• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 34
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
a_stoev написа:
За кой топлообменник говориш? Външния ли? В момента е изпарител и е на ниското. Кажи колко ти е ниското и при каква температура на въздуха е това?
Ако може гледай ниското и високото едновременно.
На външното тяло нищо не меря (освен околната температура). Няма и пробки за манометър.
Налях му повече фреон защото при дефрост налягането вътре падаше до 1 бар. Не помня с предишния топлообменник как беше :?
Днес изпуснах част от фреона. Графиките след 11 часа показват промяната:
Прикачен файл:
tp03_Pout_Pin_2013.01.11.1138.JPG
tp03_Pout_Pin_2013.01.11.1138.JPG (73.77 KиБ) Видяна 4324 пъти
Консумацията спадна, получената енергия се увеличи :) Вече го няма клатушкането на налягането на горе, даже забелязх при старт да стига 25 бара :shock:

Това е работа с вече заскрежена пита:
Прикачен файл:
tp03_2013.01.11.1424.JPG
tp03_2013.01.11.1424.JPG (66.45 KиБ) Видяна 4324 пъти
Благодарение на новия алгоритъм въпреки заскрежаването много рядко прави дефрост с компресора :idea:
2v6 - майстор
Дали да се занимавам още с фреона?
Ето работата около 5 минути преди да изключи по температура в стаята:
Прикачен файл:
tp03_2013.01.13.0617.JPG
tp03_2013.01.13.0617.JPG (64.01 KиБ) Видяна 4279 пъти
Външното тяло е полузаскрежено. Тази нощ застудя и въздуха е явно доста сух. Не се е събрал много скреж. Последното принудително разскрежаване с компресора е станало вчера в 18:50 при външна температура -4 градуса.
kuuuuuul - майстор
И двамата неможеме да спиме от тези ТП :lol: Гледам че цикъла на работа ни е горе долу еднакъв,при теб 38/20мин при мен 31/17мин при разход 2,3кв/ч ,колко е при тебе?/какво са Q61 и Q62/.Тем. на водата са също подобни,но тем. на фреона се различават доста,при теб до 60гр при мен до 40гр :? /дебитите са еднакви/
2v6 - майстор
kuuuuuul написа:
И двамата неможеме да спиме от тези ТП :lol: Гледам че цикъла на работа ни е горе долу еднакъв,при теб 38/20мин при мен 31/17мин при разход 2,3кв/ч ,колко е при тебе?/какво са Q61 и Q62/.Тем. на водата са също подобни,но тем. на фреона се различават доста,при теб до 60гр при мен до 40гр :? /дебитите са еднакви/
Много зависи как и къде се мери температурата :idea:
Примерно горе, в плоския панел, е отчело -11 градуса, но датчика мерещ въздуха зад панела в същия момент е на -10. Има един комин наблизо и сигурно го лъхва отвреме-навреме:
Прикачен файл:
ss_2013.01.13.0710.GIF
ss_2013.01.13.0710.GIF (16.66 KиБ) Видяна 4270 пъти
Сензора долу пък показва още по-топло, въпреки охлаждането от термопомпата:
Прикачен файл:
T61_2013.01.13.0710.GIF
T61_2013.01.13.0710.GIF (19.03 KиБ) Видяна 4270 пъти
Вчера местих датчика за изходящата вода от топлообменника. Сложих го върху тръбата на 5 см от топлообменника, много добре го изолирах и въпреки това отчиташе с около 1-2 градуса по-ниска температура от другото място (в 15 сантиметрова сонда в колектора за подовото). Исках да меря по-точно, защото от топлообменника до колектора има около 1.5м медна тръба, водомер, кран, 1 м ППР тръба и сигурно има някакво спадане...

За пореден път виждам, че меренето с датчик върху тръбата бърка :!:
Ти къде си монтирал датчиците за фреона?

За Q-ата виж тук:
http://2v6.hobby-site.com/tp/tp03.html
jinio - специалист
Относно проблема с налягането което сте пуснали на клипа, може да е от четирипътен вентил или от наличие на въздух в системата. Имал съм такива проблеми с климатици които колеги като са ги поставяли и не са ги вакумирали и същите проблеми от четирипътен, тоест той си работи на пръв поглед, но не може да затвори добре. Пипни тръбите на четирипътния двете трябва да са еднакво студени, а другите две еднакво топли.
kuuuuuul - майстор
То си имаше поставени датчици и аз ги сложих до тях на тръбата,единия на изхода на компр. другия между четирипътния вентил и едно като продълговат балон/не го знам какво е/,според налягането 15-16 бара също тем. е около 40гр. Еййй,чак сега се сетих че мога да сметна копа като видях твойта таблица/на ли имам топломер ](*,)/
2v6 - майстор
kuuuuuul написа:
То си имаше поставени датчици и аз ги сложих до тях на тръбата,единия на изхода на компр. другия между четирипътния вентил и едно като продълговат балон/не го знам какво е/,според налягането 15-16 бара също тем. е около 40гр. Еййй,чак сега се сетих че мога да сметна копа като видях твойта таблица/на ли имам топломер ](*,)/
При 16 bar R417a се втечнява на 48 градуса. На изхода на компресора трябва да е поне 5 градуса отгоре (53 :!: ). В противен случай се образува течност и компресора се чупи.

Най-вероятно датчиците се охлаждат от околния въздух.
При мен са вътре, близо до топлообменника, под тръбната изолация.
------------
jinio, благодаря за информацията! Ще я имам предвид. Проблема се появи след дозареждане с фреон и изчезна като изпуснах на 2-3 пъти. Засега работи добре.
jinio - специалист
Защо не пробвате със силиконови нагреватели, които поставяме ние на климатиците за да размразява външното тяло, те се продават на метър и се вързват през термостат за да може да ги включва на определена температура, но може и да се направят с ръчно включване и изключване, което според мен във вашия случай ще е по добре.
2v6 - майстор
jinio написа:
Защо не пробвате със силиконови нагреватели, които поставяме ние на климатиците за да размразява външното тяло, те се продават на метър и се вързват през термостат за да може да ги включва на определена температура, но може и да се направят с ръчно включване и изключване, което според мен във вашия случай ще е по добре.
Външното тяло е от климатик 36kBTU.
Какво може да се размрази със силиконови нагреватели :?
Каква мощност са и къде се монтират?
jinio - специалист
2v6 написа:
jinio написа:
Външното тяло е от климатик 36kBTU.
Какво може да се размрази със силиконови нагреватели :?
Каква мощност са и къде се монтират?
Купувам ги от една фирма в София ето и сайта http://www.frigocommerce.com и за една колона, която е 62 слагам два от по два метра, връзвам ги през термостат и ги редя, единия от вътрешната страна на питата долу в ниския край, а другия от външната страна пак в долния край, понеже само в долния край има проблеми с размразяването и най - вече от към вътрешната страна, но съм редил и само от външната като ги карам зигзагообразно като на подово.

Готови дренажни нагреватели
100 см дължина 40 W 220 V 6.00
150 см дължина 60 W 220 V 7.00
200 см дължина 80 W 220 V 8.00
300 см дължина 120 W220 V 11.00
400 см дължина 160 W220 V 13.00
500 см дължина 200 W220 V 15.00
600 см дължина 240 W220 V 17.00
последните цифри са цените с ДДС
  • 1
  • 17
  • 18