна буфера,добавих втори :-D :-D
И както отиват нещата с тока и свободния пазар,май ще се добавят още доста.но това ще видим,сега циклене то ми е дерта :shock:
jamezon - специалист
нед яну 19, 2025 6:27 pmbrum написа:

Ама за сега няма да го споделям
Правилно!
brum - майстор
Ще влезем в голяма полемика за софтуера на термопомпата и защо е направена да не работи на по-ниска мощност :) . И ако съм прав нищо не можеш да направиш за да решиш проблема.

Нека да изчерпаме другото и ще се види.

И сега за да е по-смислено - сподели всички настройки на термопомпата дето можеш да ги променяш.
jamezon - специалист
нед яну 19, 2025 7:04 pmbrum написа:
Ще влезем в голяма полемика за софтуера на термопомпата и защо е направена да не работи на по-ниска мощност :) . И ако съм прав нищо не можеш да направиш за да решиш проблема.

Нека да изчерпаме другото и ще се види.

И сега за да е по-смислено - сподели всички настройки на термопомпата дето можеш да ги променяш.
Т.е е инверторна,ама не баш.

Накрая май аз ще изляза прав,че само цирк.помпа ѝ е инверторна :-D

Я виж това:
Технологията Full DC инвертор позволява на уреда да регулира интелигентно работната честота и да контролира температурата на водата, за да поддържа постоянна температура в стаята. Може да спести до 50% електроенергия в сравнение с конвенционалните ON-OFF термопомпи.

Безстепенен DC инверторен двигател на вентилатора
DC инверторен HIGHLY компресор
DC инверторна циркулационна помпа

По голяма глупост не можаха да напишат....
LazarGanev - "Велик майстор"
jamezon, теоретично няма как дТ между двата колектора да е еднакво при различна температура на подаване, тъй като температурата на връщащата вода е в някаква степен "вързана" към температурата на пода, която пък е вързана към стайната температура. При положение че подаващата вода можем да си я вдигаме свободно, а температурата на връщащата е функция на температурата на пода, а подът е инертен, няма как дТ да се запазва при промяната на температурата на подаващата. Но, това е само на теория. При тебе може да е друго, щом казваш😀
jamezon - специалист
нед яну 19, 2025 7:17 pmLazarGanev написа:
jamezon, теоретично няма как дТ между двата колектора да е еднакво при различна температура на подаване, тъй като температурата на връщащата вода е в някаква степен "вързана" към температурата на пода, която пък е вързана към стайната температура. При положение че подаващата вода можем да си я вдигаме свободно, а температурата на връщащата е функция на температурата на пода, а подът е инертен, няма как дТ да се запазва при промяната на температурата на подаващата. Но, това е само на теория. При тебе може да е друго, щом казваш😀
Не твърдя,че на секундата се вдига изходящата заедно с входящата,минават часове докато делтата се изравни.
Ето сега например,точно преди да включи ТП
Прикачен файл:
IMG_20250119_192208436.jpg
LazarGanev - "Велик майстор"
И сега ако вдигнеш заданието с 5° или с 10° тази разлика викаш се запазва?🤔
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 36