• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 33
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Delpi4a - специалист
нед авг 30, 2020 10:53 pmfilmatoplo написа:
Нищо не му трябва ,като спре тока спира шнека и вентилатора огъня затихва ,юпиеса нека остане за помпата само.
Да но, как да вържа само помпата към ups-а, когато тя се командва от котела? Има ли някъде схеми на такова свързване. Подлагам, че котела ще я гаси на около 35-40 градуса и ще я пусне на около 40-45, как да го направя, че UPS -а да я захранва, само когато спре тока. И всъщност, ако спре тока, когато водата е на 65 градуса ( до толкова ползвах камината и мисля и сега да не ги превишавам ) и помпата няма захранване дали ще се повишат с много градусите ?
filmatoplo - майстор
О аз го мислих с отделен термостат да си ползваш стария юпс ,през котела вече иска друг мощен юпиес.
нед авг 30, 2020 11:09 pmDelpi4a написа:
Нищо не му трябва ,като спре тока спира шнека и вентилатора огъня затихва ,юпиеса нека остане за помпата само.
Да но, как да вържа само помпата към ups-а, когато тя се командва от котела? Има ли някъде схеми на такова свързване. Подлагам, че котела ще я гаси на около 35-40 градуса и ще я пусне на около 40-45, как да го направя, че UPS -а да я захранва, само когато спре тока. И всъщност, ако спре тока, когато водата е на 65 градуса ( до толкова ползвах камината и мисля и сега да не ги превишавам ) и помпата няма захранване дали ще се повишат с много градусите ?
Филма пак си крий занаята, макар да ней жичкажия.
Делпич, упражнението, което искаш да направиш е безсмислено. Едно, че няма да те стопли, при спиране на тока за час- то къщата е голям акумулатор и друго--котела ще се охлади повече, отколкото без да се върти водата, и после трябва да навакса повече.
Купуваш контакторче 5А. Изводите от котела за помпата, ги връзваш на клемите на оперативната верига--бубинката на котвата. При протичане на ток, се чува едно щракване. Така се затварят контактите на силовата верига. На нейните клеми връзваш ЮПСа и помпата. Силовата ти е Ключ, който включва помпата.
Delpi4a - специалист
пон авг 31, 2020 8:03 amТрифон П.Трифонов написа:
нед авг 30, 2020 11:09 pmDelpi4a написа:
Филма пак си крий занаята, макар да ней жичкажия.
Делпич, упражнението, което искаш да направиш е безсмислено. Едно, че няма да те стопли, при спиране на тока за час- то къщата е голям акумулатор и друго--котела ще се охлади повече, отколкото без да се върти водата, и после трябва да навакса повече.
Купуваш контакторче 5А. Изводите от котела за помпата, ги връзваш на клемите на оперативната верига--бубинката на котвата. При протичане на ток, се чува едно щракване. Така се затварят контактите на силовата верига. На нейните клеми връзваш ЮПСа и помпата. Силовата ти е Ключ, който включва помпата.
Извинявай, не разбрах много добре... При това връзване, което казваш, при спиране на тока на оперативната верига ( тост при достигане на 35 градуса, когато котела спира помпата) ще се включи юпс-а и помпата ще продължи да върти, което не би трябвало да става.
Аз също мисля нещо с контактор, но оперативната му верига да се захранва направо от контакта от ел.мрежата - на затворената му верига да вържа управлението от котела - така той ще си управлява помпата винаги, когато има ток и контактора е клопнал долу; на отворената клема на контактора да подам фаза от юпс-а, която също да отива към помпата, така при спиране на тока, контактора ще отвори и от обратната му клема към помпата ще тръгне ток от юпс-а.
Иначе това цялото упражнение е за да не прегрее котела, ако при спиране на тока и помпата температурата на водата не се повишава над 80 градуса, то е абсолютно безсмислено.
Оффф, писал съм глупости. За да се получи, платката на котела трябва да е захранена, но да се "изключи" шнека. Става малко по сложно, но е възможно.
Пак повтарям--безсмислено е.
filmatoplo - майстор
Абе може да се направи с контактор с няколко нормално отворени и поне един нормално затворен ама не си струва.
Delpi4a - специалист
Днес говорих с фирмата за котела. Няма запалка,но не му била необходима,палил се веднъж и се гаси чак в края на отоплителния сезон, като нямал проблем с нагари и запушване ( дано :lol: ). Задължително работел със стаен термостат, който давал и икономия на пелети 1-1,5. тона на отоплителен сезон ( отново - Дано :lol: ). На мен са ми дали безжичен на Generally. В стенбай режим котела вкарвал гориво по 2 сек на 25 Мин - тази настройка не се регулирала. Иначе,за другите настройки да започна от 3 сек на 150 сек,като ако пада горивото в горелката да вдигна с една секунда,а ако има изпаднали не изгорели пелети да увелича времето за изчакване. Вентилатора на степен 1 със затворена клапа не бил силен и вършел идеална работа. Клапата на кюнеца трябва да е почти затворена, тоест много малко отворена. ЮПС не е необходим,защото със спирането на тока съответно спира шнека и вентилатора, и горенето почти веднага се преустановявало - тоест не вдига градусите в ризата.
шоп - майстор
Режима на поддръжка 2 секунди на 25 минути е за въглища
Delpi4a - специалист
ср сеп 02, 2020 5:13 amшоп написа:
Режима на поддръжка 2 секунди на 25 минути е за въглища
Така ми казаха, че е автоматично. За слънчогледови пелети, колко трябва да е, ако все пак се променя?
filmatoplo - майстор
Няма точни цифри ,номера е да тлее там някакси в режим подръжка .
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 33

Тема "Котел Emtas EK3G/S-30, мнения и препоръки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: